Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

De engelska mittenklubbarna dominerar sommarens transferfönster hittills

Jag blev inbjuden att delta i Svenska Fans Silly Season-podd av Mehran Mahmoudi, för att diskutera de senaste ryktena från de stora ligorna. Och då ingen är riktigt så förtjust i silly season-snack som jag så tackade jag naturligtvis ja till inbjudan.

Väl där levererade jag en del tomma klokheter som att jag inte tror att Liverpool kommer värva någon mer anfallare, att Arda Turan vore en överflödig värvning för Chelsea, samt att Man Utd måste prioritera en mittback och en högerback för att kunna kämpa om titeln.

http://www.svenskafans.com/europa/silly-season-podden-4-med-peter-hyllman-det-var-manga-klubbar-pa-plats-under-u-21-em-534169.aspx#

Transferfönstret har egentligen precis börjat, men ett mönster har redan hunnit bli återkommande. De engelska mittenklubbarna länsar skåpen för sina europeiska motsvarigheter. Talang flyttar dit kapitalet finns, och kapitalet finns i Premier League.

Swansea har precis värvat Eder från Braga, en av den portugisiska ligans bättre spelare. De har också köpt Andre Ayew, en av de mer framträdande spelarna i Marseille och Ligue 1. Southampton värvade Juanmi från Malaga. West Ham hämtade Pedro Obiang från Sampdoria och anmärkningsvärt nog Dimitri Payet från Marseille.

Leicester har varit aktiva i Tyskland. De har värvat en av Bundesligas bättre försvarare i Christian Fuchs och en av Bundesligas mest spännande anfallare i form av Shinji Okazaki. I förrgår slog även nyheten ned att Stoke har värvat Xherdan Shaqiri från Inter i ett av det här fönstrets hittills mest överraskande nyheter.

Det där hade ju inte varit möjligt för tio år sedan eller för fem år sedan. Men nu är det möjligt eftersom de engelska mittenklubbarna helt enkelt har mer pengar än sina europeiska motsvarigheter. West Ham hämtade hem närmare £75m i TV-pengar i det senaste avtalet, vilket jämförelsevis är £40m mer än Bayern München i TV-pengar.

Räknat endast i TV-pengar så tjänar Swansea i snitt cirka 2,5 gånger så mycket som både Dortmund, Atlético och PSG. QPR är den klubb som tjänade minst i TV-pengar under den förra säsongen men bara tre europeiska klubbar tjänade mer än dem i TV-pengar förra säsongen. Nämligen Juventus, Barcelona och Real Madrid.

Om någon undrar vad som möjligen fick några av de europeiska storklubbarna att släppa loss tårkanalerna och kräva en uppluckring av UEFA:s financial fair play-regler så behöver man bara kolla på den här sammanställningen av inhemska TV-intäkter för samtliga klubbar i de fem stora ligorna under 2014-15:

TV

Och från och med nästa TV-avtal så kommer Premier League-klubbarnas TV-intäkter att öka med ytterligare 70%. Den dag de engelska klubbarna lär sig att använda sina pengar lika effektivt och arbeta lika kompetent som flera av sina europeiska motsvarigheter så kommer det bli riktigt svettigt.

Men Eder och Andre Ayew till Swansea, Juanmi till Southampton, Pedro Obiang och Dimitri Payet till West Ham, Christian Fuchs och Shinji Okazaki till Leicester, och Xherdan Shaqiri till Stoke. Transferfönstret har precis börjat, men det känns som om de engelska klubbarna kanske har hunnit lära sig ett och annat trick redan.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Eder (ST), 27 år till Swansea. Bra värvning av Swansea som behövde förstärka sin anfallsbesättning. Den portugisiske landslagsanfallaren gjorde tio mål för Braga förra säsongen och är ett köp på helt rätt nivå för en klubb som Swansea. Väl godkänd (+++)

Publicerad 2015-07-03 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons