Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

It’s Hammer time!

West Ham inleder sin säsong ikväll. De går då in i den första kvalomgången hemma mot Lusitanos från Andorra. Det är en förhållandevis ovanlig situation för West Ham som nu får vara Goliat i den ständigt återkommande kampen mot David. Normalt sett är det ju i Premier League West Ham som är mer av David mot betydligt större Goliats.

Den tidiga säsongsstarten har forcerat West Ham framåt på transfermarknaden i och med deras behov att bredda spelartruppen till en säsong som ska klara spel i både Premier League och Europa League. Och under juni hann de också med två väldigt spännande värvningar i Pedro Obiang från Sampdoria och inte minst Dimitri Payet från Marseille.

Med Obiang och framför allt Payet har West Ham adresserat ett behov av att kunna skapa chanser från eget mittfält. Två andra beslut har emellertid varit lika betydelsefulla för West Ham. Dels att klubben gjorde klart med Slaven Bilic som ny manager. Dels att klubben i förrgår meddelade att vänsterbacken Aaron Cresswell förlängt med fem nya år.

Om West Ham berörs av det beslut som UEFA fattade i veckan om att justera sina financial fair play-regler är inte helt lätt att säga. Åtminstone innebär lättnaden av dess restriktioner att West Ham i framtiden inte nödvändigtvis behöver fortsätta vara någon David i Premier League, de ges teoretiskt möjlighet att investera sig ikapp lagen i toppen av tabellen.

Hur gör politiker och politiska organisationer när de vill stöjda något som uppfattas som negativt eller som de själva tidigare har sagt sig vara emot? Jo, de byter naturligtvis namn på det eller adderar ett listigt prefix som ska få det att låta bättre och annorlunda. Istället för kol säger man exempelvis rent kol. I den UEFA:ianska världen har spending blivit ”accelerated spending”.

Accelererat spenderande är alltså numer inte bara något tillåtet utan tydligen också något önskvärt. Det innebär mer konkret att det står klubbar fritt att i samband med ett uppköp eller annan större förändring spendera helt fritt på nya spelare under de första tre åren, om klubben kan visa på en möjlighet att göra nollresultat någon gång under den därpå följande treårsperioden.

Vad det möjliggör är självklart att ägare ser betydligt större incitament att köpa och investera i vilken som helst europeisk fotbollsklubb. Enkelt uttryckt innebär det att det öppnar upp för fler klubbar som Chelsea, Man City och PSG att växa fram. Det ger också gamla storklubbar som Milan och Inter en god chans att komma tillbaka in i matchen.

Det är förändringar i ett regelverk som kan komma att påverka också den engelska fotbollskartan. Med Premier Leagues globala appeal och de väldiga TV-intäkter som den engelska ligan genererar, så finns det många klubbar som nu framstår som potentiellt goda affärer för eventuella köpare. Samtidigt är det också den liga via vilken det är absolut svårast att investera sig in i Champions League.

Det har sagts att vad som i slutänden fick UEFA att ändra på sina financial fair play-regler, argumenten som nu framförts för förändring är inte precis nya argument även om UEFA tidigare valt att strunta i dem, var just Premier Leagues TV-avtal.

Man anar också betydelsen av detta i en av UEFA:s nya fudge-paragrafer som säger att klubbar kommer att bedömas olika hårt utifrån det kvarvarande kravet på breakeven beroende på deras tillgång till framför allt TV-intäkter. Vill man vara cynisk kan man av detta utläsa att det kommer vara mer okej för en fransk eller en italiensk klubb att fortsätta göra förlust än vad det kommer vara för en engelsk klubb.

Man vill helst inte se hur en korv tillverkas, lika lite som man vill se hur en lag eller ett sådant här regelverk tillverkas. Brukar det sägas. Det må vara sant inte minst i det här fallet, men i huvudsak handlar det i min mening nu om positiva förändringar som gör den europeiska fotbollen mer dynamisk och föränderlig än vad den annars hade blivit.

Och ikväll sparkar en ny säsong igång. Med West Ham från östra London mot Lusitanos från någonstans i bergen mellan Frankrike och Spanien.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Nathaniel Clyne (RB), 24 år till Liverpool. Förmodligen den mest lovande högerbacken inom engelsk fotboll och definitivt en av de mest lovande inom europeisk fotboll. Bra både defensivt och offensivt och kan växa i en större klubb och med större utmaningar. En position Liverpool behövde förstärka. En klassvärvning. Berömlig (+++++)

Radamel Falcao (ST), 29 år till Chelsea. Falcao skriver på ett lån för Chelsea enligt samma modell som med Man Utd förra säsongen. Det vore oerhört lätt att göra narr av den här värvningen. Men Chelsea har egentligen inget att förlora förutom pengar, och det har de gott av. De behöver en andrastriker, och i Falcao har de en given sådan och en potentiellt lysande. Väl godkänd (+++)

Publicerad 2015-07-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons