POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Betyg på genomförda spelarvärvningar till Premier League

Knappt har säsongen hunnit sluta innan det börjar köpas och säljas, wheelas och dealas på spelarmarknaden. Silly season hör till det jag gillar minst med fotbollen. Inte så mycket köp och försäljning av spelare, men hela den galna ryktesmaskinen som det ger upphov till.

Löpande under sommaren kommer jag att betygsätta de värvningar som görs till klubbar i Premier League, på det sätt jag alltid gör. En hel del har ju däremot redan hunnit genomföras, det brittiska transferfönstret öppnade för två dagar sedan, så de betygsätter jag i klump här.

Spelare som blir formellt klara den 1 juli betygsätts då.

Som vanligt när man betygsätter värvningar så är det viktigt att tänka på att det inte är detsamma som att betygsätta en spelare. För att bedöma en värvning måste man också ta hänsyn till det köpande lagets behov, dess olika alternativ, samt hur väl man tror att spelaren kommer passa in i sitt nya lag.

Inget av det där är så klart någon exakt vetenskap.

BERÖMLIG (+++++)
Hittills ingen.

Ingen riktig världsklassvärvning ännu till Premier League, men de kanske kommer.

MED BERÖM GODKÄND (++++)
James Milner (CM), till Liverpool
Tom Cleverley (CM), till Everton
Danny Ings (ST), till Liverpool
Pedro Obiang (CM), till West Ham

Ska man ta min bedömning på allvar så har Liverpool inlett den här transfersommaren bättre än vad man genomförde förra. Å andra sidan trodde nog de flesta rätt mycket på en del av Liverpools värvningar förra säsongen också, och för ett antal år sedan beskrev jag Joe Cole som den sommarens bästa värvning. Milner är dock en otroligt nyttig spelare och Ings är en typ av anfallare som jag anser att en klubb som Liverpool helt enkelt måste våga ta en chansning på.

Egentligen är det märkligt att så få har plockat upp att Cleverley inte skrev på för Aston Villa, vilket nästan måste ses som en diss av Tim Sherwood. Delvis handlar det säkert också om att återförenas med Roberto Martinez, den manager som gav honom chansen i Wigan, när han var på lån där, vilket fick Man Utd att ge honom chansen. En spelartyp som dock Everton behöver och som kan bli väldigt nyttig för dem.

Obiang var alltså den stora värvningen som West Ham flaggade för på twitter hela 24 timmar innan den offentliggjordes formellt. Möjligen inte vad resten av världen skulle betrakta som en ”major signing” men Obiang har varit en mycket nyttig mittfältare i Sampdoria de senaste fem åren och har som 23-åring fortfarande en hel del utveckling i sig. Bra värvning som förmodligen betyder att Alexander Song inte återvänder.

VÄL GODKÄND (+++)
Scott Sinclair (AM), till Aston Villa
Artur Boruc (GK), till Bournemouth
Philipp Wollscheid (CB), till Stoke
Kevin Wimmer (CB), till Tottenham
Christian Fuchs (LB), till Leicester
Joshua King (AM/ST), till Bournemouth

Absolut inte fel av Aston Villa att hämta dit Sinclair, som borde passa in rätt väl i ett tänkt Sherwoodskt spelsystem. Bournemouth ordnar med en dubbelmacka på målvaktsposten och det är väl hugget som stucket vem av Boruc eller Federici som kommer ta förstatröjan. Stoke permanentar lånet av Wollscheid vilket är ett bra beslut. Leicester behöver förstärka just på vänsterbacken, så de får väl hoppas att Christian inte Fuchs dem. Wimmer är ett intressant mittbacksköp till Tottenham som inte känns spektakulärt. King är ett bra kap av Bournemouth men knappast en spelare som höjer dem särskilt nämnvärt.

GODKÄND (++)
Graham Dorrans (CM), till Norwich
Adam Federici (GK), till Bournemouth
Christian Atsu (RW), till Bournemouth
Sebastian Prödl (CB), till Watford
Gidrius Arlauskis (GK), till Watford
Jakob Haugaard (GK), till Stoke

Målvakter är överrepresenterade bland spelarövergångarna så här långt, och det är en del märkliga övergångar minst sagt. Dorrans byter West Brom mot Norwich. Norwich får en kompetent spelare men knappast någon som höjer dem över gröten. Mittbacken Prödl, med erfarenhet från Werder Bremen, till Watford är en intressant värvning. Atsu går på lån till Bournemouth efter att inte ha haft en särskilt lyckad lånesejour i Everton. Tveksam till den värvningen, både för att Atsu inte imponerar och för att Bournemouth löper risken att sabba något som redan fungerar, just deras kantspel har varit väldigt bra under säsongen.

UNDERKÄND (+)
Darren Randolph (GK), till West Ham

Ska inte påstå att jag är inläst på Randolphs meritlista, men att West Ham värvar en 28-årig målvakt känns inte som något överdrivet meningsfullt, ens som andramålvakt eller ren utfyllnad.

OKÄND (-)
Nathan, till Chelsea

Spelaren är självklart inte okänd, men kategorin syftar till att spelaren inte kommer att spela med Chelseas a-lag under säsongen utan istället lånas ut till annan klubb. Huruvida han någonsin kommer spela för Chelsea, eller säljas vidare om några år återstår att se.

Publicerad 2015-06-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto