Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Den bästa Premier League-elvan som £100m kan köpa

Arsene Wenger är en man av tusen åsikter. Ett vanligt åsiktsprogram han brukar ihärda runt är de ekonomiska orättvisorna i Premier League och att olika klubbar inte konkurrerar på lika villkor. Om det kan man tycka både det ena och det andra, men Wenger framförde i alla fall den roliga idén att alla klubbar istället borde ha £100m var att spendera från början.

Nu gör sig Wenger förvisso skyldig till lite av ett tankefel. Han tänker sig så klart att göra jämförelsen uppåt i tabellen i övertygelsen att Arsenal skulle göra detta bättre än kanske framför allt Chelsea och Man Utd. I själva verket är nog Arsenal mycket behjälpta av sitt stora resursförsprång gentemot nästan alla andra klubbar. Skulle alla klubbar i Premier League ha £100m i startkapital så vore det knappast till Arsenals fördel jämfört med nuläget.

Men som tankelek är det roligt och något man kan ta fasta på. Så hur skulle egentligen ett fotbollslag bestående av Premier League-spelare se ut om det totala värdet för startelvan endast fick uppgå till £100m? Den här bloggen går ut på att ge mitt svar på den frågan.

Spelarnas värden hittar jag på Transfermarkt. Där står värdena uttryckta i Euro, vilket betyder att jag multiplicerar dessa värden med 0,7 för att på ett ungefär få fram spelarnas värden i pund. Mer noggrann än så upplever jag mig inte behöva vara för detta ändamål. Elva spelare för totalt £100m betyder att riktvärdet per spelare är £9m.

Några fler spelregler använder jag mig av. Jag använder mig av den för tillfället både populära och effektiva 4-3-3-uppställningen. En annan utgångspunkt är att de spelare jag tar ut ska ha spelat ett antal matcher i Premier League, eller i sitt respektive a-lag, och kunna ses som i alla fall någorlunda etablerade. Det förhindrar mig från att ta ut rena talanger där jag spekulerar om framtiden i syfte att manipulera totalvärdet nedåt.

Motsvarande i den andra änden av åldersspektrat så vill jag att mitt lag ska kunna ha några år kvar på kontot samt besitta någon slags potential för utveckling. Det hade självklart varit mycket frestande att ta med John Terry eller Michael Carrick för totalt under £6m, men även det hade kunnat vara att manipulera totalvärdet nedåt i strid med övningens ändamål.

Min utgångspunkt har varit att ta ut spelare som jag uppskattar stort eller tror mycket på i sina respektive positioner så länge det går att åstadkomma inom budget. Jag har vare sig eftersträvat att maximera, det vill säga försöka hitta absolut bästa möjliga lag vilket det nu är, eller att minimera, det vill säga försöka ett så billigt bra lag som möjligt. Tvärtom ser jag det snarare som en av övningens poänger att hamna så nära £100m som möjligt.

Så här blev det, med ett totalt lagvärde om £89,1m, det vill säga med nästan £11m tillgodo, inte lysande:

Veckans lag

BUBBLARE: Joe Hart, Ryan Bertrand, Nathaniel Clyne, Jordy Clasie, Georginio Wijnaldum, Ashley Young, Javier Hernandez.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Rickie Lambert (ST), 33 år till West Brom. Liverpools värvning av Lambert får räknas till en av Premier League-historiens mest meningslösa. West Broms värvning av samme spelare känns dock allt annat än meningslös. Rätt precis en sådan spelartyp som West Brom behöver och har sökt. Kan få en bra säsong på The Hawthorns. Väl godkänd (+++)

Jordan Veretout (CM), 22 år till Aston Villa. Bra värvning av en lovande fransk central mittfältare från Nantes som är landslagsmeriterad på ungdomssidan och spås en bra framtid. Viktigt för Aston Villa att förstärka både sitt centrala maskinrum samt antalet spelare i klubben som heter Jordan. Väl godkänd (+++)

Rudy Gestede (ST), 26 år till Aston Villa. Anfallet är utan tvekan ett annat område som Aston Villa behöver förstärka, men här imponerar inte besluten lika mycket. Jordan Ayew följs upp av Gestede som har gjort mål i Blackburn men som inte riktigt lyckades i Premier League förra rundan. Aston Villa dammsuger Frankrike med omnejd, vad tycker Sherwood om det? Godkänd (++)

Publicerad 2015-08-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons