Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Eddie Howe är Bournemouths Bill Shankly

Det var Bill Shankly som satte upp ”This Is Anfield”-skylten i spelartunneln på Anfield. Tanken var enkel men effektiv. Att skicka ett budskap till de egna spelarna om äran och ansvaret i att spela för Liverpool FC. Och att skicka ett budskap till motståndarna att nu var det inte vilket som helst brödgäng som stod på andra sidan mittlinjen.

På sex år har Bournemouth tagit sig från League Twos källarvåning till den engelska fotbollens vindsvåning – Premier League. Det är en osannolik resa på så kort tid, en verklighet som till och med överträffar dikten. Inte ens sagans Åshöjdens BK lyckades ju faktiskt med konststycket att ta sig hela vägen upp i Allsvenskan.

Det måste ha malt i bakhuvudet hos spelare och ledare i Bournemouth under slutet av förra säsongen och under sommaren – att kommande motståndare skulle bli storheter som Arsenal, Man Utd, Chelsea och Liverpool. Den mest påtagliga konsekvensen av klubbens och spelarnas långa resa. Kanske är det Shanklys skylt som ikväll slutligen hamrar hem den poängen innan Bournemouth springer ut på Anfields gröna gräsmatta.

This Is Anfield.

Det där är annars en likhet mellan Liverpool och Bournemouth. Eller snarare något där det moderna Bournemouth kan ha funnit inspiration i Liverpools traditioner. Tron på ordets och budskapets betydelse för att motivera och inspirera. Det var en metod som Bill Shankly använde sig av frekvent och en metod som Eddie Howe arbetar med i Bournemouth.

Väggarna på Bournemouths träningsanläggning är pyntade med olika citat och tänkesätt. Där trängs franska fotbollsspelare, amerikanska politiker och idrottsmän med olika klokheter. Idén är enkel. Att få spelarna att tänka på nya sätt och framför allt få dem att tänka på att hur de tänker faktiskt påverkar hur de presterar. Moderna varianter av Shanklys enkla budskap.

Det lär behövas ikväll. Kommer Bournemouths spelare verkligen kunna hålla huvudet kallt och tankarna fria när de vandrar ut under Anfields flodljus och över 45,000 energitankade Liverpoolsupportrar laddade för hemmapremiär en vardagskväll, med Skys TV-kameror oförlåtande riktade mot precis allt som rör sig på planen?!

Bournemouths egen hemmapremiär följde klichéns alla mallar för en nykomling. Inför en entusiastisk hemmapublik skapade man många chanser, misslyckades med att göra mål på dem för att mot slutet av matchen släppa in förlustmålet på en fast situation. Ineffektivt framåt och något naivt bakåt, skillnader i kvalitetskrav i Premier League jämfört med The Championship.

Med premiärnerverna avklarade, och med match på bortaplan och med förväntningarna lägre ställda, så kanske Bournemouth kan spela friare den här gången. De har ett offensivt spel som kommer att kunna ge dem chanser på Anfield, men som Eddie Howe också själv säger så är det viktigt att spelarna också tar dessa chanser:

”If we’re good enough to cut them open then we’re going to need to be very clinical. There can be no hesitation, we have to have a total belief in what we’re doing and when the moment comes we have to take it. If the players don’t believe they can score then we might as well not bother going because that’s the key thing.”

Eddie Howe verkar gilla sina Liverpooltraditioner. Redan tidigare under veckan beskrev han Brendan Rodgers som en av sina förebilder. Och uttalandet ovan påminner ju på sitt sätt om ett annat bevingat uttryck från en gammal Liverpoolikon, Bob Paisley: ”If you’re in the penalty area and don’t know what to do with the ball, put it in the net and we’ll discuss the options later.”

Det funkar inte att tvivla och tveka i kvällens match. Är Bournemouth distinkta och bestämda i sitt spel så kan de tvärtom så tvivel i Liverpoolspelarnas huvuden. I deras hemmapremiär är det de som förväntas vinna, mot en nykomling i Premier League, och Bournemouth har ikväll chansen att vända klichéns alla mallar till sin fördel.

En vinst eller till och med ett oavgjort resultat skulle ingjuta självförtroende hos lagets spelare mer förmodligen än vilket som helst bevingat uttryck. Och inte minst ingjuta respekt hos övriga motståndare i Premier League.

Eddie Howe ger intryck av att ha sugit upp mycket från just Liverpools traditioner. Sådant som Bill Shankly fäste vikt vid har Howe snappat upp och översatt i dagens tankefigurer. På många sätt är Eddie Howes Bournemouths motsvarighet till just Shankly och dennes betydelse för Liverpool – arkitekten som lyfte upp en hel klubb och skapade den i sin egen avbild.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Baba Rahman (LB), 21 år till Chelsea. Jodå, Chelsea kan nog behöva fylla ut på ytterbackspositionerna. Felipe Luis blev inte långvarig på Stamford Bridge och med Rahman på ingång till vänsterbacken så ges José Mourinho fler alternativ också till högerbacken, tack vare Azpilicuetas mångsidighet. Bra trupptänk. Väl godkänd (+++)

Publicerad 2015-08-17 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons