Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

25 år senare bör The Championship följa i Premier Leagues fotspår och bilda sin egen liga

1992 grundades Premier League. Detta sedan ett antal engelska klubbar hotat med att bryta sig ut ur The Football League och bilda sin helt egna liga, trötta på att inte få någon utväxling på sin ekonomiska potential och finansiellt behöva släpa med sig övriga klubbar bakom sig. Med Premier League skapades nya möjligheter till marknadsföring och pengarna omfördelades till de större klubbarnas fördel.

ANNONS

[youtubeplay id=”OUNAKgdgQnA” size=”medium”]

Snart 25 år senare har utvecklingen av Premier League och av engelsk fotboll i allmänhet varit mer eller mindre explosiv. Fotbollen har gått från att vara engelskt lokal till global i alla avseenden. Den tekniska, taktiska och fysiska utvecklingen har varit enorm. TV-avtalen som rullar in blir bara större och större, och de engelska klubbarnas förutsättningar allt bättre.

Det kan diskuteras till tidens ände om vad man anser om denna utveckling, att den har haft sina fördelar men också sina nackdelar borde däremot de flesta kunna vara överens om. Det finns självklart de som drömmer sig tillbaka till tiden före Premier League, men chansen är också rätt god av vad man i själva verket drömmer sig tillbaka till är en ganska romantiserad bild av den engelska fotbollen.

ANNONS

Där många känner sig vilsna i Premier League-eran så har dessa i flera fall istället vänt sig till The Football League. Utvecklingen i Premier League har också gjort klyftorna mellan Premier League och The Football League mer markerade, något som man bland annat har försökt hantera genom så kallade fallskärmsbetalningar till klubbar som åker ur Premier League.

Mitt förslag, som för dessa personer förmodligen vore som att svära i kyrkan, är att The Championship bör gå i en liknande riktning som en gång Premier League. Det vill säga bryta sig ut, helt och hållet eller om The Football League helt enkelt väljer att göra den till ett mer separat flaggskepp. Det är ett förslag som jag tror på lång sikt skulle gagna engelsk fotboll som helhet, och fler engelska klubbar än vad som idag gagnas av Premier League.

ANNONS

Hur man än räknar, i termer av antal åskådare, de deltagande klubbarnas finansiella storlek, värdet på ligans varumärke, så är The Championship bland världens tio största och mest uppskattade ligor. Ändå håller den sig i bakgrunden till sin storebror och gör inte mesta möjliga av den potential som denna position medför, troligtvis bara på grund av en egenmäktig såväl som onödig blockering att man ”bara” är en andradivision.

The Championship kan naturligtvis aldrig bli lika stor och intäktsskapande som Premier League. Men det perfekta behöver inte bli det godas fiende. Som en självständig division kan The Championship förhandla om TV-rättigheter och totalt sett öka volymen på dessa. Som en gemensam liga skulle The Championship också få större möjligheter till attraktiva sponsorsamarbeten, möjligen av mer regional karaktär än Premier League.

ANNONS

Engelska fotbollsklubbar har i många fall ett starkt varumärke även utanför England. I The Championship eller dess närhet spelar flera klubbar som tidigare varit i Premier League, tidigare har spelat europeisk cupfotboll, kanske till och med vunnit europeiska cuper. Flertalet klubbar har utländska ägare som helt säkert är intresserade av att höja profilen på den liga i vilken deras klubbar just nu spelar.

Det vore förmodligen svårt för The Championship att hävda sig mot de fem stora europeiska ligorna, men strax där bakom borde det finnas goda chanser att positionera sig. Med större exponering blir The Championship också mer av ett vettigt skyltfönster vilket också borde göra det lättare för klubbarna där att dra till sig spelare.

Namnmässigt kan man påstå att The Football League redan har banat väg för en sådan utveckling med The Championship som deras främsta division, följt av League One och League Two. The Football League skulle fortfarande kunna vara en viktig delägare i The Championship, alternativt fokusera sina krafter helt och hållet på League One och League Two. Detta borde rimligtvis också ge dessa båda divisioner mer av egen profilering gentemot möjliga sponsorer.

ANNONS

Det har ofta pratats om The Championship som en slags Premier League B. I min mening är det i större utsträckning så nu, att The Championship betraktas som ett slags förrum till Premier League istället för en liga med en egen ställning. Att bryta sig ut och skapa sitt eget varumärke skulle förstärka The Championships status, inte undergräva den.

Vinnarna av The Championship borde möta vinnarna av Premier League i den kommande säsongens Community Shield, precis som faktiskt har varit fallet förut i tiden. Det skulle vara en bra morot och profilhöjare för den klubb som vann The Championship, och samtidigt tidigt på säsongen introducera dem till en bredare publik. Det blir också lite mer av ett event, en ligamästare mot en annan ligamästare.

The Championship består idag av 24 klubbar, vilket jag tycker att den borde kunna fortsätta göra. Personligen anser jag att Premier League, om inte annat så av symmetriska skäl, borde utökas till 24 klubbar. Det finns så klart problem med schemaläggningen med en sådan reform, men förläng säsongen en vecka i båda ändarna så är en stor del av det problemet åtgärdat.

ANNONS

Ett av de större problemen jag anser finns med The Football League och The Championship, både från klubbar och supportrar, är att det i alltför stor utsträckning dröms bakåt i tiden, man vill gå tillbaka till något som kanske aldrig riktigt var så som man nu intalar sig att det var. I min mening ligger vägen till upprättelse och ökad självständighet för The Football League och The Championship istället framåt i tiden, med samma verktyg och spelregler som en gång Premier League använde sig av.

If you can’t beat them, join them!

Publicerad 2015-07-26 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto