Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rörligheten, inte Harry Kane, är problemet med Tottenhams anfallsspel

Peter Hyllman

Anfallare verkar vara ett återkommande tema i problematiken för de stora klubbarna i Premier League. Arsenal avslutade en hel sommar men låter sig fortfarande nöja med Olivier Giroud och Theo Walcott. Man Utd tog en från början tunn anfallarsituation och gjorde den värre. Chelsea har Diego Costa och bakom honom två spöken. Man City är jobbigt beroende av Sergio Agüero. Liverpool å andra sidan har så många anfallare att de tvingas vikarierar som yttermittfältare.

Tottenham är inte något undantag i det här avseendet. Tvärtom så är det mycket av same old story från dem. De hade själva redan från början en besvärlig anfallarsituation med Harry Kane som den lysande stjärnan förra säsongen, men bakom honom bara en besvärad Roberto Soldado och en enbart besvärlig Emanuel Adebayor. Båda två har dock lämnat klubben under sommaren.

Harry Kane har samtidigt haft en svår säsongsinledning. Inte ett enda mål i klubbtröjan från den färske landslagsanfallaren vittnar om att det inte kommer gå lika självklart enkelt den här säsongen som det gjorde en längre tid under förra säsongen. Till stor del är det dock inte bara ett rent anfallsproblem, Tottenham saknar också en viktig mittfältsspelare som Christian Eriksen som var en av Kanes främsta bolleverentörer förra säsongen.

Annons

Är lösningen en flyfotad sydkorean?

Heung-Min Son värvades under transferfönstrets sista dagar från Bayer Leverkusen och i honom har Tottenham hittat en mångsidig anfallare som kan spela på flertalet positioner. Mot Sunderland startade Son som högerytter och mot Qarabag i torsdags startade Son som renodlad anfallare. Tottenham har händelsevis vunnit båda matcherna.

Framför allt hemmadebuten mot Qarabag blev succébetonad för Son som gjorde två mål på kort tid i första halvlek, när Tottenham vände 0-1 till 2-1 och sedan till slutlig vinst med 3-1. Glädjande nog så var det Harry Kane som spelade fram till det sista målet som gjordes av Erik Lamela, en annan spelare som verkligen behöver hitta fötterna om Tottenhams anfallsspel den här säsongen ska gå från dumstrut till dunderhonung.

Bakom denna tänkta trio är det framför allt en ung och ny spelare som har imponerat, inte minst då i Eriksens frånvaro – Dele Alli. Alli köptes i januari från MK Dons men lånades direkt tillbaka under våren, och var alltså i högsta grad delaktig i deras avancemang upp i The Championship. Hittills den här säsongen har han visat på ett effektivt och fantasifullt spel på Tottenhams offensiva mittfält.

Annons

Det är väldigt lätt att skylla ett lags anfallsproblem helt och hållet på dess anfallare. Vi ser det i Arsenal där Walcott och Giroud får bära stor skuld för vad som i grund och botten är en offensiv mittfältar-fetisch hos Arsene Wenger. Vi ser det i Man Utd där Wayne Rooney blir syndabock för ett alltför passivt och riskminimerande spelsystem. Vi ser det även i Tottenham där fokus riktas mot Harry Kanes bristande målproduktion när det snarare är taktik och rörelse som fallerat.

Det är ytterpositionerna som är Tottenhams grundläggande offensiva problem. Harry Kane är en spelare som vill komma nedåt i planen, men det förutsätter för att vara effektivt att yttrarna i sin tur hela tiden söker löpningar i djupled. Vi såg gång på gång senast mot Sunderland hur detta sällan om någonsin faktiskt skedde. Spelet blev tempofattigt, stannade upp, Harry Kane själv fick inga ytor alls och Sunderland kunde alltid ligga på rätt sida i sitt försvarsspel.

Annons

Det krävdes en enskild insats i djupled av den centrala mittfältaren Ryan Mason för att bryta det mönstret.

Ingen rubbar naturligtvis på Harry Kane som Tottenhams centrala anfallare, annat än som ren rotation. Men ska Tottenham få igång sin offensiv så är det just rörligheten i ytterpositionerna som måste skakas igång. Det går inte att komma ifrån att Heung-Min Son och Erik Lamela kommer vara två väldigt viktiga spelare för Tottenham i det avseendet.

För Tottenham handlar dagens match också om ett första test av hur väl laget kan hantera spel både i Europa League och i Premier League. De har ingen lätt uppgift framför sig i Crystal Palace. Tottenham har för övrigt en riktig maffig vecka framför sig, med Crystal Palace idag, sedan Arsenal i Ligacupen på onsdag och därefter Man City på hemmaplan nästa helg.

Annons

Tottenhams säsongsinledning har kanske beskrivits som svagare än vad den kanske är. Man har vunnit sina två senaste matcher. Och även om man borde ha vunnit några av matcherna så är det också värt att konstatera att Tottenham samtidigt heller inte har förlorat sedan ligapremiären. Men ska Tottenham komma stärkta ur den här kommande veckan, med Crystal Palace, Arsenal och Man City på schemat, så måste de få igång sitt anfallsspel.

De ställs på sitt första test idag mot Crystal Palace. Och det lär bli nog så svårt, med ett Crystal Palace som har blivit lovade hamburgare av Alan Pardew om de lyckas hålla nollan i en match.

Publicerad 2015-09-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto