Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier League-klubbarnas betyg för transfersommaren 2015

Peter Hyllman

Ett sätt att värdera ett transferfönster är naturligtvis att försöka bestämma vilka som är de bästa värvningarna, vilket var fokus igår. Det är ju emellertid med viss nödvändighet ett individuellt fokus med det, som tittar på värvning för värvning snarare än att ta ett helhetsgrepp på hur en klubb har arbetat under en hel försäsong.

En enkel metod kunde självklart vara att bara räkna ut varje klubbs snittbetyg för de värvningar jag granskat under sommaren. En sådan sammanställning skulle visa att Arsenal var sommarens vinnare med ett betyg om 5,00, Man Utd kommer tvåa med 4,60 och Liverpool slutar trea med 4,17. Men det är en metod som är behäftad med problem och svagheter.

För det första så tillåts enstaka värvningar få allt för stor betydelse för bedömningen. För det andra bestraffas klubbar som kanske har gjort högst vettiga bredd- och ungdomsvärvningar. För det tredje så tar en sådan metod bara hänsyn till vilka spelare som har värvats, den tar inte hänsyn till vilka spelare som inte har värvats, eller till vilka spelare som sålts.

Annons

Samtliga dessa aspekter måste ingå i en helhetsbedömning av en klubbs transferfönster, och det är en sådan helhetsbedömning jag nu försöker mig på att göra klubb för klubb:

BERÖMLIG (+++++)

Man City. Har genomfört ett mer eller mindre strålande transferfönster och har värvat precis vad man föresatte sig att värva, utan att för den sakens skull tappa någon spelare de inte ville bli av med. Fabian Delph tillför bredd och kommer visa sig vara en nyttig vattenbärare, Raheem Sterling är en väldigt funktionell spelare som kommer vara nyttig, och i Nicolas Otamendi och Kevin De Bruyne har man förstärkt två lagdelar med spelare i världsklass. Lägg till det ett par intressanta ungdomsvärvningar för framtiden.

Newcastle. Man kan fundera på om Newcastle möjligen hade behövt en till anfallare, men Newcastle och Steve McClaren har all anledning att vara riktigt nöjda med det här fönstret. Laget har värvat en otroligt intressant mittback i Chancel Mbemba, en väldigt lovande offensiv mittfältare i Giorgino Wijnaldum, en skicklig dribbler och kreatör i Florian Thauvin, och en tung och målfarlig anfallare i Aleksandr Mitrovic. Det måste sägas vara bra jobbat under blott en sommar.

Annons

Crystal Palace. Slog till med vad som kanske är att betrakta som sommarens mest överraskande transferkupp när de meddelade att de värvat Yohan Cabaye från PSG. Connor Wickham från Sunderland måste allra minst betraktas som en chansning värd att göra och i Bakary Sako från Wolves verkar Crystal Palace ha fått tag i en riktig diamant. I övrigt har det mest handlat om att behålla viktiga spelare och flytta iväg överflödiga spelare, båda två uppgifter Crystal Palace har klarat av bra.

MED BERÖM GODKÄND (++++)

Stoke. Om inte Stoke hade tappat Steven Nzonzi till Sevilla så hade kanske betyget kunnat bli ett högre, men det är fortfarande en riktigt fascinerande sommar Stoke lägger bakom sig. Laget har inte minst värvat offensivt med spännande spelare som Xherdan Shaqiri, Joselu och Ibrahim Afellay. Men det har också förstärkts defensivt med Glen Johnson och Philip Wollscheid. Stoke känns redo att lyfta.

Annons

Liverpool. Stabila spelare har värvats och uppenbara problem i laget har identifierats och åtgärdats. Ingen av Christian Benteke, Nathaniel Clyne och James Milner känns kanske särskilt spektakulär men man kan vara tämligen övertygad om att de kommer kunna gå in och göra ett väldigt bra jobb för Liverpool. Roberto Firmino tillkommer dessutom som är något av en spännande x-faktor med potential att lyfta laget. Tappet av Raheem Sterling svider men var väntat och svårfrånkomligt.

Swansea. Inte på långa vägar den mest aktiva klubben under sommarens fönster men det måste man inte vara för att ha gjort ett bra fönster. Swansea har sett till att behålla sina främsta viktigaste spelare, har värvat en intressant backup på målvaktsposten i Kristoffer Nordfeldt, samt framför allt fyndat rejält på den franska guldkusten när man plockade hem Andre Ayew på en fri transfer. En värvning som ser ut att kunna lyfta Swansea rejält i tabellen.

Annons

Man Utd. Ser vi enbart till de värvningar som har gjorts så har Man Utd gjort ett riktigt bra transferfönster. Memphis Depay, Bastian Schweinsteiger och Morgan Schneiderlin är stadiga femplus-värvningar och Matteo Darmian och Anthony Martial är inte långt därefter. Man kan emellertid ha grova synpunkter på behov av spelare som inte värvats, och vilka spelare som har sålts sett till lagets behov. Det var heller inte på något vis begåvat att försätta sig i en sådan situation med sin målvakt som man nu lyckats med David De Gea.

West Ham. Har värvat mycket den här sommaren, vilket kändes klokare när det fortfarande var aktuellt med Europa League-spel. Man har emellertid fått in några riktigt kompetenta spelare i Alex Song, Pedro Obiang, Victor Moses och Carl Jenkinson; samt en riktigt liten stjärna i Dimitri Payet. Men det har också värvats en hel del ballast där det är ytterst tveksamt vad de egentligen bidrar med till att lyfta laget.

Annons

West Brom. Tony Pulis har varit tämligen framgångsrik i sin strategi att slänga ut metkroken i de större klubbarnas sop- och reservdelshögar. På så vis har han lyckats ro i hamn Rickie Lambert från Liverpool samt Jonny Evans och Anders Lindegaard från Man Utd, samtliga tre riktigt bra värvningar. James Chester från Hull är ingen oäven värvning det heller och Salomon Rondón framstår som en mycket intressant anfallsvärvning. Dock surnade det till lite på sista dagen med lagets unga stjärna Saido Berahino vars flytt till Tottenham aldrig blev av, vilket skapat en svår situation.

VÄL GODKÄND (+++)

Everton. Everton har gjort klart med flera för dem eller för Roberto Martinez sedan tidigare bekanta spelare i Tom Cleverley, Aaron Lennon och Gerard Deulofeu, samtliga dokumenterat bra spelare på den här nivån. I övrigt gjorde man sent under fönstret också klart med unga spelarna Leandro Rodriguez och Ramiro Funes Mori, anfallare respektive mittback. Men Evertons stora bedrift den här sommaren måste anses vara att ha stått på sig mot Chelseas locktoner och behållt John Stones i klubben.

Annons

Arsenal. Transferfönstret började i det närmaste orgiastiskt för Arsenal med prestigeklippet Petr Cech från Chelsea, en värvning så bra att det omedelbart började talas om kommande titelstrider. Så långt allt väl men sedan hände just ingenting mer. Arsenal är den enda klubben i de fem stora europeiska ligorna som inte värvat en utespelare i sommar. Till viss del finns det något berömvärt i Arsene Wengers förtroende för sina nuvarande spelare, men den gnagande känslan är alltjämt att Arsenal hade behövt förstärka anfall och defensivt mittfält.

Southampton. Vissa saker är som de är, och det var intet annat att vänta än att Southampton skulle bli av med viktiga spelare även den här sommaren. Toby Alderweireld, Morgan Schneiderlin och Nathaniel Clyne är tunga tapp. Dock valde Southampton att stå på sig gällande Victor Wanyama, och man har värvat intressant med spelare som bland andra Cedric Soarez, Jordy Clasie och Virgil van Dijk.

Annons

Bournemouth. Bournemouth har varit synnerligen aktiva under den här sommaren och det är en hel del bra värvningar med deras mått mätt. Tyrone Mings, Max Gradel, Artur Boruc, Sylvain Distin och på sista dagen även Glenn Murray både breddar laget och tillför viktig kvalitet. Det är inga värvningar man känner som gör livet tryggt för Bournemouth i Premier League, men frågan är hur mycket bättre de hade kunnat göra det.

Leicester. Det finns en del värvningar där man undrar hur Leicester och Claudio Ranieri egentligen tänkte, som exempelvis Yohan Benalouane. Men så finns det också en hel del värvningar där man faktiskt måste lyfta på hatten för ett väl genomfört jobb, och då tänker jag framför allt på Shinji Okazaki, Gökhan Inler och Robert Huth. Framför allt Huth var en viktig försvarspjäs för Leicester att värva permanent under sommaren. Lånet av Nathan Dyer från Swansea kan också visa sig väldigt bra.

Annons

Watford. Med hela 15 värvningar in till klubben så är Watford den mest aktiva klubben i Premier League den här sommaren, något som måste förmodas vara både på gott och ont. Där finns en hel del intressant kvalitet i spelare som Valon Behrami, José Manuel Jurado, Steven Berghuis, José Holebas och Victor Ibarbo. Men man föreställer sig också att Quique Sanchez Flores har en hel del övningar i gruppdynamik han måste genomföra innan alla dessa nya spelare ska kunna passa bollen till varandra.

GODKÄND (++)

Tottenham. Om ett transferfönster blott och enkom hade handlat om hur bra och effektivt man kunde sälja iväg mer eller mindre osäljbara spelare så hade Tottenham lyft världsmästartiteln vid det här laget. Men det blev mer problematiskt med vilka spelare som kom in. Mauricio Pochettino var tidigt ute med att värva upp defensiven, men när det gäller anfallet så ser det nu oroväckande tunt ut i Tottenham sedan det i efterhand står klart att Saido Berahino var tänkt att komma in men aldrig kom.

Annons

Aston Villa. Jag har onekligen haft mina synpunkter om Aston Villas transferfönster och att det nog inte blir fullt så lätt som en del menar att ersätta Ron Vlaar, Fabian Delph, Tom Cleverley och Christian Benteke tycker jag nog trots allt att man kan se i säsongsinledningen. Aston Villa har dock värvat framför allt ungt, och i Jordan Amavi och Adama Traoré har man två väldigt spännande spelare som visat prov på potential. Och värvningarna av Micah Richards och Joleon Lescott borde skänka mittförsvaret rimlig stadga.

Chelsea. Sun Tzu brukar parafraseras med att varje strid är avgjord redan innan den ens har hunnit inledas. Chelsea kan på sätt och vis sägas ha vunnit ligan förra säsongen redan under försäsongen med sina snabba och bestämda värvningar av Cesc Fabregas och Diego Costa. Men kanske har man den här säsongen redan hunnit förlora ligatiteln genom en märkvärdig passivitet. Alla lag behöver förnya vilket Chelsea hade kunnat göra i större utsträckning. Det var en rejäl missräkning att inte få loss John Stones från Everton. Pedro är dock en bra värvning.

Annons

Norwich. Några särskilt spektakulära eskapader blev det definitivt inte fråga om för Norwich och Alex Neil, som framför allt har försökt hitta en lösning på sina brister i anfallet. Cameron Jerome är given frontman men slutet på fönstret såg en karusell där Lewis Grabban krånglade, Ricky van Wolfswinkel skickades iväg på lån och Dieumerci Mbokani lånades in på sista dagen av fönstret. I övrigt är Robbie Brady från Hull att betrakta som den största värvningen som gjorts till ett från början ganska anonymt lag.

Sunderland. När lagets främste anfallare väljer att byta klubb till Crystal Palace så vet man att läget inte är kanonbra. Dick Advocaat passade på att kritisera sina företrädare för att huvudsakligen ha värvat medelmåttor, vilket säkert uppskattades av befintlig spelartrupp, bara för att därefter passa på att handla in spelare som Fabio Borini, Sebastian Coates, Ola Toivonen, Younes Kaboul och Jeremain Lens. Yann M’Vila kan bli en riktigt nyttig spelare, om han sköter sig. Men överlag är det inga värvningar som antyder att Sunderland ska hitta upp ur bottenträsket.

Annons
Publicerad 2015-09-03 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto