Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Weltklasse! Schweinsteiger blir förste tysken i Man Utd

Det vore som om Roma skulle ha gått och sålt Francesco Totti. Som om Chelsea skulle ha sålt John Terry. Som om Man Utd skulle ha sålt Ryan Giggs, Gary Neville och Paul Scholes. Som om Milan hade sålt Paolo Maldini. Som om Liverpool hade sålt Steven Gerrard. Som om Real Madrid skulle ha sålt Raúl och Iker Casillas.

(Damn!)

Men Bayern München säljer alltså Bastian Schweinsteiger. Frågan man ställer sig så klart är, hade detta hänt om Bayern hade haft en tysk manager, eller egentligen någon annan manager än Pep Guardiola? Guardiola hade redan en skakig relation till Bayernfansen och faran med detta är så klart att allt dessa fans kommer komma ihåg Guardiola för är att han kom, han såg, och han sålde Schweinsteiger.

Det har sagts att vad Bayerns klubbledning ville uppnå när de anställde Pep Guardiola som manager var ett fotbollslag med en väldigt tydlig och lätt igenkännlig spelidé och identitet. Vissa spelare är dock viktigare än andra för fansen när det kommer till att identifiera sig med laget, och Schweinsteiger var den viktigaste av dem alla.

Det har dock varit rätt tydligt att Pep Guardiola och Bastian Schweinsteiger inte riktigt har pratat fotboll på samma våglängd. Så alldeles överraskande att Schweinsteiger väljer att lämna Bayern är det inte, och när han nu lämnar så är det för en annan storklubb i ett annat land. Han blir den förste tyske spelaren i Man Utds a-lag.

I Man Utd återförenas Schweinsteiger med Louis van Gaal, managern som gjorde om honom från yttermittfältare till central mittfältare. Det är självklart ingen tillfällighet att van Gaal gjorde allt som stod i sin makt för att plocka över Schweinsteiger till Manchester, där finns ett ömsesidigt förtroende mellan de båda.

Det har självklart pratats om Schweinsteigers ålder. Men 30 år gammal så finns det fortfarande i alla fall tre-fyra år kvar på högsta nivå för Schweinsteiger, och det kan ju vara värt att komma ihåg att vi har sett betydligt äldre spelare än så vara oerhört värdefulla i Premier League, i de engelska topplagen, och inte minst i Man Utd.

Schweinsteiger är en rasande skicklig spelare, en av de absolut bästa i sin generation av spelare. Han har vinnarvana, rutin i mängder och inte minst ledaregenskaper som kommer vara väldigt viktiga för Man Utd. Inte minst är han också marinerad i en liga som till skillnad från andra ligor inte står speltempot i Premier League långt efter.

Det är också en spelare till en position där Man Utd behöver förstärka. Det avslöjades gång efter gång förra säsongen hur beroende Man Utd var av Michael Carrick, som händelsevis är på väg mot 34 år. Schweinsteiger besitter liknande kvaliteter, samtidigt som det ger dem båda en avlastning som ökar möjligheterna till återhämtning.

Normalt sett bör man eftersträva att värva yngre spelare, med fler år kvar och som kan utvecklas och växa i klubben. Men det är inget fel med att värva en äldre och etablerad spelare, så länge som man har en tydlig målsättning och specifik uppgift med den värvningen. I vissa fall är det också så att en värvning är helt nödvändig att göra om den faktiskt visar sig möjlig. Bastian Schweinsteiger är en sådan värvning.

Berömlig (+++++)

:::

£49m är alltså det hiskeliga belopp som Liverpool och Man City verkar vara överens om vad avser Raheem Sterling. Föga förvånande var det bara en fråga om timmar eller snarare minuter sedan Fabian Delph gjort en av engelsk fotbolls värsta helomvändningar som Man City faxade iväg ett nytt och avsevärt högre bud till Liverpool.

Delphs diss gjorde det ännu viktigare för Man City att göra klart med den andre tilltänkte hembrända spelaren. Dissen i sig gjorde det förmodligen också ännu viktigare för Man City att markera att de faktiskt fortfarande kan värva vem de vill när de vill. De stora vinnarna är så klart Liverpool som tack vare Delph kammar hem nästan £10m extra, eller 25% mer än avsett.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Valon Behrami (CM), 30 år till Watford. Watford förstärker med en mångsidig och ganska namnkunnig schweizisk mittfältare. Skulle jag ha någon invändning så är det att Behrami tidigare har varit något skadebenägen. Har spelat sparsamt för Hamburg senaste åren. Godkänd (++)

Publicerad 2015-07-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons