Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

SPECIAL: Southampton 2015-16

Samma procedur som förra året. Southampton har varit en av de skickligaste klubbarna i England under de senaste åren både på att utveckla egna spelare och på att scouta utländska spelare. Det har fört laget på en snabb resa uppåt i det engelska ligasystemet, ut i det europeiska cupspelet, men det har också gjort dem till ett skyltfönster för de större klubbarna i England.

För ett år sedan undrade man hur Southampton skulle klara av att ha blivit rensade på nästan samtliga sina bättre spelare. Calum Chambers hade sålts till Arsenal, Luke Shaw till Man Utd och trion med Rickie Lambert, Adam Lallana och Dejan Lovren hade tagit sitt pick och packat iväg till Liverpool. Mauricio Pochettino flyttade till Tottenham. Då tippade många Southampton som en nedflyttningskandidat, men Southampton och Ronald Koeman gav tvivlarna rejält på nöten.

Ett år senare och Southampton befinner sig i en liknande situation. För andra året i rad har klubben tappat sina bästa spelare. Morgan Schneiderlin såldes till Man Utd, Tottenham norpade Toby Alderweireld och Nathaniel Clyne gjorde Southamptonklanen i Liverpool sällskap. Känslan den här gången är både att Southampton nu blivit av med för dem viktigare spelare och att samma bravad som Southampton lyckades med förra säsongen kan visa sig svår att upprepa en andra gång.

Till detta kommer Europa League. Kanske ska sägas, givet att Southampton inte har skaffat sig något vinnarläge precis mot FC Midtjylland efter att bara ha fått med sig 1-1 från första mötet på hemmaplan. Men i skrivande stund är det fullt möjligt att Southampton ändå tar sig till Europa Leagues gruppspel och oavsett vad man anser om anledningar till det så är det något som har visat sig vara en belastning för engelska lag i ligaspelet.

Ronald Koeman har dock en bra spelartrupp till förfogande och med en hyfsad bredd för att hantera en lång säsong. Det hela underlättas av att Southampton fortsätter att få fram egna produkter, inför den här säsongen är det framför allt Matt Targett, Harrison Reed och Jake Hesketh som inger höga förhoppningar hos Southamptons frälse. Koeman har också visat upp en imponerande taktisk flexibilitet för att få ut mesta möjliga av sin spelartrupp, varierandes 4-3-3 och 4-2-3-1 med en offensiv 3-5-2-uppställning.

LINEUP (3-5-2)
GK – Stekelenburg, Marten (Forster, Fraser)

CB – Caulker, Steven
CB – Fonte, José
CB – Yoshida, Maya

WBR – Soares, Cedric
WBL – Targett, Matthew (Bertrand, Ryan)
DM – Wanyama, Victor
CM – Clasie, Jordy (Davis, Steven)
AM – Tadic, Dusan (Ward-Prowse, James)

FW – Pellè, Graziano (Long, Shane)
ST – Mané, Sadio (Rodriguez, Jay)

TRANSFERS
In: Juanmi (Malaga), Cedric Soares (Sporting), Maarten Stekelenburg (Fulham, lån), Cuco Martina (Twente), Jordy Clasie (Feyenoord), Steven Caulker (QPR), Oriol Romeu (Chelsea). Ut: Artur Boruc (Bournemouth), Jos Hooiveld (släppt), Cody Cropper (släppt), Omar Rowe (släppt), Jake Sinclair (släppt), Nathaniel Clyne (Liverpool), Dani Osvaldo (släppt), Morgan Schneiderlin (Man Utd), Sam Gallagher (MK Dons).

NYCKELSPELARE: Jordy Clasie
Morgan Schneiderlin var på många sätt det taktiska navet i Southamptons hela mittfältsspel. Helt centralt för säsongen kommer alltså vara hur Ronald Koeman lyckas ersätta dennes betydelse på planen, och Clasie är den spelare som till största delen har värvats för att klara den uppgiften. Kan Clasie ta steget från den holländska ligan till Premier League?

VAD TALAR FÖR SOUTHAMPTON?
Om man ska diskutera vad som talar för Southampton så måste man också vara tydlig med vad ambitionen rimligtvis är. Förra säsongens sjundeplats var en stor bedrift som blir svår på gränsen till omöjlig att överträffa. Så ganska lite talar egentligen för Southampton i det avseendet. Men när det handlar om att sluta på tabellens övre halva så talar att Southampton faktiskt har en bred spelartrupp med en hög grad av spetskompetens i lagets samtliga delar. Där har man få övermän nedanför de sex stora klubbarna.

VAD TALAR MOT SOUTHAMPTON?
Som nämns i inledningen, att Southampton för andra sommaren i rad har tappat sina bästa spelare. Det kan bli mer dyrbart för Southampton den här gången eftersom jag tror att de nu har tappat viktigare spelare. Schneiderlin, Clyne och Alderweireld var samtliga väldigt viktiga defensiva kuggar för Southampton och det är inget som något lag ersätter i en handvändning. Den här säsongens omställning kan visa sig betydligt jobbigare än förra säsongen, samtidigt som konkurrenterna har börjat läsa av Southamptons taktik.

TRE NYCKELFRÅGOR

Will the kids be alright? En stor del av Southamptons framgångar har varit baserade runt spelare från de egna leden. Men trots Koemans framgångar förra säsongen så gavs väldigt lite möjligheter till egna spelare, Ward-Prowse fick sparsamt med speltid och Reed var den ende med några starter. Tar Koeman tag i det den här säsongen?

Kan Southampton hålla i defensiven? Två insläppta mål i första omgången, tre insläppta mål i andra omgången, kanske var det inte så konstigt att Koeman gladde sig över lagets första nolla mot ett snedskjutande Watford. Defensivt har det sett oroväckande ut för Southampton som efter Chelsea visade upp ligans bästa försvar förra säsongen, men det var med Schneiderlin, Clyne och Alderweireld kvar i laget.

Hur påverkar Europa League? En viktig del av Southamptons säsong kommer vara om man lyckas balansera Europa League med ligaspelet bättre än vad tidigare engelska klubblag har lyckats göra. Det är dock en fråga som kan visa sig vara moot redan den här veckan, om Southampton inte vinner eller spelar oavgjort med minst två mål mot Midtjylland.

SÅ GÅR DET!

Hyllman. (#8) Det blir svårt för Southampton och Ronald Koeman att upprepa förra säsongens succé. Om laget går till Europa League så kommer det med all säkerhet att tära på resultaten i ligaspelet, samt att Southampton inte har samma defensiva ryggrad att förlita sig på den här säsongen som man hade under förra säsongen. Därmed läggs en större vikt på att Southamptons anfallsspel ska producera mål framåt, vilket jag undrar om det finns tyngd nog att göra i tillräcklig utsträckning. (8-10)

Linhem. (#8) Southampton har visat att de är ytterst kapabla att ersätta nyckelspelare de förlorat. Dock undrar man om det är möjligt att göra det så här friktionsfritt för alltid och om inte Schneiderlin är den svåraste att ersätta samtidigt som José Fonte börjar bli till åren och ganska ensam i mittförsvaret. Dock har man som alltid ett gäng startklara ungdomar. Jag är barnsligt förtjust i Sadio “Super” Mané och glad att se Jay Rodriquez tillbaka. Han eller Shane Long som en extra anfallare på kanten är en underskattad taktisk variation. Kommer behöva Graziano Pellé och Dusan Tadic i bra form i längre perioder än ifjol. (6-9)

Publicerad 2015-08-26 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons