Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Är Brentford början på nästa utvecklingsstadie inom engelsk fotboll?

Är vi på väg att se något av framtiden inom fotbollens utveckling i The Championship, i den förhållandevis lilla och nyss uppflyttade klubben Brentford FC? När jag läser några artiklar från den rätt intressanta bloggen Analytics FC så börjar jag tro det.

Brentford har under den gångna säsongen gjort sig kända för två saker. Dels att ha gett managern Mark Warburton sparken, trots att det var han som inte bara tog dem upp i The Championship utan dessutom till playoff under sin första säsong där. Dels att ha en ägare som vill revolutionera användandet av statistisk analys inom fotbollen, liksom han gjort i FC Midtjylland, en annan klubb Matthew Benham äger.

Marinus Dijkhuizen är Brentfords nye manager, och kommer närmast från SBV Excelsior i Eredivisie. Excelsior slutade på 15:e plats i ligan förra säsongen men Dijkhuizen var den manager som ledde sitt lag till flest poäng per krona i den holländska ligan. Han får sällskap av Roy Hendriksen som assistent samt Flemming Pedersen från Mainz, som blir ansvarig för Brentfords filosofi och spelarutveckling.

Men Brentford har också anställt nytt folk på den tekniska sidan till klubbens tränarstab. Framför allt två nyanställningar är intressanta – Bartek Sylwestrzak och Gianni Vio. Båda är väldigt specialinriktade i sin kompetens. Sylwestrzak är helt inriktad på hur en spelare sparkar på bollen, och förordar överskruvade frisparkar framför sidskruvade. Vio å sin sida är inriktad på hur ett lag ställer upp sig och rör sig i samband med offensiva frisparkar.

En slutsats av det är att Brentford kommer att satsa stenhårt på fasta situationer och frisparkar. Och det är kanske inte någon dum idé. Titeln på Gianni Vios bok är talande: ”Dead balls: The 15 goal striker”. En tanke bakom det hela är att alla anfallare kan bli skadade eller avstängda, men frisparkar kommer att uppstå i varje match.

Det kan i det sammanhanget vara värt att konstatera att FC Midtjylland förra säsongen gjorde ett mål per match på fasta situationer, en säsong där de något otippat vann den danska Superliga. Och det där är ju en bra payoff, vilket lag skulle inte vilja vara garanterade att få ett mål per match, om så på fasta situationer eller genom en specifik anfallare?

För mig leder dock detta tankarna också i en annan riktning. Nämligen att vad Brentford rent konkret gör är att investera ganska tungt just i sin tränarstab, när den gängse metoden åtminstone inom engelsk fotboll är att det framför allt ska investeras i spelartruppen. Men på lång sikt är det kanske ett klokare sätt som Brentford nu börjar tillämpa.

En annan aspekt av samma fråga. Nämligen att engelska klubbar i genomsnitt betalar de allra högsta lönerna för spelare. Samtidigt så är det i Spanien, Italien och Tyskland som de högsta lönerna för scouter och coacher betalas ut, vilket är en rätt god signal på vilken typ av kompetens som faktiskt prioriteras och inte minst belönas.

Så istället för att slänga ut skyhöga löner på mer eller mindre duktiga spelare så borde kanske engelska klubbar istället börja fundera på att lägga mer av sin lönekaka på tränare, scouter och annan teknisk personal. Och på så vis utveckla struktur och kompetens i sina klubbar på lång sikt.

:::

Liverpool säljer Fernando Torres för £50m och köper Andy Carroll för £35m. Liverpool säljer Raheem Sterling för £49m och köper Christian Benteke för £32,5m. Vi får hoppas att likheterna upphör där.

:::

Jag gillade Raheem Sterlings förklaring till att han ringde in sjuk lagom till Liverpools träningar. Han hade tydligen diarré. Jag misstänkte liksom alltid att ett av problemen var att han var full av skit.

Publicerad 2015-07-21 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons