Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Återvänder Martin O’Neill för en andra period som manager för Leicester?

Nigel Pearson fick ju sparken från Leicester under tämligen oceremoniella omständigheter. Det väcker naturligtvis frågan vilken manager eller head coach som kommer att ta över uppdraget eller, uttryckt på annat sätt, vilken manager som Leicesters ägare och klubbledning ser som bästa valet att ta klubben ett steg vidare i dess utveckling.

I samband med att Leicester meddelade att de gjorde sig av med Nigel Pearson meddelade Guus Hiddink att han avgick som Hollands förbundskapten. Något som fick mig att skämtsamt antyda att det var något mer än endast en ren tillfällighet. Huruvida dikten påverkat verkligheten får vara oklart, men nu pratas det faktiskt om Hiddink som en av Leicesters kandidater.

Det vore onekligen en prestigeanställning för Leicester. Guus Hiddink kommer så klart med en diger meritlista och vore ett spännande tillskott i Premier League. Till åren kommen är han förvisso, men nu verkar det ju som om den engelska ligan har blivit något av en hemvist för åldrande holländska coacher och tränare.

Men kanske ligger det närmare till hands att tro på det andra namn som nu lyfts fram som en kandidat, nämligen Martin O’Neill. Det var ju med Leicester som O’Neill en gång i tiden slog igenom som managernamn inom brittisk fotboll. 1996 tog han Leicester upp i Premier League och under fyra säsonger i rad i högsta ligan tog han Leicester till övre halvan.

Utöver det så tog han mellan 1996 och 2000 Leicester till tre av fyra möjliga Ligacupfinaler, och Leicester vann Ligacupen både 1997 och 2000. Det var Leicesters första stora titlar sedan 1964 och i och med segrarna fick Leicester också möjligheten att spela i UEFA-cupen. O’Neill är utan tvekan, tillsammans med Matt Gillies från 1960-talet, Leicesters främste managerikon.

Så uppskattad var O’Neill under sin tid i Leicester att när Leeds, som då var en klubb på uppgång, kom och ryckte i honom i slutet av 1990-talet så organiserade Leicesters supportrar tillsammans med lokala media en spontan protest. O’Neill blev kvar i klubben innan han två år senare hörde ropet från norr och tog över som manager i Celtic.

Självfallet vore det ett nostalgiskt val av Leicester att återförenas med Martin O’Neill. Rent praktiskt är det fullt möjligt. Irland, för vilka O’Neill är förbundskapten, har hackat i EM-kvalet och det irländska fotbollsförbundet kan nog tänka sig att slippa O’Neills lönepost. Frågan är emellertid om O’Neill har kräm kvar i tanken för att ta tag i ännu en klubb.

Det var lite av problemet med Martin O’Neills tid i Sunderland. Han tog över den klubben ett och ett halvt år efter att han plötsligt avgått som Aston Villas manager. Det framstod vid tillfället som ett inspirerat val, O’Neill var själv gammal Sunderlandsupporter. Hans tid i Sunderland började också bra, men vad tiden led så gav han intrycket av att sakna den rätta energin och engagemanget.

O’Neill är 63 år gammal. Han har varit i Leicester förut. Det brukar sägas att man aldrig ska titta bakåt och försöka upprepa gamla bedrifter. Uppföljaren lever väldigt sällan upp till originalets fräschör. Risken är helt klart att Leicester genom att tillsätta O’Neill väljer att blicka bakåt istället för att sträva framåt, något man på sätt och vis även kan säga om Guus Hiddink.

Det kan förvisso å andra sidan också bli riktigt bra. Ändå finns känslan att Leicester snarare borde söka efter ett ungt och hungrigt managernamn, precis som man gjorde 1995 när man tillsatte en 43-årig Martin O’Neill. Om Leicester i nuläget är en tillräckligt attraktiv klubb för en bra sådan kandidat är osäkert, kanske måste man först visa att man klarar av att etablera sig i Premier League.

Det är så klart en tidsbegränsad uppgift som skulle kunna passa O’Neill, som en slags caretaker under något eller några år. Han har tillräckligt patos för klubben för att kunna lägga energi på ett sådant uppdrag. Han har dessutom en managerstil som borde kunna passa rätt bra ihop med Leicesters nuvarande spelartrupp.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Toby Alderweireld (CB), 26 år till Tottenham. Formellt verkar Southampton fortfarande kunna sätta käppar i hjulet men mycket lite talar för att Alderweireld inte spelar i Tottenhams tröja nästa säsong. Tottenham värvar en väldigt skicklig mittback och det är uppenbart vilken lagdel Pochettino framför allt vill förstärka. Med beröm godkänd (++++)

Yohan Cabaye (CM), 29 år till Crystal Palace. Galen värvning för en klubb som Crystal Palace och i dessa tider när det ibland pratas om managers ”pulling power” så är det ju fascinerande att Alan Pardew verkar ha en sådan uppskattning. Precis den position Crystal Palace dessutom behövde förstärka. Berömlig (+++++)

Angelo Ogbonna (CB), 27 år till West Ham. Inte nödvändigtvis en lagdel som West Ham behövde förstärka, men det ger definitivt Slaven Bilic fler alternativ att välja mellan. Backup-spelare i Juventus, kan kanske ta en plats i West Ham under säsongen. Väl godkänd (+++)

Marco van Ginkel (CM), 22 år till Stoke på lån. Från Milan till Stoke. Så kan det gå när man blir en spelpjäs i en förhandling mellan två klubbar. Borde passa Stoke bra som precis sålt Steven N’Zonzi till Sevilla, men det är nog mycket begärt att van Ginkel ska kunna leva upp till den nivån. Väl godkänd (+++)

Publicerad 2015-07-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons