Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

EM-kvalet som gick upp för ett berg och kom ned från en kulle

Peter Hyllman

Ikväll blir England klara för EM i Frankrike 2016. Det är den väldigt enkla slutsatsen man kan dra redan på förhand. Motståndet heter San Marino, som har spelat totalt 129 landskamper i tävlingssammanhang och vunnit endast en av dessa, har spelat fyra oavgjorda, och brottas med den för dem besvärande målskillnaden -530 på dessa matcher.

Vid vinst tar England sin sjunde raka vinst på sina sju EM-kvalmatcher, går således upp på 21 poäng, och i och med att Schweiz och Slovenien samtidigt möts så kommer de ta poäng från varandra. Därmed är England ointagliga som antingen etta eller tvåa i sin kvalgrupp, och således är de därmed kvalificerade för EM.

Englands kvalificering till EM har naturligtvis under en längre tid befunnit sig i säck innan den nu kan placeras i påse. Med rådande omständigheter och kvalificeringsregler vore det näst intill omöjligt för ett lag som England att inte kvalificera sig. Hela EM-kvalet har mer eller mindre varit som en slags halvt glorifierade träningslandskamper.

Annons

Det lär knappast vara till Englands fördel i det stora hela, som redan har märkligt svårt att översätta sina fina kvalprestationer till någon slags prestation i samband med mästerskap. England hade rimligtvis vunnit på ett betydligt tuffare kvalspel, vilket förvisso kunde betyda att man missade några fler mästerskap men med fördelen att man minskade skillnaden mellan kval och mästerskap.

Jonjo Shelvey, John Stones och Jamie Vardy kommer samtliga att starta ikväll mot San Marino. Det säger förmodligen både något om hur segerviss Roy Hodgson trots allt är som det säger något om hur bra dessa spelare har varit under säsongsinledningen. Inte minst Shelvey framstår som mer eller mindre pånyttfödd på Swanseas centrala mittfält.

Bristen på intresse för EM-kvalet i de engelska tidningarna är för övrigt påtagligt, och jag tror verkligen inte det är till fördel för landlagsfotbollen som redan för en besvärlig tillvaro vid sidan av den betydligt mer dynamiska klubbfotbollen. Intresset i England är för tillfället betydligt större för Wales framgångar.

Annons

Wales som leder sin EM-kvalgrupp och vid vinst hemma mot Israel på söndag kan säkra sin kvalificering till sitt första mästerskap sedan 1958. Det finns vinnare även med det större EM-formatet.

Visste ni förresten att San Marino har gjort det snabbaste målet någonsin i kvalsammanhang och mästerskapssammanhang? Det kom faktiskt mot England. Efter 8,3 sekunder gjorde Davide Gualtieri 1-0 mot England i VM-kvalet 1993, en match som till sist slutade 7-1 till England. Det hjälpte nu inte dem, de missade ändå VM-slutspelet i USA.

Om England har det rätt sömnigt i sitt kvalspel så får det väl anses vara ödesmättat för Sverige som i dessa dagar alltså spelar två helt avgörande kvalmatcher, först borta mot Ryssland och sedan hemma mot Österrike. Det är väl egentligen inte mer komplicerat än så att om man förlorar mot Ryssland, så måste man vinna mot Österrike.

Annons

Fantastiskt imponerande av Island och av Lars Lagerbäck som ser ut att kvalificera sig till EM genom en kvalgrupp som består av Holland, Tjeckien och Turkiet. Som någon klokt sa efter triumfen mot Holland i veckan så är det en seger som kan uppnås när man vet vad man har för styrkor och vad man har för svagheter, och spelar därefter.

Något både England och Sverige har att lära sig av.

Publicerad 2015-09-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto