Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Är Aston Villa på gång att göra historiens sämsta sommarsäsong?

I en tid med helt nya intäktsmodeller för engelska fotbollsklubbar så är det inte längre någon större säkerhet i att vara gamla och stora klubbar. Senioritet i Premier League är inte längre någon större merit och ingen klubb är egentligen längre för stora för att åka ur. Något som både Aston Villa och Newcastle har fått erfara de senaste säsongerna.

Både Newcastle och Aston Villa var på olika sätt och i något olika omfattning inblandade nedflyttningsstriden förra säsongen. Båda klubbarna klarade sig till sist kvar i Premier League, men det var inte med några större marginaler. Båda klubbarna stördes av olika interna problem samtidigt som alltså båda klubbarna har varit och är i upprustningsbehov under sommaren.

Därifrån har emellertid Newcastle och Aston Villa tagit olika vägar. Newcastle har omorganiserat och Mike Ashley har till synes tagit ett kliv åt sidan, de har fått in en ny manager i Steve McClaren, de har behållt sina viktigaste spelare och samtidigt hittills värvat klokt och kvalitativt i Georginio Wijnaldum och Aleksandar Mitrovic till positioner de behövde förstärka.

Aston Villas sommarsäsong har däremot förvandlats från hoppfull till vad som närmast kan beskrivas som hopplös. Förra säsongens avslutning, med klarat Premier League-kontrakt, FA-cupfinal och rykten om en ny investeringsvillig ägare i klubben ingjöt förhoppningar om stora kliv framåt istället för försiktiga steg baklänges.

Inga av dessa förhoppningar har emellertid hittills infriats. Pratet om en ny ägare har stagnerat och det meddelas att den tilltänkte köparen har dragit sig ur affären. Aston Villas värvningar känns både osäkra och för dem något typiska, med Micah Richards som särskilt karaktäristisk för dem. En värvning som kan bli bra baserat på gamla förhoppningar men mest troligt rinner ut i sanden.

Idrissa Gueye är, vid sidan av en obeprövad fransk vänsterback, den enda andra värvningen. Han inledde sin karriär i Aston Villa ostarkt genom lite för öppenhjärtigt framföra att han var glad att komma till England och engelsk fotboll för chansen att någon gång i framtiden få spela för någon av de stora klubbarna. Aston Villas mediaavdelning var inte lika noga i sitt jobb som Man City och Liverpool brukar vara med sina.

Samtidigt har Aston Villa tappat tre av sina absoluta nyckelspelare. Även om inte Ron Vlaar hade tappat mer eller mindre hela den kommande säsongen på grund av allvarlig knäskada så var han ändå på väg att lämna Aston Villa. Fabian Delph älskade, älskade inte, älskade och älskade till sist ändå inte Aston Villa och flyttade till Man City. Christian Benteke verkar vara en läkarundersökning ifrån att bli Anfields Next Big Thing.

Aston Villa har hittills misslyckats med att göra något av det som de borde ha ägnat all kraft åt under sommaren. De har inte hittat någon rejäl förstärkning till mittförsvaret, tvärtom har mittförsvaret försvagats. De har inte investerat i spelartruppen i någon större utsträckning, tvärtom har spelartruppen som helhet försvagats rejält.

Även om det faktiskt har passerat tämligen obemärkt förbi så kan det alltså vara så att Aston Villa är på gång att göra sitt, eller någon klubbs, sämsta transferfönster i mannaminne. Något som kommer sätta den här teorin att vissa klubbar helt enkelt är för bra och för stora för att åka ur Premier League på allvarliga prov.

Aston Villa har förvisso kvar Tim Sherwood som manager. Det kan vara räddningen.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Miguel Britos (CB), 30 år till Watford. Rutinerad uruguayansk mittback med flera års erfarenhet från Serie A i Bologna och Napoli. Spännande värvning av Watford som fortsätter visa framfötterna med ett flertal intressanta nya spelare. Väl godkänd (+++)

José Manuel Jurado (AM), 29 år till Watford. Offensiv mittfältare uppfostrad i Madrid som de senaste åren har tillbringat sin tid i Spartak Moskva där han gjort ett genomgående bra jobb. En spelartyp som nykomlingar i Premier League brukar lida brist på. Med beröm godkänd (++++)

Patrick Bamford (ST), 21 år till Crystal Palace på lån. Något av sista tåget för Bamford i Chelsea, måste göra en kanonsäsong för Crystal Palace om han ska få någon chans alls i den blå a-lagströjan. Imponerade inte på mig i avgörande situationer med Middlesbrough förra säsongen, och lär få marginell betydelse i Crystal Palace under säsongen. Godkänd (++)

Manuel Lanzini (AM), 22 år till West Ham på lån. Kreativ och offensiv argentinsk spelfördelare som tar sina första stapplande steg i europeisk fotboll. Kan bli ett intressant tillskott till West Ham och till Premier League, borde rimligtvis kunna utvecklas, men klokt av West Ham att pröva med ett första låneår. Väl godkänd (+++)

Christian Benteke (ST), 24 år till Liverpool. Kraftfull och mångsidig anfallare med ett bevisat målfacit i Premier League. Ger Liverpool tyngd framåt samtidigt som några frågetecken finns. Hur passar Benteke in i Liverpools spel? Samt att Benteke inte har visat sig vara den bästa spelaren i motgång. Med beröm godkänd (++++)

Publicerad 2015-07-23 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons