POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Middlesbrough har jobbat för den här dagen i sex år, som nu ska sammanfattas i en match

Det kan ibland framstå som om det inte går att skriva om playoff-finalen i The Championship utan att göra någon mer eller mindre tydlig koppling till dess ekonomiska värde. På sätt och vis förminskar det matchen och något säger mig att om jag går i den fällan så kommer Kamrat Linhem komma jagandes efter mig med en makrill i ena handen och ett paket Göteborgschex i den andra.

Det finns ett mycket enkelt sätt att beskriva matchen mellan Middlesbrough och Norwich. Defensiv mot offensiv. Inget lag har släppt in färre mål än Middlesbroughs 37 mål under säsongen. Bara uppflyttade Bournemouth och Watford har gjort fler mål än Norwichs 88 mål i ligan.

The Championships bästa defensiv mot The Championships bästa offensiv, vid sidan av de uppflyttade lagen, således. Med andra ord den perfekta playoff-finalen.

Riktigt så okomplicerad är dock inte bilden. Norwich har släppt in många mål under säsongen men inledde också säsongen svagt. Norwichs meteoriska kliv uppåt i tabellen sammanfaller med Alex Neils tillträde i januari, och en förbättrad defensiv där inte minst Sebastien Bassong hittade tillbaka till sin gamla form. Tillsammans med Russell Martin bildar han ett mittbackspar som höll nollan i åtta av Norwichs sista 20 matcher.

Men offensiven är fortfarande Norwichs stora styrka. De tre anfallarna Gary Hooper, Lewis Grabban och Cameron Jerome har gjort mer än 40 mål tillsammans, och även mittfältet bidrar med mål genom Bradley Johnson, Wes Hoolahan och Nathan Redmond.

När det pratas om Middlesbroughs starka defensiv så vill många gör kopplingen till Aitor Karankas tid i Real Madrid som en av José Mourinhos assistenter. Men det är heller inte det enda som Karanka har tagit med sig från Mourinho till Middlesbrough. Där finns samma lagkänsla och självförtroende som Mourinho brukar vara så bra på att ge till sina lag.

Middlesbrough är dock lika lite bara defensiv som Chelsea. På mittfältet finns Grant Leadbitter, en av de mer kreativa mittfältarna i The Championship med elva gjorda mål och nio assists. Framåt finns Patrick Bamford, lånet från Chelsea som utsågs till årets spelare i The Championship.

”Tar vi ledningen med 1-0 så vinner vi!” påstod José Mourinho tidigare under säsongen och Aitor Karanka skulle kunna hävda något liknande. Det gäller också mot Norwich som hittills under säsongen inte har gjort ett enda mål på Middlesbrough (0-4 respektive 0-1). Matchbilden kommer tveklöst präglas av vilket lag som får första målet.

De båda lagens mentalitet speglas också i deras taktiska uppställningar. Ett rätt konservativt 4-4-1-1 är Middlesbroughs genomgående melodi under säsongen samtidigt som Norwich har varierat mellan mer offensivt inriktade lösningar med två anfallare, oftast 4-4-2 eller 4-1-3-2. Båda lagen vill hålla i bollen men Norwich är mer benägna till snabba omställningar genom Redmond, Grabban och Martin Olsson.

Det är de unga managernas år i The Championship. Eddie Howe är 37 år gammal och hans Bournemouth vann serien. Alex Neil är bara 33 år gammal och ska nu leda Norwich i en playoff-final. Om Norwich vinner så blir Neil den yngste managern som någonsin haft ansvaret för ett Premier League-lag. Så sent som förra säsongen var han spelande tränare i Hamilton i den skotska andradivisionen.

Det har gått snabbt framåt både för Alex Neil och för Norwich. Så sent som i januari låg laget tia innan klättringen med Neil inleddes. Några motgångar att tala om har Neil och Norwich hittills inte haft vilket kunde tyda på att de är laget som går in med momentum och störst självförtroende till en så här viktig och avgörande match.

Middlesbroughs situation är lite lurigare. De har länge legat i toppen av ligan och var långt in på säsongen en av favoriterna till automatisk uppflyttning. Den möjligheten försvann dock i slutet av säsongen. Att behöva spela ett playoff får ses som en missräkning för dem.

Samtidigt är Middlesbrough kanske det lag i hela The Championship, inräknat Watford och Bournemouth, som är bäst förberett för att ta klivet upp i Premier League. Laget är taktiskt oerhört väldrillat, inte minst defensivt, och man har i Aitor Karanka en erfaren manager. I klubbens akademi finns många spelare som knackar på dörren till a-laget, där såväl Middlesbroughs U18-lag och U21-lag vann sina respektive serier under säsongen.

Det har skapat lugn, trygghet, harmoni och självförtroende både i laget och i klubben som helhet. Det har inte minst visat sig i den här säsongens cupspel där de överraskande både besegrat Man City och tagit pressat Liverpool till straffar på Anfield. De har en vana från de stora matcherna och har visat att de kan hävda sig där.

Norwich å sin sida riskerar att fortfarande leva på ångorna från sin nyss avslutade Premier League-sejour. Sex år efter att Middlesbrough själva åkte ur Premier League så lever inte klubben på några ångor. Middlesbrough har tvingats riva ner, rensa ut och bygga upp igen. Det är inte en klubb som hänger sig kvar i fingertopparna utan en klubb som knackar på dörren och vill in.

Det har varit några tunga säsonger för de stora klubbarna i nordöstra England, Newcastle och Sunderland har varit mer orsak till sorg än glädje. Den här säsongen har det istället varit Middlesbrough som har varit den stora ljuspunkten i nordost.

Det betyder inte att sagan nödvändigtvis får ett lyckligt slut. Playoff-finalerna skiljer sig från sagans värld på ett mycket brutalt sätt. The good guys doesn’t always win. Där finns alltid en vinnare, men också alltid en förlorare.

Publicerad 2015-05-25 kl 08:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto