Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LINHEM: Derbys deadline day är dekadent och depraverad

Peter Hyllman

En av de första sakerna Burnley-managern Sean Dyche sa denna säsongen var “some of the sums Championship clubs are paying are astronomical” och kort senare har han värvat Andre Gray för £9m, Rouwen Hennings för £3m, Joey Barton för en limpa cigg, och efter ha köpt Jelle Vossen i juli sålde man vidare honom på deadline day till Club Brügge.

Liknande har det rapporteras att Middlesbrough velat betala £12-15m för Jordan Rhodes, Charlie Austins fick en prislapp på £15m, Dwight Gayle ryktades för nära-£10m-summor, och det sägs att Fulham nobbade ett £10m-bud på Ross McCormack från Sheffield Wednesday. Hull spenderade nästan £4m på högerbacken Moses Odubajo som var en högerytter i League One tills förra säsongen.

Men de värsta drabbade av den guldfeber som råder bland de ambitiösa klubbarna i Championship är Derby County som spenderade totalt £20m detta transferfönster. Före deadline day hade man spenderat drygt £10m på Andreas Weimann, Jason Shackell, och Tom Ince. Och gratisvärvat PL-rutinerade Scott Carson, Darren Bent, Alex Pearce, och Chris Baird som alla har höga löner.

Annons

Övriga £10m spenderade man på deadline day för tvåfotade mittfältsmagikern Jacob Butterfield och mittfältsdynamon Bradley Johnson. £20m är mer än vad Arsenal, Swansea, Everton, eller Norwich spenderade denna sommaren och om man ska gå efter net spend (=vad man köpt för minus vad man sålt för) så har man spenderat mer än halva Premier League.

Desperation eller publikfrieri?

En förklaring till varför man värvade två centrala mittfältare är att Will Hughes knäskadade sig i ligapremiären och sägs bli borta i åtminstone sex månader efter en knäoperation. Samtidigt som Bryson också blev skadad och kan bli borta i ett par veckor till.

Utan dem har man fortfarande irländska landslagsmannen Jeff Hendrick och George Thorne (som leder tacklingsligan hittills) men båda två av dem har en rejäl skadehistoria. Detta har lett till att man i flera matcher fått spela Chris Baird på mittfältet och unge Jamie Hanson har också fått ett par starter. I deras senaste match mot Leeds tvingas man också byta ut både Thorne (vadskada) och Hanson (potentiell hjärnskakning) vilket lär ha gjort managern Paul Clement lite orolig.

Annons

Jag undrar dock om den främsta anledningen är att Derby haft en skakig start på säsongen (fyra poäng på fem matcher) och alldeles nyligen blev det klart att tidigare delägaren Mel Morris, lokal affärsman som investerade i företaget som skapade Candy Crush, köpt upp klubben.

Vi har alltså en klubb vars centrala mittfält är skadad eller skaderisk, en ny högprofilerad manager i Paul Clement som haft en svag start (de “förtjänar” mer poäng enligt den fotbollsanalytiska bloggen Experimental 3-6-1), och framför allt en ny ägare som lovat att äntligen ta Derby tillbaka till Premier League.

Är det rätt spelare och rätt manager?

Jag tycker Jacob Butterfield är en väldigt passande spelare ifall du söker en mittfältare som kan göra mål och assist på Championship-nivå. Han har dock redan tidigare tagit steget från en klubb på nedre halvan till en klubb med Premier League inom räckhåll när han gick från Barnsley till Norwich för flera säsonger sedan. Där var han plötsligt inte den som allt spel utgick ifrån och inte tillräckligt löpstark för en mindre offensiv roll. Butterfield kan verkligen vara en passande ersättare till Hughes om han får en defensiv mittfältare som Thorne eller Bradley Johnson bakom sig och en löpstark spelare som Hendrick eller Bradley Johnson bredvid sig. Han har dessutom en offensiv trio/kvartett framför sig av målfarliga spelare som Tom Ince, Johnny Russell, och Chris Martin eller Darren Bent.

Annons

Jag har inga frågetecken kring Bradley Johnson. Han kan spela som defensiv mittfältare, vänsterytter, vänsterback, och i olika mer offensiva centrala mittfältsroller. Förra säsongen var han en kandidat till årets spelare då han gjorde 15 ligamål och spelade en position som var en hybrid mellan “box-to-box” och vänsterytter.

Det råder mer frågetecken kring Clement som manager hittills då laget visserligen dominerar bollinnehavet (tvåa bakom Brentford i totalt bollinnehav hittills) och de är ett av de lagen med flest avslut. Problemet har varit att de bara är elva i ligan när det kommer till skott på mål och de flesta skotten kommer från antingen utanför straffområdet eller utanför målområdet.

Jag tror dock det kommer lösa sig när man nu när man slipper spela enbart defensiva mittfältare och laget mår bättre när Tom Ince inte behöver eller försöker göra allt på egen hand. Men än så länge är man fortfarande långt ifrån Premier League.

Annons

:::

VINNARE OCH FÖRLORARE UNDER TRANSFERFÖNSTRET

Ta inte det här som nödvändigtvis de “största vinnarna” eller förlorarna då helt enkelt flera lag redan avhandlats i mina previews och därefter inte gjort några betydande värvningar. Dessutom har jag sedan dess faktiskt fått se ett par spelare som jag inte hade någon koll på innan säsongen

Vinnare

Queens Park Power/Rangers
Vem leder skytteligan i The Championship tror ni? Chris Wood som hade en lite seg start innan han gjorde tre raka? Jordan “The Oldham Dream” Rhodes? Freddie Sears som gjort mål eller assist i varje match han spelat denna säsongen? Nej, det är förstås Charlie Austin. Han har inte knäat in något mål än men han har fortsatt bevisa varför han är värd alla pengar man kan tänka sig och kanske gör QPR rätt som värderar en möjlig snabb jojo-återkomst till Premier League över en ännu snabbare rutbetalning.

Annons

Bakom Austin har man dessutom kvar Matty Phillips (två mål, två assist), Massimo Loungo som i en mer offensiv roll redan levererat tre assist, och på toppen av det har man Tjaronn Chery och hans vänsterfot visat sig vara en inspirerad värvning med tre mål redan och det skulle förvåna mig om han inte gör fem-sex assist endast till Austin. Att Faurlin är tillbaka efter sitt skadehelvete för även det betraktas som ett nytillskott.

Coventry
Det vore väldigt för tidigt att redan prata om en Coventry-succé men Coventry har satt sig i en bra sits med väldigt fina värvningar. Romain Vincelot har i flera säsonger varit en av League Ones främsta mittfältare och är den typen av stölder till värvningar du kan göra när ett lag som Leyton Orient oväntat trillar ur. Även Ruben Lameiras och inlånade tvillingen Jacob Murphy har inlett med assist och drömmål.

Annons

Stjärnan i deras transferfönster har dock varit unge Newcastle-anfallaren Adam Armstrong som gjort fem mål på lagets fem inledande matcher. Vilket är imponerande men några gamla Coventry-gubbar kan säkert berätta om den Peter Dinklage-liknande ikonen Micky Quinn som gjorde tio mål på sina inledande sex matcher i Coventry-tröjan. Mycket tack vare fyra mål i sin Coventry-debut.

Övriga vinnare:Luton, Leyton Orient, Plymouth, Portsmouth, Charlton.

:::

Egen Kategori: Brentford och Notts County
De hade räckt med namnen av de här lagens värvningar för att fylla detta stycket. Brentford har värvat tolv spelare och sålt/lånat ut tolv medan Notts har värvat 19 spelare, ingen av dem är på lån, och gjort sig av med 14. Det är också noterbart att båda lagen i fråga har ganska nyanställda holländska managers och åtminstone hälften av deras värvningar är värvade från kontinenten. Däribland någon som kallar sig för “Civard Sprockel” från en galax långt, långt borta kallad “Othellos”.

Annons

Hittills har dock Brentford inte vänt helt ut och in på laget som en del förväntat sig utan försvaret är i princip intakt och av nyförvärven har bara Kerschbaumer och Akaki Gogia spelat de flesta matcherna. Tvärtom har Notts County i flera matcher startat med åtta eller fler nyförvärv och de få kvar från förra säsongen (Roy Carroll!) är också ganska nytillkomna.

Hittills har båda lagen haft svårt och det finns nästan inget att säga om nyförvärven ifråga annat än att Gill Swerts ser ut att ha färgat håret med ostbågar och Lasse Vibe har mest spelat högerytter.

:::

Förlorare

Swindon Town
De var en av förra säsongens positiva överraskningar och tog sig ända tills playoff-final där de blev förintade av Preston och Jermaine Beckford. Av de elva + tre avbytare som deltog i den matchen är nu bara tre kvar. Flera av dem var inlånade från Southampton och Norwich men flera har också värvats av större klubbar som QPR, Wolverhampton, och skotska Rangers samtidigt som två av deras främsta anfallare från förra säsongen, Andy Williams och Michael Smith, förvånande har släppts/lånats ut till League One-konkurrenter.

Annons

Det som ändå talar för Swindon är att man fortsatt har sin spelidé (4-3-3, kortpassningspel osv) och gjort ett par bra lånevärvningar. Mest noterbart är kanske att man lånat in Jordan Williams, Kevin Stewart, målvakten Lawrence Vig-jagkanintestavahansnamn från Liverpool som alla gått rakt in i laget och särskilt den nämnda målvakten har imponerat. Koppling till Liverpool kommer antagligen från att Swindon på mittfältet har en Rodgers som gör fina frisparksmål. Även Fabien Robert, som dementerat släktkoppling till Laurent Robert, har sett lovande ut inledningsvis

Shrewsbury Town
Såg ut att kunna bli en imponerande nykomling tack vore tre-fyra klasspelare och ett fint spel ifjol som ledde till direktuppflyttning men istället har de blivit plundrade av Championship-klubbar och Southampton. Egna produkten och lagkaptensmittbacken Connor Goldson gick till Brighton, Ryan “Ginger Pirlo” Woods värvades under deadline day till Brentford, 18-åriga mittfältaren Josh Ginnelly värvades av Burnley, och Southampton värvade unge målvakten Harry Lewis som förstås jämförts med förra Shrews-målvakten Joe Hart.

Annons

Shrews har heller inte gjort några särskilt nämnbara värvningar även om man under fönstrets sista skälvande timmar plockade in Larnell Cole på lån från Fulham. Hittills har man två poäng på de inledande fem omgångarna.

Övriga förlorare: Huddersfield, Nottingham Forest, Bolton, Bristol City, Newport.

:::

Kom att tänka på den referensen i titeln då man själv hade en ganska dekadent och depraverad helg och träffade en tjej som inte vill sluta prata om “Fear and Loathing in Las Vegas” och andra relaterade ämnen.

Peter A Linhem
@Linhem

Publicerad 2015-09-08 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto