POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vem av de sju dvärgarna kommer Newcastle välja?

Det händer saker på managerfronten i Premier League. Watford fick för sig att inte fortsätta tillsammans med Slavisa Jokanovic som tog upp klubben, inte helt väntat till Premier League, utan istället anställa den mycket meriterade spanske tränare Quique Sanchez Flores. West Ham bekräftade igår, efter en utdragen period av flirtande med andra kandidater, att det blir Slaven Bilic som tar över som manager hos dem.

Även i The Championship har det hänt saker. Att nykomlingarna och tillika succélaget Brentford skulle byta manager efter säsongen stod redan klart sedan Mark Warburton meddelat att han inte accepterade sin klubblednings vilja att låta statistiken styra beslutsfattandet. Några sådana betänkligheter har däremot inte Marinus Dijkhuizen, hans holländske efterträdare. En av de mer spännande anställningarna har Derby County gjort som plockat hem Paul Clement från assistentjobbet i Real Madrid. Två anställningar som visar att även The Championship kan vara en attraktiv arbetsplats för utländska managers.

Situationen med Newcastle har länge varit oklar. Men från och med gårdagen blev den åtminstone halvklar. Ligans självutnämnt bäste tränare, John Carver, vars poängskörd med Newcastle under 2014-15 endast är bättre än QPR:s, fick tillsammans med sin assistent Steve Stone sparken. Även i Newcastle kommer vi således få se en ny manager, och att Newcastle har väntat med att sparka Carver ända till nu borde betyda att de är nära att tämligen snart meddela vem som blir hans efterträdare.

Det har spekulerats i vem det ska bli. Steve McClaren har fått frågan tidigare, en gång i januari och ännu en gång precis i slutet av säsongen, men tackade nej då för att fortsätta säsongen med Derby. Patrick Vieira har lyfts fram som en kandidat men det rann ut ingenting, man för förmoda för att Vieira ställde krav som Newcastles klubbledning inte ville gå med på, eller för att Vieira tror att ett större och mer ljusblått alternativ kommer bli tillgängligt. Hur som helst finns det olika vägar Newcastle kan gå:

GLADER: Jürgen Klopp
Ett val som skulle få både Newcastles supportrar och omvärldens betraktare att nypa sig i armen och undra om verkligen var vakna. Klopps stil och spelidé skulle kunna bli en succé i Newcastle. Men även om det verkligen vore ett drömalternativ så är det dock också bara en dröm. Klopp har inget intresse av att gå till Newcastle i nuläget, han siktar alltmer tydligt in sig på jobbet i Bayern om ett år. Men det vore onekligen en glad och frisk fläkt, som dessutom skulle göra alla i och runt klubben på glatt humör.

BUTTER: Michael Laudrup
Lyckas man inte anställa en manager med både stort namn och substans så brukar många klubbar ibland låta sig nöja med det stora namnet. Och så kan mycket väl bli fallet i Newcastle med Mike Ashleys tänkande. Laudrup är helt klart ett stort namn, har varit i Premier League tidigare, och skulle definitivt kunna fungera som opium för folket och dra uppmärksamheten från kritiken mot klubben. För ett tag. Men Laudrups tid i Swansea lärde oss också att han inte är ett alternativ som bringar någon ordning till en klubb, istället brukar han vilja sura och bråka.

KLOKER: Steve McClaren
Det namn de flesta alltjämt talar om. McClaren har inte haft hand om något lag i Premier League sedan sin tid i Middlesbrough för snart tio år sedan. Han är alltså hemmastadd i nordöstra England och har visat goda färdigheter om än ej ofelbarhet under sin tid i The Championship. Har erfarenheter från holländsk och europeisk fotboll som kan vara väldigt värdefulla för Newcastle, och är ett ambitiöst alternativ om klubben ger McClaren nödvändiga resurser och ett brett mandat att utforma sin egen tränarstab. Vore förmodligen det klokaste valet av Newcastle.

BLYGER: Roberto Di Matteo
Sparkad i Schalke efter en minst sagt turbulent i den klassiska tyska klubben, men det är i Premier League och i engelsk fotboll som Di Matteo har gjort sig ett managernamn, om än ett namn lite i skymundan. Borde såväl till person som till managerprofil kunna passa rätt bra in i Newcastle och göra ett bra jobb utifrån klubbens förutsättningar, om han vill tillbaka till England. Har haft framgångar både med West Brom och med Chelsea och klarar alltså jobb på den nivån.

TOKER: Neil Warnock (typ)
Det finns ett antal olika manageralternativ som man skulle vilja utesluta som alltför tokiga för Newcastle att välja, men det här är trots allt en klubbledning som har anställt Alan Shearer, Glenn Roeder, Joe Kinnear och John Carver som managers under sin tid med klubben. Neil Warnock, eller en motsvarande typ av numptie från den engelska managerkarusellen, vore bara en fortsättning på samma tema. Ett alternativ klubbledningen väljer om de vill fortsätta längs den inslagna nollambitionsvägen, vilket också skulle fungera med någon som helst anonym utländsk head coach som det finns tretton på dussinet av.

TRÖTTER: Harry Redknapp
Harry Redknapp var det ju ett tag sedan vi såg, och sist vi såg honom gjorde han en rätt trött figur, om man inte räknar hans givna framträdande i tv-rutan när hans gamla klubb Bournemouth skulle spela sig upp i Premier League. Han har dock inte avslutat sin karriär och på något sätt känns Newcastle som just precis en sådan klubb som både skulle kunna tänka sig att anställa Redknapp och som Redknapp skulle kunna tänkas vara klart intresserad att gå till. Newcastle saknar inte pengar eller skickliga spelare och Redknapp skulle kunna gå in och göra sin lagom trötta grej. Förmodligen inte den mest långsiktiga lösningen men ändå ett alternativ jag faktiskt tror skulle kunna fungera rätt bra till en början.

PROSIT: David Moyes
Vet inte varför jag egentligen yrar om Moyes än till den ena engelska klubben och än till den andra. Möjligen för att det på något vis känns irrationellt fel att just Moyes ska befinna sig i den spanska ligan som i karantän, även om det helt säkert är en lika orättvis som fördomsfull uppfattning. Men Moyes tillbaka till Premier League och till Newcastle vore onekligen lite av en oväntad kupp från ingenstans, och ett klart intressant alternativ som skulle kunna stöka till det ordentligt i Premier League-hierarkin.

Det sägs att Newcastle kommer att tillkännage under dagen vem av de sju dvärgarna, eller kanske någon helt annan dvärg, som de faktiskt har valt som ny manager. Och vem Mike Ashley är i den metaforen är vare sig en tillfällighet eller något vars komiska effekt jag drar mig för att utnyttja.

Publicerad 2015-06-10 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto