POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

LINHEM: Säsongens lag i League One

Som jämförelse till laget nedan utsett av mig har ni här årets lag framröstat av spelarna: Fielding (Bristol City); Byrne (Swindon), Clarke (Preston), Flint (Swindon), Bryan (Bristol City); Alli (Milton Keynes), Luongo (Swindon), Smith (Bristol City), Freeman (Bristol City); Doyle (Chesterfield), Garner (Preston).

Målvakt: Wes Foderingham, Swindon Town
Reserver: Frank Fielding (Bristol City), Chris Maxwell (Fleetwood)

Haft flera bra säsonger i Swindon och det känns som att det är dags för honom att spela i The Championship nu. Ung, modern, och kort enligt det engelska målvaktsidealet. Många gånger under säsongen räddat en ung och ostabil backlinje.

Hans kontrakt gick ut nu efter säsongen och passande klubbar för honom vore till exempel Birmingham eller Reading som båda förlorat sina förstamålvakter (Darren Randolph till West Ham, Adam Federici till Bournemouth) till Premier League-klubbar.

Högerback: Nathan Byrne, Swindon Town
Reserver: Tendayi Darikwa (Chesterfield), Reece Wabara (Doncaster)

Visade upp sig för en global publik i playoff-spelet där han stod för flera assister i dubbelmötet mot Sheffield Utd och dessutom stod för ett sent 2-1-mål i det första mötet. Det kommer inte som någon överraskning för folk som halvsover framför Football League Show som plötsligt vaknat till lite när de ser en Dani Alves-aktig slalomräd längs högerkanten.

Gjorde totalt elva assist och fyra mål ifrån sin högra wingbackposition. Har enligt rapporter ett kontrakt som går ut efter nästa säsong så chansen finns att Swindon även förlorar Byrne till en rikare klubb högre upp i ligasystemet.

Mittback: Paul Huntington, Preston North End
Reserver: Luke Ayling (Bristol City), Tom Eastman (Colchester)

Jag hade säkert tidigare på säsongen valt Tom Clarke här. Han är trots allt en av deras två lagkaptener (vad nu skillnaden på “team”- och “club captain” är) och jag tänker lätt fortfarande på Huntington som den framtida stora Newcastle-mittbacken han aldrig blev.

Men så sistone har Clarke mest spelat högerback, Huntington var en bjässe och målskytt i playoff-finalen, och dessutom röstade Prestons supportrar fram honom till årets spelare och jag är inte den som säger emot Prestons supportrar. Huntington ser mindre klumpig ut nuförtiden och gjorde dessutom sex mål denna säsongen.

Mittback: Aden Flint, Bristol City
Reserver: Rory McArdle (Bradford), Tom Clarke (Preston)

Det skulle nästan räcka med att säga att Aden Flint gjorde 15 mål denna säsongen trots att han är mittback. Han gjorde till och med ett hattrick i säsongens sista match mot Walsall. Vilket är mest antal mål av en försvarare i L1 sedan Ian Harte gjorde 18 mål för Carlisle säsongen 09/10.

Det räcker nästan i sig för en plats i elvan men Flint är också en bra mittback defensivt och hans längd (1.95-ish) passar väldigt bra ihop med de mindre Luke Ayling och Derrick Williams som i tidigare klubbar snarare fått spela som ytterbackar.

Vänsterback: Joe Bryan, Bristol City
Reserver: Harry Toffolo (Swindon), Bob Harris (Sheff Utd)

Att båda ytterbackarna denna elva snarare är wingbacks säger en del om L1’s nyfunna fascination med 3-5-2 och formationer överhuvudtaget som inte är typiska 4-4-2.

Bryan är en lokal grabb som kommit in laget och med sin offensiv petat mer etablerade Greg Cunningham på vänsterkanten. Hans pappa är hjärtkirurg och Joe Bryans skalpell är hans vänsterfot som levererat tio assist och sex mål denna säsongen, bland annat detta mål fint placerat uppe i krysset.

Defensiv mittfältare: Korey Smith, Bristol City
Reserver: Yaser Kasim (Swindon), Michael O’Connor (Port Vale)

Ännu en Bristol City spelare och detta är den minst omsjungna, om än väldigt omtyckt av Bristol City-fansen. Han är den defensiva mittfältaren som tillåter Bristol City att spela med trequartista och wingbacks. Värvades inför säsongen ifrån Oldham där han var lagkapten och om Cotterill vill ha en yngre lagkapten nästa säsong lär Aden Flint få konkurrens från Korey Smith.

Innermittfältare: Dele Alli, Milton Keynes
Reserver: Conor Hourihane (Barnsley), Paul Gallagher (Preston North End)

Det är verkligen inte förvånande att Tottenham, som samlar på centrala mittfältare, spenderade ett gäng miljoner på honom i januari. Han har uppenbart spel för en klart högre nivå i sig. Han var stundals Milton Keynes bäste mittfältare och anfallare. Kan ta över en match på egen hand på ett sätt som påminner om en yngre Gerrard. Gjorde bland annat ett hattrick tidigare denna säsongen mot Crewe och imponerade i cupvinsten mot Manchester United. Gjorde totalt 16 mål och sju assist trots att han missade en månad(sju matcher) på grund av skada. Fyllde 19 år för bara två månader sedan.

Intressant att se ifall han likt till exempel Ryan Mason kommer spela längre ner i banan på PL-nivå. Redan i MK har han gärna tagit emot bollen långt ner i banan. Samtidigt som han är en väldigt bra avslutare.

Innermittfältare: Massimo Luongo, Swindon
Reserver: Ben Gladwin (Swindon), Daniel Johnson (Chesterfield, Oldham, Preston)

Massimo Luongo har ryktats bort ända sedan Spurs skänkte honom till Swindon och efter playoff-spelet blev det klart att QPR värvar både Luongo och Gladwin från Swindon för kombinerat £3.5M (enligt rapporter) till deras nästa säsong i Championship. Det råder nog ingen tvekan bland Swindon-fans att Luongo hör hemma på högre nivå men de hade nog hoppats att om han skulle stanna i Swindon om han inte skulle gå till en PL-klubb eller utomlands.

Är en spelskicklig tvåvägsmittfältare som kan göra det mesta. Ibland vikarierat som defensiv mittfältare och ibland varit offensiv mittfältare. Gladwin är en lite mer förvånande QPR-värvning men han kan spela i nästan alla positioner på plan och gör poäng varifrån han än spelar.

Offensiv mittfältare: Luke Freeman, Bristol City
Reserver: Gary Roberts (Chesterfield), Jamie Murphy (Sheff Utd)

På en lista av managers minst troliga att fetischera utländska fotbollsuttryck är Cotterill uppe i toppen men i Luke Freeman skulpterade han en “trequartista”. I bokstavlig bemärkelse en playmaker bakom två anfallare. Freeman som tidigare varit en ungdomsskyttekung i Arsenal och ytter med fin vänsterfot i Stevenage hittade sin roll centralt och stod för ligaledande 17 assist denna säsongen.

Trivdes ypperligt centralt i planen och med store Wilbraham och snabbe Kieran Agard framför honom hade han både gott om yta och assistmöjligheter. Använde också sin fina vänsterfot till sju mål.

Anfallare: Joe Garner, Preston North End
Reserver: Matty Done (Rochdale, Sheff Utd), Aaron Wilbraham (Bristol City)

League 1’s Diego Costa som någon sa, ifall Diego Costa gjort fler mål. Garner har haft en ganska lång karriär redan men hans två senaste i Preston har utan tvekan varit hans bästa. 18 mål ifjol och 26 stycken denna säsongen. Har tidigare haft problem att etablera sig i Championship med Nottingham Forest och Watford men här lär han få mer förtroende. Har förhoppningsvis inget liknande David Nugents PLTSD men Garner var inte lika framstående i playoff-spelet.

Anfallare: Eoin Doyle, Chesterfield
Reserver: Will Grigg (Milton Keynes), Izale McLeod (Crawley)

Doyle tänjer verkligen på gränsen på hur få matcher man kan spela men ändå komma med i säsongens lag. Bara 26 matcher för Chesterfield innan Cardiff värvade honom i januari men på de 26 matcherna gjorde han 22 mål och det var bara tidigare nämnda Garner som gjorde fler.

I september gjorde han två hattrick på en vecka mot Scunthorpe och Preston. Och Chesterfield har hade rejäla problem att ersätta honom. Hade ingen lysande start i Cardiff men avslutade säsongen med fyra mål på de sista fyra matcherna.

Manager: Steve Cotterill, Bristol City
Reserver: Mark Cooper (Swindon), Paul Cook (Chesterfield)

De har varit tabelletta i 41 av 46 möjliga ligaomgångar. De började säsongen med 16 raka matcher utan förlust och avslutade säsongen med 15 raka matcher utan förlust. De var visserligen ganska topplagstippade men det var ingen som trodde att de i princip skulle vara obesegrade och dessutom spela offensiv fotboll med Steve Cotterill (L1’s Allardyce/Pulis) som manager. De var visserligen laget som med marginal släppte in minst mål men gjorde också 96 mål framåt.

De spelade 3-5-2 med offensivt villiga wingbacks, Luke Freeman flyttades in från kanten till en “trequartista” roll bakom anfallarna, och 35-åriga Aaron Wilbraham hade kanske sin karriärs bästa säsong. Alla värvningar inför säsongen var antingen nyttiga, bra, eller fantastiska. Det är inte ofta man värvar en halv ny startelva och de går rakt in i laget och vinner ligan.

/Peter A Linhem, @Linhem

Publicerad 2015-06-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto