Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Att skjuta småfisk med hagelbössa

Peter Hyllman

Med åtta matcher under vardera tisdagen och onsdagen så är den tredje omgången av Ligacupen avslutad. Under onsdagskvällen lottades också den fjärde omgången med följande utfall:

Man City v Crystal Palace
Liverpool v Bournemouth
Man Utd v Middlesbrough
Everton v Norwich

Southampton v Aston Villa
Sheffield Wednesday v Arsenal
Hull v Leicester
Stoke v Chelsea

Endast tre av 16 klubbar hör hemma i Football League, och oddsen lär vara rätt goda för att det som mest är en av åtta i kvartsfinal. Ingen större cupromantik i den här säsongens upplaga av Ligacupen med andra ord.

Den romantik som ändå finns står Sheffield Wednesday för, som igår kväll något skrällbetonat besegrade Newcastle på bortaplan med 1-0. Ugglorna gav skatorna på näbben med andra ord.

Newcastle har ännu inte vunnit en match den här säsongen, och det här var smått otroliga tionde gången under Mike Ashleys dryga åtta års ägande av klubben som Newcastle åkte ur en av de engelska cuperna i den tredje omgången.

Annons

Publiken vädrade sitt missnöje på St James’ Park. Förtroendet för Steve McClaren börjar slita tunt. Själv hade han följande att säga efter matchen: ”I’ve said to the players: ’You can’t feel sorry for yourselves, you have to come out on Saturday and be a fighter or a victim.’”

Jag tror McClaren är en uppriktig kille. Men jag kommer inte ifrån känslan att han kanske är lite för uppriktig, lite för snäll. Det känns som om han försöker förklara sig och söker någons godkännande.

Missnöjet blandades med nervositet på Anfield. Brendan Rodgers ångesttripp fortsätter, den här gången mot Carlisle från League Two, det närmaste vi kom en riktigt tung skräll den här omgången. 1-1 och straffar. Seger blev det till sist men utan att förtroendet för Rodgers stärktes.

Och under gårdagen kom också rapporter om att Liverpool sonderat terrängen både med Carlo Ancelotti och Jürgen Klopp. Obekräftade rapporter förvisso, men den röken dök upp lite väl från ingenstans för att det inte ska brinna någonstans.

Annons

:::

Starkt av Arsenal att vinna mot Tottenham på White Hart Lane. Matchen fick sin kanske minst väntade matchhjälte i Mathieu Flamini, som avgjorde med ett rasande snyggt volleymål.

Måltorkan för Harry Kane håller i sig. Oturen grinar honom lite i ansiktet också måste man säga. Förtvivlat nära ett par gånger igår kväll.

:::

Eva Carneiro har lämnat Chelsea och rättsligt efterspel är där att vänta. Av det kan man dra den rätt enkla slutsatsen att försöken att släta över hela saken som kom från Chelseahåll var precis lika ihåliga som de framstod.

Anna Kessel, ordförande och delgrundare av Women In Football, skriver följande text i The Guardian. Min första tanke var att klippa in hela texten, men en länk får räcka.

https://www.theguardian.com/football/blog/2015/sep/23/chelsea-eva-carneiro-integrity-fa-premier-league

Annons

Läs artikeln. Och läs den noga. Den lyfter fram genusproblematiken inom fotbollen på ett ytterst konkret sätt, och tar effektivt död på alla försök till jämställanden mellan Carneiro och Jon Fearn, och mellan kvinnligt och manligt inom fotbollen.

Den belyser med klinisk precision det skitsnack och den smutskastning som Carneiro fått utstå enbart för att hon är kvinna och inget annat. De ansvariga bör skämmas. De som hängde på bandvagnen likaså.

:::

Tre tvåmålsskyttar för Southampton som vann med hela 6-0 borta mot MK Dons. Jay Rodriguez, Sadio Mané och Shane Long.

Spelet mot Man Utd, som trots förlusten under perioder ändå var riktigt positivt, höll alltså i sig. Och i Sadio Mané har Southampton verkligen fått en spelare som klivit fram på riktigt allvar.

Han spelar framför allt med en härlig intensitet. Och det ger energi till hela Southampton.

Annons

:::

Problemet med FA:s beslut att häva Gabriel Paulistas röda kort är självklart att prejudikatet blir att vedergällning (”retaliation”) är okej, åtmintstone så länge det inte anses träffa. Vilket dock går mot både policy och praxis, och riskerar skapa en del besvärliga framtida bedömningssituationer.

Min tolkning är dock att FA sett till opinionsläget och dess PR-aspekter absolut inte vill hamna i läget att de ger Gabriel en längre avstängning än Diego Costa, vilket skulle kunna målas som att FA säger att Gabriel var den större syndaren på planen.

Politisk korrekthet tillåts ofta triumfera över formell korrekthet. The Guardians Paul Wilson med en bra text på just det temat.

:::

Chelsea verkar hålla på och bygga upp lite fart. Vinsterna mot Maccabi Tel Aviv och Arsenal följdes upp med en 4-1-seger borta mot Walsall. Kenedy frågade inte vad laget kunde göra för honom utan frågade istället vad han kunde göra för laget och smällde in matchens sista mål.

Annons

Fortfarande tungt läge för Chelsea den här säsongen dock, och något säger mig att Eva Carneiro-storyn kommer kunna hänga som en blyvikt över den här säsongen likt en albatross över deras nackar. Kan och orkar José Mourinho frammana sin och lagets alldeles mest extrema form av ”alla hatar oss, men det skiter vi i”-mentalitet?

Det kommer nog behövas.

Publicerad 2015-09-24 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto