Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En VM-lottning med höga förväntningar på både England och Wales

I eftermiddag äger lottningen av VM-kvalet rum. England är som vanligt placerade i den högst seedade gruppen och kommer alltså vara toppseedade i sin grupp och således favoriter på förhand att kvalificera sig till VM 2018 i Ryssland.

ANNONS

Det europeiska VM-kvalet är ett betydligt tuffare kvalspel än det numer ganska enkla EM-kvalet. Till VM kvalificerar sig bara gruppvinnarna med någon form av säkerhet, och de åtta bästa tvåorna från nio kvalgrupper får därefter spela playoff om ytterligare fyra platser.

England är så klart väldigt duktiga i kvalspel, vilket helt säkert har en direkt betydelse för deras världsranking och därmed en indirekt effekt på deras seedning i sådana här sammanhang. Om det istället skulle tas hänsyn till hur långt lagen går i turneringar så skulle kanske seedningen se annorlunda ut.

Frågan som alltid med seedningar är vad det är man vill säga med den. I det här fallet kan det vara en seedning över vilka lag man tror har bäst chanser att klara kvalspelet, eller så kan det vara en seedning över vilka lag man anser är bäst och har störst chanser i kommande mästerskap.

ANNONS

I den första seedningsgruppen hittar vi fascinerande nog även Wales. Det är första gången i Wales fotbollshistoria som de kommer att vara toppseedade i ett kvalspel. Ett tydligt tecken på hur Wales har ett riktigt starkt landslag för tillfället. Två stjärnor i Gareth Bale och Aaron Ramsey och i övrigt duktiga lagspelare.

Sverige å andra sidan placerar sig i seedningsgrupp tre, vilket teoretiskt alltså betyder att de kommer behöva besegra minst två lag som är högre seedade än dem för att ta sig till VM.

Mardrömslottningen, för både England och Wales, vore att bli lottade mot antingen Italien eller Frankrike från seedningsgrupp två, samt Serbien och möjligen Sverige från seedningsgrupp tre. Lottningen kan bli riktigt otrevlig om samtidigt Turkiet eller Irland anländer från seedningsgrupp fyra.

ANNONS

Drömlottningen å andra sidan, både för England och Wales, vore om Slovakien eller Island blev motståndet från seedningsgrupp två, Ungern eller Nordirland från seedningsgrupp tre, samt Estland eller Färöarna från den fjärde seedningsgruppen.

Helt slumpmässig är nu inte lottningen. På grund av mediarättigheter så är England, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Holland garanterade att hamna i en grupp om sex lag. Det europeiska kvalspelet består av sju grupper om sex lag och två grupper om fem lag.

Hur går det då?

England är av tradition starka i kvalspel. Men den här gången tror jag de får det svårt. De kan ta sig till VM, men i så fall tror jag de kommer vara tvingade att navigera sig genom ett playoff-spel först.

Wales tar sig inte till VM. De har avancerat uppåt i rankingen till stor del tack vare ett starkt europeiskt kvalspel, men VM-kvalet har fler fällor och färre säkerhetslinor. Wales kommer i bästa fall på andra plats i sin grupp, och de får svårt att klara ett playoff.

ANNONS

Sverige tar sig inte till VM. Erik Hamrén tackar för sig, Håkan Ericson kommer att ta över som förbundskapten och ohemult stora förväntningar byggs upp i det svenska folkhemmet med anledning av sommarens U21-bragd.

Publicerad 2015-07-25 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto