POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Man City 2014-15: (++)

Ännu ett väldigt blekt titelförsvar från Man City som endast under enskilda ögonblick och perioder visar upp ett spel värdigt ett mästarlag. Låg aldrig särskilt illa till i toppen av tabellen men heller aldrig riktigt i närheten av Chelsea på förstaplatsen. Ett fiasko i Champions League var nära förestående och Man City gav huvudsakligen ett intryck av att ha tagit ett steg tillbaka i sin utveckling.

Man City går in i den här säsongen som regerande mästare och skall alltså för andra gången på tre år försöka försvara sin ligatitel. Deras första försök att försvara en ligatitel blev ett tämligen blekt sådant. Frågan var om Manuel Pellegrini skulle göra ett bättre jobb i det avseendet.

En nyckelaspekt i det avseendet är hur ett vinnande lag förnyar sig genom nya spelare, högre energi och ny konkurrens. Man City var förhållandevis anonyma på transfermarknaden under sommaren, även om spelare som Bacary Sagna, Fernando och Eliaquim Mangala värvades. Ingen av dem fick däremot något större genomslag. I så fall fick det fräcka lånet av Frank Lampard större effekt på laget.

Man City inledde säsongen förhållandevis svagt. Segrar mot Newcastle och Liverpool följdes upp av tre raka matcher utan vinst, med en hemmaförlust mot Stoke som mest uppseendeväckande. Ytterligare fem poäng skulle tappas under hösten vilket skulle ge Chelsea ett stort försprång i tabellen. Åtta segrar på nio matcher under november och december skulle dock äta upp det försprånget, men en katastrofal januari och en allmänt sett svag vårsäsong gjorde att Man City till sist föll ifrån.

Ett dubbelt mönster under säsongen var att Man City mådde bra av att få möta Man Utd. Efter att ha vunnit första matchen på hemmaplan i början av november så skulle man ge sig ut på en lång vinstsvit som gjorde att de skulle ta ikapp Chelsea i tabellen. Förlusten mot Man Utd på bortaplan i mitten av april som förde dem ned till fjärdeplatsen följdes också av en vinstsvit i samtliga av säsongens sex sista matcher och andraplatsen kunde säkras med viss marginal.

Den svaga höstsäsongen återspeglade sig också i Champions League. Man City vann inte en enda av sina fyra första matcher, och efter en väldigt onödig hemmaförlust mot CSKA Moskva såg fiaskot mer eller mindre färdigt ut. Men en heroisk vändning av ett 0-2-underläge hemma mot Bayern München gjorde att de via en bortavinst mot Roma trots allt kunde ta sig till slutspel. Väl där blev processen tämligen kort mot ett pånyttfött Barcelona, precis som var fallet förra säsongen.

Det inhemska cupspelet gick inte bättre det. Trots förhållandevis lätta lottningar så åker Man City ut tidigt i både Ligacupen och FA-cupen. I båda cuperna besegrar Man City Sheffield Wednesday på hemmaplan i den tredje omgången, innan de i Ligacupen tar stryk på hemmaplan mot Newcastle och i FA-cupen, också det på hemmaplan, förlorar mot Middlesbrough.

ÄGARE OCH LEDNING (+++)
Det går knappast att ifrågasätta investeringsviljan hos Man Citys ägare, där finns inga praktiska begränsningar i det avseendet. Men med en ålderstigen spelartrupp och ett koppel av dyra värvningar som har haft endast ett begränsat inflytande på lagets prestationer så går det att ifrågasätta ledningens långsiktiga strategi. Detsamma gäller managerfrågan där det bestämda intrycket är att klubbledningen i bästa fall bara går i väntans tider eller i värsta fall tvekar mer än en holistisk Hamlet.

MANAGER (++)
Manuel Pellegrini fick mycket kritik under säsongen och en hel del av den också välförtjänt. Han anställdes av klubben till stor del för att förbättra lagets prestationer i Champions League, och även om det skett i viss utsträckning så är inte den faktiska förbättringen vare sig tillräckligt stor eller ihållande. Mycket av kritiken riktades dock mot hans taktiska beslut under säsongen som till synes kostade Man City många viktiga poäng i ligaspelet. Oförmågan att hålla spelartruppen motiverad är också ett problem som Pellegrini inte helt av egen förskyllan har haft att brottas med, utan att riktigt lyckas.

FÖRSVAR (+++)
Enkla och onödiga misstag. En viktig del i förklaringen till Man Citys stundtals svaga prestationer. Man City släpper till förhållandevis få chanser, bara Man Utd och Southampton släpper till färre. Men koncentration och organisation har stundtals brustit i försvaret vilket kan stå ett lag dyrt. Misstag på mittfältet, där både Yaya Touré och James Milner stundtals gått bort sig taktiskt, har också skapat situationer som Man Citys försvar inte lyckats hantera. Vincent Kompany, Martin Demichelis, Pablo Zabaleta, Gael Clichy och Eliaquim Mangala har utgjort de vanligaste spelarna i backlinjen under säsongen.

MITTFÄLT (++++)
Få mittfält i ligan kan kontrollera och dominera en matchbild riktigt lika bra som Man Citys. Det har dock visat sig under säsongen att motståndarna har kunnat manövrera bort Man Citys mittfält, huvudsakligen för att spelarna inte alltid har varit beredda att ta tillbakajobbet. Mittfältet bestående av Fernando, Fernandinho, Yaya Touré, Frank Lampard, James Milner, Jesus Navas och David Silva kan dock kontrollera bilden, hålla motståndarna borta från målchanser men samtidigt vara väldigt produktiva framåt själva – inget lag i ligan skapar lika många chanser som Man City.

ANFALL (+++)
Ett anfall med Sergio Agüero borde inte rimligtvis kunna få något annat än fem plus men samtidigt har Man City stundtals också varit lite för beroende just av Agüero, och ett återkommande problem Man City har haft under säsongen har varit att förvalta alla sina målchanser. Spelare som Edin Dzeko, Stevan Jovetic och Wilfried Bony har inte bidragit med mål i den utsträckningen som Man City hade kunnat förvänta sig, vilket möjligen också speglar en taktisk prioritering från Pellegrinis sida.

HÖJDPUNKT: Bayern München (h) 3-2
Det har länge pratats om att europeisk cupfotboll på Etihad inte har skapat samma energi och entusiasm som på Anfield och Old Trafford, helt enkelt för att traditionen inte riktigt finns där på samma sätt. All tradition har dock sin början och om inte Man Citys lika magiska som nödvändiga vändning mot Bayern från 0-2 till 3-2 får den europeiska temperaturen att höjas på Etihad så lär inget lyckas.

ÅRETS SPELARE: Sergio Agüero
Under en allmänt sett blek säsong för de flesta av Man Citys spelare så sticker Agüero ut i alla avseenden. En världsspelare på alla sätt, öser in mål, och utan Agüero den här säsongen så hade Man City kanske inte ens behövt besvära sig med Champions League kommande säsong.

HÅLL ÖGONEN PÅ: Karim Rekik
Har varit lovande länge vilket brukar kunna vara ett tecken på att en spelare kanske aldrig kommer längre än så. Men Rekik framstår som den ende ungdom i Man City just nu med faktisk chans att slå sig in i a-laget och dessutom i en lagdel som Man City behöver förstärka, mittförsvaret. Långskott om Rekik kommer få några chanser under kommande säsong, eller lånas ut, men omöjligt är det kanske inte.

ATT GÖRA

(1) Försvaret. Ett bra anfall är vad som i slutänden vinner en liga men en stark defensiv är en hygienfaktor för att alls kunna vinna ligan. Och Man Citys försvar har haft för många skönhetsfläckar. Taktiskt behöver de bli bättre organiserade och Man City har även ett arbete framför sig att förnya sin backlinje mer eller mindre från grunden.

(2) Anfallskomplement. Spelare som Edin Dzeko, Alvaro Negredo och Stevan Jovetic lär sitta på väldigt värdefulla kontrakt och vara svåra att bli av med av den anledningen, men det känns inte längre troligt att de kommer kunna utgöra acceptabla backup-alternativ till Sergio Agüero, även det alltså en lagdel som Man City behöver förnya.

(3) Manager. Det verkar som om Man City håller fast vid Manuel Pellegrini, i alla fall för stunden. Men den längre frågeställningen är trots allt vad klubben faktiskt vill med den posten, i nuläget skapar osäkerheten mest en osund situation för Pellegrini som kan få svårt att hävda någon auktoritet gentemot spelartruppen.

NIVÅ: 85%
Kunde Man City ha uppnått särskilt mycket mer den här säsongen än vad de faktiskt gjorde? Tveksamt givet spelartruppens ålder och sammansättning och bristen på föryngring och förnyelse. Visst kan Man City höja sig något till nästa säsong men ska de göra väsentligt bättre ifrån sig nästa säsong jämfört med denna så måste de investera väsentligt i spelartruppen.

MÅLSÄTTNINGAR 2015-16

Ligatiteln. Det kommer att krävas förstärkningar så klart, men det är inte realistiskt att mena att Man City ska ha någon annan målsättning än att försöka vinna ligatiteln. Chelsea kommer knappast bli svagare till nästa säsong, och andra konkurrenter kommer bli bättre, så det kommer krävas att Man City också höjer sig.

Semifinal. Det är egentligen orimligt att en klubb som Man City ska brottas med sådana problem bara att ta sig vidare från Champions Leagues gruppspel och hittills aldrig ta sig ens till kvartsfinal. Det var inte vad som stod i reklambroschyren när Abu Dhabi köpte klubben. Semifinal är den enda rimliga och lägst ställda målbilden för Man City i Champions League.

GAME OF THRONES: House Baelish
En maktfaktor i Westeros som är att betrakta som något av en uppkomling är Petyr Baelish som genom sluga allianser har skapat sig en tung position i kampen om järntronen, på ett motsvarande sätt som Man City genom sin Abu Dhabi-allians har fått en tung position i Premier League. Man City har byggt upp stora delar av sin spelartrupp genom att köpa upp Arsenal, precis som Baelish förbättrade sin position genom att lägra Lysa från House Arryn.

BETYG: Godkänd (++)

Publicerad 2015-06-22 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto