Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Välkommen till den första dagen av West Hams nästa säsong

Det känns lite småfånigt att börja säga det redan i slutet av juni, mindre än en månad sedan den förra säsongen slutade. Men det känns som om nästa säsong redan ligger i sina startgropar. I onsdags släpptes spelschemat i Premier League för nästa säsong och idag kör den första lottningsceremonin igång för nästa säsongs Europa League.

Med början klockan 13:00 så kommer UEFA att lotta både den första och den andra kvalomgången. För säkerhets skull tar UEFA runt en timmes paus efter lottningen av första kvalomgången innan man drar igång med lottningen av den andra kvalomgången klockan 14:30. Man kan så klart behöva en tankepaus efter en så komplicerad process och lunch är ju ett av dagens viktigaste mål.

För West Ham är det naturligtvis så att nästa säsong redan ligger i sina absoluta startgropar. Det är faktiskt bara tio dagar, en och en halv vecka kvar, tills deras säsong inleds med den första kvalomgången i Europa League. Så idag kommer vi alltså få veta vilka som kommer vara deras motståndare huvudsakligen under juli månad.

Bara att hitta tydlig information om lottningen och dess formaliteter är inte helt enkelt. Att reda ut dem bortom gissningar än mindre enkelt. I alla fall är West Ham en av 102 klubbar som går in i den första kvalomgången och därtill det högst rankade enligt UEFA:s poängsystem. 51 vinnare från kvalomgång ett ska sedan tillsammans med 15 andra klubbar lottas mot varandra i kvalomgång två.

(Lite konstigt kan jag tycka det är att ha ett poängsystem där vissa klubbar som går in i den första kvalomgången har dubbelt så hög poäng som andra klubbar som är direktkvalificerade till gruppspelet, fyra kvalomgångar senare.)

West Ham kommer naturligtvis vara seedade både i den första och den andra kvalomgången och, om man nu tar sig så långt, kommer vara så både i den tredje kvalomgången och i ett playoff. Den objektiva målsättningen för West Ham måste således vara att kvalificera sig för gruppspelet i Europa League, något annat får ses som ett misslyckande.

Vilka roliga motståndare kan då West Ham ställas mot? I det första kvalet ser det ut som om den roligaste motståndaren kan bli Ferencvaros från Ungern, annars kanske det finns ett och annat irländskt lag. I den andra kvalomgången kan det emellertid bli lite roligare med möjliga motståndare som IFK Göteborg, Aberdeen eller Beitar Jerusalem.

Jo, jag sa lite roligare.

Den med svenskintresse kan alltså även följa IFK Göteborgs och AIK:s lottning under dagen. På sätt och vis vore det så klart en drömlottning om West Ham och IFK Göteborg stötte på varandra i den andra kvalomgången, både fotbollsmässigt och rent publikt.

Det lär inte vara helt enkelt för West Ham att pussla ihop en försäsong med ett sådant här kvalschema. Naturligtvis borde de kunna räkna med att köra alla tre kvalomgångar, men i och med att de trots allt inte kan vara helt säkra på det så behöver de ha annat försäsongsmotstånd på standby. Det hela känns lite svårplanerat, vilka andra klubbar är intresserade av en träningsmatch om någon eller några veckor … kanske, fast förmodligen inte?

Det är sista gången som lag kommer kunna kvalificera sig till Europa League via fair play-rankingen. Vilket sänder en tydlig signal om hur viktig anser att fair play egentligen är när man inte ens kan behålla tre platser till en redan enorm första kvalomgång. Å andra sidan är det kanske lite off att ha ett sätt att kvalificera till en europeisk turnering på som absolut ingen förstår.

West Hams närvaro gör i alla fall både lottningen och det kommande kvalspelet mer intressant. West Ham som jag för övrigt betraktar som ett av de mest intressanta lagen inför den kommande säsongen. De båda kvalen som nu lottas kommer inte kunna säga oss så mycket om dem, men det ger oss i alla fall en möjlighet att bekanta oss lite med dem.

Och kanske få en idé om hur Slaven Bilic tänker sig spela med West Ham­.

Publicerad 2015-06-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons