Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Müller vore det otroliga valet, Pedro det troliga valet

Man Utd har värvat Henrik Larsson från ingenstans. Likaså har Man Utd värvat Michael Owen från ingenstans. Båda värvningarna kom som fullständiga överraskningar. Så när Louis van Gaal utlovar en överraskning till anfallet så har han rätt mycket att leva upp till, ribban är för att uttrycka sig med en metafor placerad ganska högt.

Det sätter självklart också en hel del press på Louis van Gaal. För om man säger eller lovar något sådant så bygger man ju upp förväntningarna tämligen högt, och det bör man inte göra om man inte är väldigt säker på att i ett senare skede också motsvara eller kanske ännu hellre också överträffa dessa förväntningar.

Sky Sports publicerade under gårdagen en lista över vem denne överraskning skulle kunna tänkas vara. De drog upp ett antal kategorier av olika typer av anfallare. Superstjärnor, gamla van Gaal-favoriter, targetanfallare, snabba spelare, gamla spelare och engelska spelare. Till och med några så kallade wild cards, lustigt nog innehållandes Mario Balotelli och Nicklas Bendtner.

Vid sidan av den typen av sideshowjournalistik så cirkulerar det samtidigt två parallella rykten. Dels att Man Utd skulle vara på jakt efter Barcelonas Pedro, likt för övrigt Chelsea. Dels att Man Utd skulle vara på gång att lägga ett bud motsvarande £70m för Bayern Münchens Thomas Müller. Vad jag i alla fall tycker är intressant med dessa båda rykten är att de båda pekar på att Man Utd söker efter en liknande typ av anfallare, en mångsidig sådan som kan spela på flera olika positioner i anfallet och ta på sig flera olika roller.

Att de båda ryktena följer ett gemensamt mönster gör att jag fäster i alla fall en viss trovärdighet vid dem.

Det finns ju ett litet dilemma i Man Utds jakt på anfallare. Olika stjärnspelare nämns som aktuella eller önskade, men samtidigt kan inte Man Utd värva en superstar eftersom man då vore tvingade att placera antingen denne eller Wayne Rooney i bakgrunden. En värvning måste således vara ett tydligt backup-alternativ eller ett mer mångsidigt alternativ som både vid behov kan ersätta Rooney men också spela på andra positioner i laget tillsammans med Rooney på planen.

Thomas Müller vore en enorm värvning, som självklart också bara skulle komma för ett enormt pris. Men rimligtvis borde det vara högst otroligt att Bayern München låter ännu en av sina hembrända klubbikoner lämna inför den här säsongen. Inte bara skulle de tappa en väldigt skicklig spelare, det skulle dessutom späda på oroligheterna runt laget och runt Pep Guardiola som lagets tränare.

Man kan bara spekulera i vad som egentligen gör att dessa tyska ikoner nu antingen lämnar eller i alla fall till synes funderar på att lämna Bayern München, om det helt enkelt har skurit sig med Pep Guardiola som kanske anser att han måste rensa ut för att skapa något nytt. Både Thomas Müller och Bastian Schweinsteiger har å andra sidan väldigt goda relationer till Louis van Gaal.

Pedro framstår hur som helst som ett mer troligt alternativ. Till skillnad från Thomas Müller så är han inte en av sitt lags ordinarie nyckelspelare och kan inte heller förvänta sig att vara det. I likhet med Müller är han en mångsidig spelare som kan spela på flera olika situationer, kort och gott en väldigt nyttig truppspelare men med dokumenterat hög kvalitet. En i det närmaste idealisk produktbeskrivning för vad Man Utd söker – eller borde söka efter.

Men det vore ju knappast någon stor överraskning.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Aleksandar Mitrovic (ST), 20 år till Newcastle. Newcastle fortsätter agera starkt på transfermarknaden. Mitrovic är serbisk landslagsman och vann skytteligan i Belgien förra säsongen med Anderlecht. Ung och väldigt spännande anfallare som kan bli en av Premier Leagues mer intressanta anfallare. Med beröm godkänd (++++)

Publicerad 2015-07-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons