Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Swansea 2014-15: (++++)

Peter Hyllman

Strålande säsong för Swansea som trots att många tippade dem längre ned i tabellen ändå uppnår klubbens högsta position någonsin, och flirtade med en europeisk cupplats. Garry Monk gör sin första hela säsong i klubben och är en av kandidaterna till säsongens manager. Swansea saknar inte kompetenta spelare men kanske spetskvalitet nog att höja sig ännu ett steg.

Efter en tuff säsong förväntade sig många att Swansea skulle hitta en ny permanent manager att ta över efter den flyktade Michael Laudrup, och den tillförordnade Garry Monk. Så blev emellertid inte fallet utan Swansea lät meddela att Monk skulle vara Swanseas manager. Ett beslut på samma gång intressant och modigt.

Om Swansea framstod som oambitiösa i sitt val av manager så visade man trots allt upp viss ambition på transfermarknaden. Lukasz Fabianski och Bafetimbi Gomis värvades båda som fria transfers, och dessa båda kompletterades bland annat av Federico Fernandez, Gylfi Sigurdsson och Jefferson Montero, vilka genomgående skulle visa sig bli bra värvningar.

Annons

Om man trodde att Swansea skulle få kämpa för sin överlevnad i Premier League under säsongen så blev man snart bevisad fel. Swansea inledde säsongen storstilat med tre vinster i sina tre första matcher, bland annat inleddes säsongen med en seger på bortaplan mot Man Utd. Därefter började det naturligtvis gå tyngre men Swansea tillbringade höstsäsongen på tabellens övre halva, och den skulle man därefter aldrig lämna.

I takt med att säsongen började närma sig sitt slut så närde Swansea vissa förhoppningar om att kunna komma ikapp Southampton och Tottenham ovanför dem i tabellen och på så vis kvalificera sig för Europa League. Nu visade sig försprånget vara lite för stort i slutänden, men Swansea slutar trots allt åtta i tabellen vilket är lagets bästa placering i Premier League eller den engelska högsta divisionen någonsin.

Annons

Möjligen var cupspelet något av en besvikelse under säsongen. Swansea åkte ut i fjärde omgången både i Ligacupen och i FA-cupen. Möjligen fanns inte så mycket att säga om förlusten i Ligacupen mot Liverpool på Anfield, men förlusten mot Blackburn i FA-cupen var på alla sätt onödig. Swansea, som har gjort bättre ifrån sig i cuperna i modern tid, borde ha högre målsättningar med sitt cupspel än så.

ÄGARE OCH LEDNING (+++++)
Ett effektivt och framgångsrikt ägarskap och ledning av vilken som helst verksamhet handlar till stor del om att göra en korrekt analys om vem man är och vad man har för styrkor och svagheter. Det är något som Swanseas ledning har visat sig kapabla till. Visst, man strövade från den inslagna stigen med tillsättningen av Michael Laudrup, men visade sig förmögna att lära sig av sitt misstag och visade därefter stor klokhet i anställningen av Garry Monk, en manager som kan Swanseas och kan klubbens kultur på ett sätt som Laudrup aldrig gjorde. Swansea har kommit till Premier League genom ett långsiktigt ledarskap och Swansea visar alla tecken på att både vilja och kunna stanna kvar i Premier League med ett långsiktigt ledarskap.

Annons

MANAGER (++++)
Garry Monk har rättmätigt hyllats under säsongen för sina insatser med Swansea, där många har gått så långt som att vilja utse honom till säsongens manager, vilket han onekligen skulle vara en kandidat till. Monk har visat sig skicklig i att motivera sina spelare även när laget under stora delar av säsongen har befunnit sig i ett slags tabellens ingenmansland, ofta med väldigt små men effektiva medel. Innan de alltför stora orden tas till så bör dock Monk visa att han kan upprepa bedriften.

FÖRSVAR (+++)
Lukasz Fabianski har visat sig vara en riktigt skicklig målvakt i Swansea och framför honom har Ashley Williams, Angel Rangel, Neil Taylor och Federico Fernandez utgjort de främsta försvarsposterna. Swanseas försvar har hållit tämligen bra under säsongen trots att laget emellanåt släpper till för många målchanser. Intrycket är emellertid att det kanske mer beror på vilja än organisation, få lär vara så värst mycket bättre än Williams på att blockera skott till exempel, men frågan är hur hållbart det är i längden.

Annons

MITTFÄLT (+++)
Swanseas mittfält känns inte på något sätt spektakulärt, vare sig defensivt eller offensivt, men är ändå funktionellt. Jonjo Shelvey tillsammans med Ki Sung-Yueng har varit ett effektivt mittlås och framför dem har framför allt Gylfi Sigurdsson ordnat med lagets offensiva ambitioner. Bredvid honom har Nathan Dyer, Wayne Routledge och Jefferson Montero turats om ute på Swanseas ytterpositioner. Det är tveksamt om det är ett mittfält som kommer lyfta Swansea till nya höjder, men det är ett kompetent mittfält som får sitt jobb gjort.

ANFALL (++)
Anfallet har under ett par år varit något av Swanseas paradgren. Först gjorde Michu succé på positionen för att sedan snabbt falla ifrån, därefter kom Wilfried Bony och gjorde anfallsrollen till sin egen. Bony var en effektiv anfallare för Swansea även den här säsongen innan Man City svepte in för hans signatur i januari. Då klev emellertid Bafetimbi Gomis fram på ett bra sätt och axlade hans mantel. Swansea skapar inte överdrivet många chanser men är duktiga på att utnyttja de chanser de får.

Annons

HÖJDPUNKT: Man Utd (a) 2-1
Swanseas bästa upplevelse under säsongen var kanske deras första, i alla fall i ligan. Garry Monk mot Louis van Gaal kunde ju bara sluta på ett sätt trodde man men det var Monk som drog det längsta strået och visade på Swanseas kunnande och potential. Det är en sak att ta ledningen och lyckas hålla den på Old Trafford, det är en annan sak att ta ledningen och tappa ledningen, och sedan ändå lyckas vinna matchen.

ÅRETS SPELARE: Lukasz Fabianski
Det är inte helt lätt att utse en årets spelare i Swansea, många spelare var bra utan att någon stack ut så där riktigt ordentligt. En spelare som dock hela tiden har varit väldigt viktig för Swansea är målvakten Fabianski, vars förmåga på goda grunder ifrågasattes under sin tid i Arsenal men som i Swansea under säsongen har växt fram till en av ligans bättre målvakter. En personlig revansch för honom och en värdefull tillgång för Swansea.

Annons

HÅLL ÖGONEN PÅ: Modou Barrow
Nåja, nu kanske jag väljer en spelare mest för dennes svenska anknytning, Barrow spelade ju fotboll för Östersund i Superettan tidigare. Den unge anfallaren har gjort elva framträdanden för Swansea under säsongen, oftast från bänken, och gjorde sitt första och hittills enda mål i FA-cupen mot Tranmere, innan han lånades ut till Nottingham under våren. Är ett långskott på att kunna slå sig in i Swansea a-lag men ett långskott värt att hålla ögonen på.

ATT GÖRA

(1) Anfallet. Gomis har gjort det bra sedan Bony såldes till Man City, men anfallet är en position där Swansea framstår både som tunna och möjligen något svaga. Borde sondera terrängen efter en riktigt skicklig anfallare under sommaren.

(2) Högerkanten. Å ena sidan imponerar Swansea längs vänsterkanten på mig men framstår som svagare, både offensivt och defensivt, på högerkanten. Angel Rangel har ofta fått täcka upp på högerbacken samtidigt som vare sig Nathan Dyer eller Wayne Routledge riktigt håller den klassen som krävs för att Swansea verkligen ska utvecklas.

Annons

(3) Mittback. Jag är inte övertygad om Ashley Williams storhet, en mittback som förvisso känns modig men inte överdrivet smart i sitt spel, och är det något engelska lag lider brist på så är det smarta mittbackar. Swansea måste gå från att vara bra på att blockera skott till att bli på att förhindra målchanser från att alls uppstå.

NIVÅ: 95%
Mycket talar som jag ser det för att Swansea gjorde en i stort sett så bra säsong som de alls kan klara av den här säsongen. Samtliga lagdelar presterade i stort sett utifrån sin kapacitet, vilket är något som är värt att berömma såväl spelare som manager för, men också en indikation på att om Swansea ska bli bättre så behöver man tänka utanför vad man redan har.

MÅLSÄTTNINGAR 2015-16

Övre halvan. Visst siktade Swansea på de europeiska cupplatserna mot slutet av den här säsongen, även om det var lite av en rövare, men det ska de vara glada om de får chansen att göra också nästa säsong. Swansea får i första hand sikta in sig på att behålla sin plats på tabellens övre halva.

Annons

Cup run. Vill Swansea ta sig till Europa så är troligtvis cuperna deras bästa möjlighet att göra det. Laget har också en vinst i Ligacupen för ett par år sedan att leva upp till, och Swanseas fans och klubbledning skulle helt klart gärna se ännu en inspirerande cup run.

GAME OF THRONES: House Martell
House Martell i Dorne ligger lite off, och känns rätt avlägset övriga Westeros både geografiskt och kulturellt. Precis som man kan tycka det är lite off att Swansea faktiskt kommer från ett annat land, även om det i allt väsentligt tillhör en och samma nation. Dorne fäster stor vikt vid det estetiska och den goda smaken, precis som Swansea har fått många anhängare i Premier League genom den typ av fotboll de föredrar att spela.

BETYG: Med beröm godkänd (++++)

Publicerad 2015-06-12 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto