Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En match som Man Utd inte bara måste vinna utan helst döda

Det finns ett uttryckssätt som säger att man kan inte vinna ligan i augusti, men man kan förlora ligan i augusti. Med kvalspelet till Champions League så gäller i grund och botten detsamma i Europa för Man Utd, säsongen kan i praktiken vara åtminstone halvförstörd redan i augusti om man inte lyckas ta sig vidare till gruppspelet.

Det pratas ofta om nackdelarna med att behöva kvalspela. Den kanske främsta nackdelen som brukar nämnas är att de tunga värvningarna inte vill komma till klubben innan kvalet är avklarat, så de inte riskerar skriva på för en klubb som inte spelar i Champions League. Givet att Man Utd inte haft några problem att värva Morgan Schneiderlin, Bastian Schweinsteiger, Matteo Darmián med flera sedan tidigare så var det i själva verket kanske inte någon större nackdel.

Den stora nackdelen är väl just det där med att inte kunna vinna i augusti men väl kunna förlora i augusti. Säsongen är i sitt absoluta inledningsskede vilket gör att spelet och prestationerna brukar vara rostiga. Inte minst har vi kunnat se det i Man Utds spel i de två inledande ligamatcherna, tämligen torftiga 1-0-vinster mot Tottenham respektive Aston Villa.

Det må vara så väl i ligaspelet där tre poäng är tre poäng oavsett om man vinner med ett mål eller med fem mål. Men i ett cupspel av Champions League-karaktär så finns det en överhängande risk med att spela med så små marginaler om det ger motståndarna känslan av att fortfarande vara kvar i matchen. Man Utd kan i den här matchen inte bara göra ett mål och sedan bevaka, de bör försöka döda matchen redan på Old Trafford.

Man Utd är naturligtvis stora favoriter mot Club Brügge, förmodligen var det den bästa lottningen de kunde få. Det är geografiskt i närheten, det är ett lag från en mindre liga och det är ett förhållandevis orutinerat lag i europeiska sammanhang. Men Club Brügge ska sannerligen heller inte underskattas, de tog sig trots allt hela vägen till kvartsfinal i förra säsongens Europa League.

Galatasaray och Rotor Volgograd, Man Utd har knappast haft någon större framgång i europeiskt kvalspel förut. Och visst har Man Utd som favoriter drabbats av chockartade förluster förut som eliminerat dem från Champions League, vem minns exempelvis inte Basel för snart fyra år sedan? Senast man spelade kvalspel till Champions League var å andra sidan mot LKS Lodz säsongen 1998-99.

Och det slutade ju rätt bra. Om man inte är Samuel Kuffour.

Europeiska cupnätter på Old Trafford brukar kunna vara magiska. Nu kanske inte ett kvalspel kommer att locka fram den allra mest elektriska atmosfären men förhoppningsvis kan den här matchen fungera som en defibrillator på Man Utd säsong, ge den en rejäl elchock så att spelet kommer igång för fullt igen efter sommaren.

Den belgiska fotbollens kanske slugaste klubbtränare kommer försöka sätta stopp för det. Michael Preud’homme var framgångsrik redan i Standard Liége för fem-sex år sedan, var på väg att vinna ligan med Club Brügge för första gången på tio år men föll på målsnöret, vann istället den belgiska cupen vilket var klubbens första titel sedan 2007, och man tog sig alltså till kvartsfinal i Europa League.

Nu ska han försöka ta Club Brügge till gruppspelet i Champions League för första gången sedan 2005. Exakt tio år sedan. I vägen står Man Utd och Louis van Gaal.

Club Brügge brottas dock med skador på viktiga spelare. Framför allt kommer de sakna sina båda offensiva mittfältare Lior Refaelov och José Izqueirdo som tillsammans producerade närmare 40 mål förra säsongen. Men Man Utd måste fortfarande akta sig för andra spelare, inte minst de centrala mittfältarna Victor Vazquez och Ruud Vormer.

Ledargestalter är viktiga i sådana här matcher. Club Brügge har en riktig ledarfigur och klubbikon i Timmy Simons, den 39-årige defensive mittfältaren som missade endast en enda av Club Brügges massiva 63 matcher förra säsognen. Simons debuterade för Club Brügge redan 2000 och spelade där i fem år innan han prövade lyckan utomlands. Han återvände 2013 till klubben i sitt hjärta.

Man Utd har haft sådana där spelare, säckavis av dem. Chelsea och Man City har dem definitivt. Arsenal och Liverpool mer tveksamt. Men har Man Utd fortfarande den där spelartypen, som är så betydelsefull för alla typer av mästarlag? Det är mer tveksamt. Där finns de som vill eller kan tänkas axla den ledarrollen, men det räcker inte att bara prata utan det måste också göras.

Man Utd kan förmodligen vinna mot Club Brügge även utan den typen av ledarinsatser. Sådan bör kvalitetsskillnaden vara. Men Man Utd ska inte förvänta sig några större framgångar vare sig i England eller i Europa utan dessa spelare och utan sådana insatser.

Publicerad 2015-08-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons