POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Chelsea 2014-15: (++++)

Chelsea var klara favoriter till ligatiteln inför säsongen och motsvarade dessa förväntningar med råge. Ligans bästa försvar kompletterades med en starkare offensiv genom Eden Hazard och köpen av Cesc Fabregas och Diego Costa. Det var dock defensiven som till sist avgjorde ligan för Chelsea, men som kanske ledde till deras misslyckande i Champions League.

José Mourinhos första säsong tillbaka i Chelsea slutade utan titlar eller större framgångar, vilket möjligen var någorlunda väntat men inte något som var tänkt att fortsätta vara fallet. Lagets styrkor och svagheter var noga analyserade och Chelsea agerade snabbt och kraftfullt på transfermarknaden inför säsongen och värvade framför allt Cesc Fabregas och Diego Costa, två tillskott som skulle visa sig avgörande.

Chelsea såg redan inför säsongen ut att vara det starkaste och bäst förberedda laget för en lång ligakampanj. Det skulle också visa sig vara fallet, inte minst genom att Chelsea ledde ligan från start till mål, egentligen endast avbrutet i andra omgången av Tottenham på målskillnad, och direkt efter nyår då Man City var uppe på samma poäng, målskillnad och antal gjorda mål. I slutänden skulle det ändå visa sig vara av akademisk betydelse.

Chelsea var delvis två lite olika lag före och efter nyår. Under höstsäsongen fanns det offensiva ambitioner runt vad som brukar pratas om som attraktiv fotboll, men ett par näsbrännor fick Mourinho att under vårsäsongen återgå till sin betydligt mer effektiva defensiva inställning. Något som bar frukt genom att Chelsea defilerade mot ligasegern. Mourinho, i vanlig uppkäftig ordning, försatt inte chansen att pika de som surade över hans metoder.

Chelses cupspel var av blandad framgång. Vid sidan av den efterlängtade ligasegern så vann Chelsea också Ligacupen, bland annat efter vinst mot Liverpool i semifinalen och Tottenham i finalen. Men i FA-cupen föll man offer för en jättedödare när Bradford från ingenstans och 0-2-underläge vänder och vinner matchen på Stamford Bridge. Vilket möjligen var tråkigt för Chelsea men på samma gång en seger för cupfotbollen.

Chelseas stora besvikelse under säsongen var Champions League, där man på ett nesligt sätt åkte ut redan i åttondelsfinal mot Paris Saint-Germain på bortamål. Gruppspelet visade sig vara ungefär den transportsträcka man kunde förvänta sig. Chelsea var aldrig vid något tillfälle i underläge mot PSG och såg ut att gå mot en trygg om än ej spektakulär seger. I slutänden fällde kanske Chelsea och José Mourinho sig själva med en alltför defensiv och passiv fotboll vilken snarare lyckades hålla PSG kvar i matchen.

ÄGARE OCH LEDNING (++++)
Det vore egentligen småaktigt att i alltför hög utsträckning kritisera Roman Abramovich, även om det var så väldigt enkelt att göra det under hans första år i Chelsea och engelsk fotboll. Men ekonomiskt drygt tio år efter hans köp av klubben är Chelsea hälsosamma, Abramovich har efterskänkt sin kapitalinsats i klubben till räntefria skulder samtidigt som en intressant affärsmodell har utvecklats med spelarförsäljningar som kärnaktivitet. Abramovichs akilleshäl har alltid varit managerfrågan, där ett antal ansikten har passerat revy. Med Mourinho har ordningen återställts, även om frågetecken kvarstår kring Abramovichs tålamod med den upplevt tråkiga fotboll som Chelsea presterade under våren, särskilt om resultaten börjar utebli.

MANAGER (+++++)
Det faktum att José Mourinho alltså inte vann en enda utmärkelse som månadens manager under säsongen, men ändå utsågs till årets manager, visar på en av två saker. Att Mourinho förvisso vann ligan med Chelsea men att det inte berodde på någon direkt enastående managerinsats, sett till förväntningar och förutsättningar. Eller att det pågår en kampanj mot honom. Sanningen är egentligen att Mourinhos bästa och viktigaste jobb som manager gjordes redan långt innan säsongen inleddes, genom att noga utvärdera sitt lags styrkor, svagheter och behov. Där andra klubbar hummade och flummade under sommarsäsongen agerade Mourinho kraftfullt och bestämt i sina värvningar, och kunde ägna sommaren åt att förberedda laget fysiskt, mentalt och taktiskt för den kommande säsongen. Chelsea kunde därmed inleda säsongen med ett försprång som konkurrenterna aldrig var i närheten av att kunna hämta upp.

FÖRSVAR (+++++)
Defensiven är onekligen grunden för det spel Chelsea har presterat under säsongen och inget lag i ligan har ett lika tätt och robust försvarsspel som Chelsea. Stundtals under säsongen fick man intrycket att om Chelsea bestämde sig för att inte släppa in mål så gjorde man heller inte det. Något som självklart ger laget en enorm grundtrygghet att falla tillbaka på. Detta blev betydligt mer markant under vårsäsongen sedan Mourinho medvetet valt att täta till sin defensiv. Chelseas försvar håller högsta klass på mer eller mindre varje enskild position men den stora inspiratören under säsongen var John Terry, som i José Mourinhos lågt liggande försvarsspel har återfunnit sin gamla och välbekanta roll på planen.

MITTFÄLT (+++++)
Vad som förra säsongen var huvudförklaringen till lagets tillkortakommanden var den här säsongen utgångspunkten för Chelseas triumftåg i ligaspelet. Inget mittfält i ligan balanserar defensiv och offensiv på samma effektiva sätt, vilket inte minst visar sig genom att Chelsea på samma gång släpper till väldigt få chanser mot egna målet samtidigt som man skapar förhållandevis många chanser framåt. Defensiven är ingen nyhet, där framför allt Nemanja Matic har växt ut till en stor spelare, men det är offensiven, rättare sagt kopplingen mellan mittfält och anfall, som har förbättrats till den här säsongen. Lösningen på det problemet var Cesc Fabregas som har haft en bra första säsong i klubben. Hans samarbete med Eden Hazard var vad som hela tiden gav Chelsea ett vapen och ett försprång i titelstriden.

ANFALL (+++)
Lagets stora svaghet inför säsongen som måhända inte har gjorts till någon särskild styrka men som ändå har förbättrats avsevärt. Köpet av Diego Costa gav Chelsea en helt ny tyngd och effektivitet i anfallsspelet, och under säsongens första halva var Costa strålande. Avstängningar och skador, och möjligen en längtan tillbaka till Spanien, gjorde dock att Costa försvann ur ekvationen under vårsäsongen. I truppen fanns både Didier Drogba och Loic Remy, men huvudsakligen föll då Chelsea tillbaka på den spelare man förlitade sig på i samma läge förra säsongen, Eden Hazard.

HÖJDPUNKT: Tottenham (n) 2-0
Halvvägs in på vårsäsongen säkrade Chelsea sin första titel sedan José Mourinho kom tillbaka till klubben. I finalen väntade Tottenham som några månader tidigare tillfogat Chelsea deras tyngsta förlust dittills under säsongen, där Chelsea fått se fem mål ringa bakom dem. Deras approach i finalen var en helt annan och det var här som Chelseas titelvinnande taktik skulle ha sitt examensprov och där laget hämtade mycket av det självförtroende och den säkerhet de skulle uppvisa under resten av säsongen.

ÅRETS SPELARE: Eden Hazard
Med bred marginal ligans bäste spelare under säsongen och den enskilt sett mest avgörande spelaren i Chelseas lagbygge, spelaren som står för det lilla extra när det behövs som mest, lägen ett lag alltid befinner sig i under en säsong. Hazard gör inte bara mål, han gör också avgörande och matchvinnande mål, vilket skulle visa sig om och om igen under säsongen. Hazard har också tuffat till sig på planen, vilket är en nödvändighet då motståndarförsvaren helt naturligt riktar in sig på honom som ett hot.

HÅLL ÖGONEN PÅ: Ruben Loftus-Cheek
Det är väl tveksamt om Loftus-Cheek egentligen är ens den största talangen i Chelseas ungdomsled, det finns några andra klart intressanta spelare, men det är med största sannolikhet den enda unga spelare som har någon reell chans till meningsfull speltid under säsongen som kommer. Trygg med bollen och god speluppfattning är bland Loftus-Cheeks främsta styrkor från sin lågt liggande position på mittfältet.

ATT GÖRA

(1) Föryngra försvaret. Visst håller Chelseas försvarsspel högsta klass och lagets spelare håller definitivt någon säsong till. På sikt är det dock en fördel om Chelsea använder sin styrka till att i lämplig takt slussa in yngre ersättare till Terry, Ivanovic med flera. Kurt Zouma borde ses som en självklar del i en sådan utveckling.

(2) Säkra upp anfallet. Diego Costa har visat sig skadebenägen och därtill pratas det om att han vill tillbaka till Spanien. Vad exakt som blir lösningen på det hela är oklart, mycket beror på Costa själv, men det är inte omöjligt att Chelsea får ägna sommaren främst åt att hitta en första anfallare. Didier Drogba lämnar definitivt Chelsea, och Chelsea lär söka efter en backupanfallare på marknaden snarare än att lyfta upp exempelvis Dominic Solanke.

NIVÅ: 85%
Chelseas överlägsenhet under säsongen blir inte mindre av känslan att laget hade haft en växel till att lägga in om de vid något tillfälle under säsongen faktiskt hade blivit allvarligt hotade. Istället tilläts de glida fram inte bara under upploppet utan under i princip hela sista kurvan också. Frågan är om inte detta låg dem i fatet i Champions League, där de såg ut att inte riktigt vara på tårna i sitt matchfokus.

MÅLSÄTTNINGAR 2015-16

Semifinal i Champions League. Med ligatiteln återbördad till Stamford Bridge måste det vara Europa som Mourinho nu riktar sina ögon, det som var hans och lagets enda egentliga misslyckande under säsongen. Marginalerna är små i denna den främsta av klubbturneringar, men en semifinal är minsta acceptabla målsättning för en klubb som Chelsea. Därifrån siktar man på att vinna.

Försvara ligatiteln. Motivering i själva verket onödig. Inget engelskt lag med hedern i behåll vinner ligan ena säsongen för att inte förvänta sig att försvara ligatiteln nästa säsong. Med det försprång Chelsea har på sina konkurrenter, och att inga stora förändringar är av nöden heller den här sommaren, så måste Chelsea redan nu betraktas som huvudfavorit till titeln.

GAME OF THRONES: House Lannister
”A Lannister always pays his debts!” Husets motto säger något om vad som är Lannisters stora maktmedel i den ständigt pågående kampen runt järntronen, pengar. Det överlägset rikaste huset i Westeros tvekar inte att använda sina till synes outtömliga skattkistor för att framhäva sina intressen, och gör det ofta lika klokt och målmedvetet som Roman Abramovich har gjort med Chelsea under sina dryga tio år i klubben.

BETYG: Med beröm godkänd (++++)

Publicerad 2015-06-06 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto