Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kan Everton förvalta bortaplansfördelen mot Tottenham?

Man får försöka stå emot frestelsen att göra ännu en blogg på temat om att nu är det en match i vilken Arsenal måste bevisa sig. Det är naturligtvis en viktig match för dem, borta mot ett hungrigt Newcastle, men det känns som om temat började bli uttjatat för rätt länge sedan.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/arsenal/11831102/Arsenal-are-a-soft-touch-when-the-screw-turns-they-lack-strength-power-and-pace.html

Istället kan man vända blickarna mot White Hart Lane. Där går kvällsmatchen mellan Tottenham och Everton, två lag som man med goda skäl kan förvänta sig kommer att kriga högt upp i tabellen, på den övre halvan men förmodligen strax under den förväntade toppen.

Tottenham är på jakt efter sin första seger för säsongen. Två matcher i rad har man tappat en ledning och senast på White Hart Lane så räckte det inte ens med 2-0 mot Stoke. Laget har brustit i defensiv koncentration vid viktiga lägen och det måste ändras när man nu ställs mot om inte det bästa så åtminstone det mest formstarka anfallet hittills.

Everton har inlett säsongen starkt. Förlust senast mot Man City visserligen, men ändå en bra insats. Oavgjort i premiären mot Watford såg ut som den plump i protokollet det förmodligen var när man i andra omgången gjorde fläsksylt av Southampton.

Everton spelar med en helt ny fart i anfallsspelet och samspelet mellan Romelu Lukaku, Ross Barkley, Arouna Koné och Tom Cleverley fungerar så här långt utmärkt. Det är ett flyt i anfallsspelet som Tottenham fortfarande söker efter, och med Christian Eriksen fortfarande borta på grund av knäskada så måste Tottenham klara sig utan sin främste spelfördelare.

Tottenham jagar fortfarande offensiva spelare. Man har värvat Clinton Njie och Heung Min Son, men ingen av dem kommer att starta idag. Fortfarande pratas det om Saido Berahino från West Brom vilket antyder att ännu en anfallare i alla fall är aktuellt för klubben. West Brom verkar dock vilja kräma ut så mycket vatten som möjligt ur den stenen.

Fördelen för Tottenham är så klart att de inte är överdrivet beroende av att värva home grown-spelare, i och med att de har varit så skickliga på senare år att få fram egna produkter. Tottenham har med andra ord råd att tacka nej när klubberar kvoterar dem överpriser för engelska spelare.

Riktigt samma situation befinner sig inte Chelsea i, vilket de har fått erfara i sina försök till affärer med Everton. Everton har fått ägna en försvarlig del av sommaren åt att hålla fast i sin unge försvarsgeneral John Stones, och dragit det så långt att man vägrat sälja trots inlämnad transfer request från spelaren och ett bud om £38m från Chelsea.

John Stones kommer att spela för Everton ikväll, precis som han spelade i onsdags mot Barnsley i Ligacupen. Det är självklart inte någon lätt situation att spela i, med ett försvarsmisstag i ryggen från veckan som gick och uppretade fans som beter sig illa mot honom.

Någon av de här klubbarna måste utmana de fem klubbarna i toppen den här säsongen, annars vore det tråkigt. Kanske ger den här matchen en indikation på vilken av Tottenham eller Everton det blir. Tottenham behöver komma igång, Everton måste visa att de kan hålla igång.

:::

Det har spelats 30 ligamatcher den här säsongen. Märkligt nog har det blivit hemmavinst endast i sex av dessa matcher. Det här med hemmaplansfördel verkar ha fått sig något av en knäck.

Danny Higginbotham, den gamle försvarskämpen, har ett intressant perspektiv på hur det alltmer har blivit så i Premier League att lag eftersträvar fördelen att få spela på kontring. Något som självklart på sitt sätt gynnar bortalag som inte har samma förväntningar på sig att anfalla som hemmalag.

Ett annat sätt att se på det är kanske att en mer defensiv hållning lönar sig, då den offensiva förmågan att spela sig igenom en backlinje inte har utvecklats i samma takt som den defensiva förmågan att stänga igen sin egen backlinje och ytorna runt den.

:::

Intressant läsning om förändringsarbetet i Newcastle.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Ola Toivonen (FW), 29 år till Sunderland på lån. Läste först att Toivonen var klar för Sundsvall vilket på något sätt kändes rimligare än Sunderland. Om Sunderland genom sina värvningar ville höja sig ur nedflyttningsfajten så känns inte Toivonen som något självklart val precis, även om jag ser fram emot att han bevisar mig fel. Godkänd (++)

Heung Min Son (FW), 23 år till Tottenham. Mångsidig anfallare från Bayer Leverkusen som har varit en viktig pjäs för dem i Bundesliga och tagit dem till Champions League ett par säsonger i sträck. Tillför fart och genombrottsstyrka till ett Tottenham som är i behov av mer sådan eldkraft. Klok värvning. Med beröm godkänd (++++)

Leandro Rodriguez (ST), 22 år till Everton. Precis som Roberto Martinez aviserade så värvar Everton en anfallare, en ung sådan från Uruguay. Munkorg medföljer ej. I huvudsak en backup-värvning för framtiden kan tyckas i och med att Everton har en ganska imponerande offensiv besättning, men som sådan en bra värvning. Väl godkänd (+++)

Publicerad 2015-08-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons