Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kärlek vid andra ögonkastet eller ett års konvenansäktenskap?

Peter Hyllman

I vems intresse? Det är den grundläggande frågan som maktmänniskor och politiska analytiker har lärt sig att utgå från så långt tillbaka i tiden som allra minst de gamla grekerna. Samma fråga uttryckt på ett något annorlunda sätt vore ”vem vinner på detta?”, och med den frågan får man en naturlig ingång till sådant som sker inom fotbollen.

David De Gea skrev under dagen på ett nytt kontrakt med Man Utd, och därmed sattes väl den allra sista punkten i vad som har varit den här sommarens mest utdragna men också mest bisarra transfersaga. I alla fall för den här säsongen. Och den naturliga utgångspunkten är då att fråga sig vem som vinner på detta.

Vad vinner Man Utd?

Man Utd vinner självklart att man allra minst under ännu en säsong får behålla en av världens bästa målvakter. Man vinner också möjligheten att faktiskt få behålla honom längre än så, beroende på vad som egentligen är David De Geas preferenser om något eller några år.

Men den ekonomiska uppsidan är även den uppenbar. Man Utd löper inte längre någon risk att David De Gea kan lämna klubben gratis efter den här säsongen, utan ska han säljas så blir det för en duktig summa pengar. Finns det en klausul så är den summan pengar given på förhand, finns den inte så har man ett utmärkt förhandlingsläge.

Annons

Vad vinner David De Gea?

De Gea får naturligtvis ett betydligt bättre kontrakt. I korthet handlar det inte minst om en väsentlig löneökning, från den oerhört magra lönen om £40,000 i veckan till något som anses ligga närmare £200,000. En löneförhöjning med 400% med andra ord.

Inte heller oviktigt är att De Gea därmed har löst kontraktssituationen med Man Utd och därmed kan se fram emot att vara klubbens första målvakt under säsongen. Givet att det är ett EM att se fram emot under sommaren så var det viktigt med speltid.

Det finns heller inget som säger att De Gea har skrivit bort möjligheten att gå till Real Madrid nästa sommar, även om han nu har skrivit på ett nytt kontrakt med Man Utd. Det kan självklart finnas en klausul eller en överenskommelse, om detta vet vi intet. Men med kontraktet har De Gea både säkerhet och ett bättre förhandlingsläge.

Annons

Vad vinner Real Madrid?

Det är svårt att se vad Real Madrid i själva verket hade att vinna på den här utvecklingen. Om David De Gea skrev på ett nytt kontrakt med Man Utd med förståelsen att han flyttar till Madrid nästa sommar, så lär Real Madrid ha blivit konsulterade om summan på en sådan klausul. Så långt allt gott för dem får man tänka.

:::

Två saker vore tämligen naiva att tro. Dels att David De Gea ville något annat den här sommaren än att flytta till Real Madrid. Dels att hans nya avtal med Man Utd på något sätt skulle utesluta att han ändå flyttar till Real Madrid nästa sommar. Det nya avtalet kan vara ett konvenansavtal lika mycket som något annat.

Vad avtalet å andra sidan antyder är att David De Gea har blivit övertygad om att det var Real Madrid som var skyldiga till att övergången havererade under den sista transferdagen. Med tillgång till tidsstämplade dokument, samt en förnuftig analys av vad som skedde under dagen, så var nog inte det helt svårt att leda i bevis.

Annons

Real Madrid kan ha haft både politiska och ekonomiska skäl att sänka affären för egen del. Men därmed satte man också David De Gea i en väldigt krånglig situation, och det är naturligtvis ingen omöjlighet att det mer än något annat övertygade De Gea om att istället förlänga sitt kontrakt med Man Utd, och eventuellt omvärdera idén med en flytt till Madrid.

Samtidigt är David De Gea spanjor, och ingen spansk, sydeuropeisk eller sydamerikansk spelare har som barn någonsin drömt om att få spela för Man Utd framför att få spela för Real Madrid eller Barcelona. Det har Man Utd fått erfara förut, med Cristiano Ronaldo. Det gick inte att hålla fast vid honom, trots att man då stod betydligt starkare sportsligt. Detsamma skulle ske med De Gea.

Men nu kan ärendet läggas åt sidan under den här säsongen.

Annons
Publicerad 2015-09-11 17:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto