POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Copa America - annorlunda och mer intressant än EM

Knappt ett år har gått sedan VM avslutades och helt plötsligt vankas det ännu ett mästerskap, den här gången i Sydamerika. Det kan ju på sitt sätt så klart kännas lite avslaget, hur sugen lär exempelvis Leo Messi, Sergio Agüero, Luis Suarez, Neymar med flera vara på att köra ett Copa America direkt efter säsongen och så nära ett betydligt större mästerskap i tiden?

Vad de europeiska storklubbarna har att säga om saken kan man så klart föreställa sig. De lär så klart haft sina besvär med att få spelarna pigga och fräscha igen efter VM inför den här säsongen, och hade nog gärna sett att spelarna inte gav sig iväg på ännu ett mästerskap omedelbart sommaren därefter. Ändå är det förhållandevis lite snack om spelare som tackar nej eller är ”skadade”, vilket visar att engagemanget trots allt är rätt stort.

Man kan undra varför inte Sydamerika kör sitt mästerskap samma sommar som EM, det hade ju känts naturligt. Till viss del handlar det kanske om att man inte vill krocka i tid. Men främst beror det nog på det sydamerikanska VM-kvalet som med sin dubbelserieform tar betydligt längre tid att genomföra än sin europeiska motsvarighet.

Jag ser ändå fram mot att titta på Copa America. Ännu ett mästerskap som ger en anledning att sitta uppe på nätterna liksom. Dessutom känns det på något sätt fräschare och mer spännande ett EM, som mest bara känns som ännu ett VM till stilen men fattigare till innehållet. Copa America känns annorlunda på ett bra sätt, och då kan det spela mindre roll att de europeiska landslagen har dominerat världsfotbollen och mästerskapen de senaste tio åren.

Det är ju också kul att hålla lite koll på de egna spelarna. Man City har tre spelare med, samtliga Argentina. Arsenal har Alexis Sanchez i Chile och David Ospina i Colombia. Chelsea har tre spelare med, Filipe Luis och Willian i Brasilien och Juan Cuadrado i Colombia. Man Utd har Marcos Rojo och Angel Di Maria i Argentina. Tottenham, Liverpool, Swansea, West Ham, Sunderland och Hull är övriga klubbar med deltagare. Följande spelare från Premier League deltar för respektive landslag i Copa America:

Argentina: Martin Demichelis, Marcos Rojo, Pablo Zabaleta, Sergio Agüero, Angel Di Maria och Erik Lamela. Brasilien: Filipe Luis, Willian och Philippe Coutinho. Chile: Alexis Sanchez. Colombia: David Ospina och Juan Cuadrado. Ecuador: Jefferson Montero och Enner Valencia. Uruguay: Sebastian Coates och Abel Hernandez.

Ett annat perspektiv med vilket man kan följa turneringen är ju att fundera lite över vilka spelare som skulle vara intressanta värvningar till något av lagen i Premier League. Här finns självklart några uppenbara kandidater:

(5) Radamel Falcao, Chelsea. En värvning det har pratats om redan en hel del, oklart om det egentligen kommer från Chelsea eller huvudsakligen från Falcaos agent. Dock vill Chelsea ersätta Didier Drogba, som knappt spelade, och då kan det ju vara smart att ersätta honom med en annan anfallare som knappt kan spela. Men om Falcao hittar tillbaka till sig själv är det en fantastisk värvning och Copa America kan bli ett intressant tillfälle att se om det finns något kvar i benen.

(4) Edinson Cavani, Man City. Det hade knappast skadat Man City att öka kompetensen och bredden i sin anfallsuppsättning som trots allt är lite för beroende av Sergio Agüero. Cavani är väldigt skicklig anfallare som dessutom har mullrat missnöjt vid ett antal tillfällen i PSG, och vore nog inte någon omöjlig måltavla för Man City.

(3) Charles Aranguiz, Southampton. Jag är förmodligen lite biased för just den här chilenske mittfältsmaestron efter en särskilt svettig Football Manager-session, men han är en väldigt kompetent spelare som jag tror Southampton skulle kunna ha stor nytta av, inte minst i och med att de från och med nästa säsong ska ta steget ut i Europa League.

(2) Nicolas Otamendi, Man Utd. Man kan bara hoppas att Man Utd agerar klokare den här sommaren än förra och gör mittback i singular eller plural till högsta prioritet. Något av en våt dröm vore så klart Argentinas och Valencias mittback som håller absolut högsta klass, men fortfarande har potentialen att växa i rollen.

(1) Carlos Bacca, Arsenal eller Tottenham. Kanske är det lite överdrivet att tro att Bacca kommer vilja lämna Sevilla nu när laget har tagit sig till Champions League. Samtidigt kan det här vara Baccas bästa tillfälle att säkra en flytt till en riktig tung europeisk klubb, och Sevilla är i slutänden en säljande klubb. Arsenal och Tottenham borde båda två vara på jakt efter en vass anfallare.

Publicerad 2015-06-12 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto