Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Dags för Arsenal att visa vad de vill med den här säsongen

Omgångens godbit har sparats till måndagskvällen ungefär på samma sätt som man brukar kunna spara den där sista pizzaslicen till morgonen efter. Arsenal mot Liverpool på Emirates, tidigare kanske en match mellan två lag med liknande ambitioner och förutsättningar, men den här säsongen med helt olika ambitioner och förutsättningar.

Inledningen på säsongen har gått i olika och något oväntade hjulspår för de båda lagen. Arsenal har tvingats till en crash course i ödmjukhet sedan de först överraskande förlorat hemma mot West Ham i ligapremiären och därefter vunnit med 2-1 borta mot Crystal Palace i en match som blandade bra spelsekvenser med några riktigt håriga situationer.

Om Arsene Wenger sin vana trogen omfamnar det vackra spelet så har Liverpool hittills den här säsongen vunnit fult. Två 1-0-segrar i rad, först mot Stoke och sedan mot Bournemouth, och med allt annat än övertygande spel i ryggen. Mot Stoke krävdes en Coutinhoblixt från klar himmel och vinsten mot Bournemouth hade kunnat sluta annorlunda om offsiderouletten snurrat mindre till Liverpools fördel.

Poäng är dock poäng och Brendan Rodgers lär inte bekymra sig överdrivet mycket om hur de spelas in. Stoke och Bournemouth var det relativa lugnet före stormen i och med att Liverpool nu går in i en matchperiod där de möter Arsenal, Man Utd, Everton, Tottenham och Chelsea på kort tid. Det är alltså nu vi får veta om Liverpool verkligen har någon gas i tanken den här säsongen.

Liverpool förlorade fem av åtta möten med de fyra topplagen förra säsongen, man tog bara en poäng av sex möjliga mot just Arsenal, och i motsvarande match på Emirates förra säsongen fick man rejält med smörj, 1-4 i den match som förmodligen avrättade Liverpools förhoppningar om att kunna nå någon av Champions League-platserna den säsongen.

Precis som mot Stoke i premiären så måste nu Liverpool och Brendan Rodgers bege sig till en tuff bortamatch och visa att de har gått framåt inför den här säsongen. Arsenal kommer knappast bli någon lätt uppgift för Liverpool men är förmodligen ett bekvämare motstånd just nu än vad man var under våren förra säsongen.

Både Arsenal och Liverpool vill dominera bollinnehavet. Det är alltså på mittfältet vi kan räkna med att mycket av kampen kommer att stå. Arsenal kommer sin vana trogen att försöka kontrollera bollen samtidigt som Liverpool rimligtvis kommer att försöka kontrollera ytorna på mittfältet och inte ge Arsenal något utrymme att ta sig framåt.

Liverpools förutsättningar för att kontrollera ytorna på planen verkar större den här säsongen då deras defensiva organisation sitter betydligt bättre. Dejan Lovren har förvisso haft några ögonblick av galenskap men ser annars bättre ut i år och har tillsammans med Martin Skrtel och Nathaniel Clyne haft en stabil säsongsinledning. Bredvid dem har unge Joe Gomez imponerat.

Båda lagen har dock sina problem på mittfältet. Jordan Henderson är osäker för spel i Liverpool efter att ha dragit på sig en fotskada inför matchen mot Bournemouth. Hittills under säsongen har Brendan Rodgers valt att ställa Lucas Leiva åt sidan i en sådan utsträckning att han ryktas vara på väg att lämna klubben. Adam Lallana har hittills inte hittat fötterna den här säsongen heller och kanske gör Roberto Firmino debut från start ikväll.

Det kan bli en otrevlig bekantskap för Arsenal som brottats med problem i just den yta på mittfältet som Firmino skulle försöka utnyttja. Det har varit öppna landskap framför Arsenals backlinje både i matchen mot West Ham och i matchen mot Crystal Palace. Det straffade sig i båda matcherna och kan definitivt straffa sig mot Liverpool.

Francis Coquelin har haft det kämpigt i början av säsongen, till stor del för att han inte fått hjälp i tillräcklig utsträckning av övriga mittfältare att täcka den stora ytan framför backlinjen. Det har gjort honom stressad och placerat honom i tidsnöd och påverkat hans beslutsfattande. Vilket brukar kunna leda till röda kort.

Både Arsenal och Liverpool söker efter sin första riktigt bra match den här säsongen. Liverpool måste förmodligen hitta den om de ska komma iväg från Emirates med någon poäng i ryggsäcken och ett bra resultat för dem här ger en tydlig signal att de blir att räkna med i Champions League-fajten. Arsenal måste vinna en sådan här match för att titelpratet inför säsongen ska ses som något mer än bara ett halmstrå.

Räkna med nerver på Emirates.

Publicerad 2015-08-24 kl 14:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons