Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jürgen Klopp skulle visa att Liverpool är att räkna med, inte räkna ut

Peter Hyllman

Jürgen Klopp påstås ha meddelat att han är beredd att avsluta sitt sabbatsår om rätt klubb i Premier League skulle komma med frågan. Det är något som rapporteras med stor säkerhet av flera olika tidningar så det känns tämligen trovärdigt. Vi kan vara rätt säkra på att Klopp med rätt klubb inte har Newcastle eller Sunderland närmast tankarna.

I och med att ingen annan engelsk storklubb har någon direkt osäkerhet på managerposten så kan det bara vara Liverpool som är aktuellt. Att ingen annan engelsk storklubb är på marknaden för ny manager är naturligtvis känt även för Jürgen Klopp och hans entourage, så signalen från honom borde betyda att Liverpool är ett realistiskt alternativ.

Därmed sätts Brendan Rodgers under ännu mer press. Det finns kanske få tillfällen när man som manager verkligen får veta vad man (inte) är värd när ett tydligt alternativ presenteras. Med den känsla av missnöje och uppgivenhet som spridit sig runt Anfield så vore det för närvarande lätt för Rodgers att känna att han inte är vatten värd.

Annons

Med tre matcher kvar till nästa landslagsuppehåll så cirkulerar för tillfället en teori att Rodgers har dessa tre matcher på sig att rädda sitt jobb. Aston Villa och Sion hemma följt av en avslutande match som får det att vattnas lite i munnen, Merseysidederby mot Everton på Goodison Park. Vilket sätt att rädda eller avsluta sin Liverpoolkarriär.

Men det borde vara en teori som hör hemma på skräphögen. Brendan Rodgers har varit Liverpools manager i drygt tre säsonger. Har en styrelse kommit så långt i sitt missnöje att den baserat på tre enskilda matchresultat beslutar att sparka en manager som varit i klubben över tre säsonger så är den kritiska punkten redan passerad, inget som händer under dessa tre matcher kan förändra den underliggande analysen.

Liverpool kommer självklart förneka all dialog med andra managers, det hör till spelets natur. Inget är färdigförhandlat ännu och att medge att man för en dialog med andra parter skulle riskera att fullständiga hugga benen av en manager som om saker inte går enligt plan ändå kan bli kvar i klubben och ansvarig för lagets hela säsong.

Annons

Det som är särskilt tilltalande med idén om Jürgen Klopp som manager för Liverpool är hur individen passar så väl ihop med institutionen. Klopp är hårdrock, uppkäftighet, arbetarklass på bästa sätt, och fingret i ögat på överheten. Liverpool med sina rötter i fotbollssocialism, boot room, stadens provinsialism och självpåtagna utanförskap, kämpandes mot en hydra av överheter.

Jodå, det skulle nog kunna bli bra det där.

Särskilt svårt borde det inte bli för Jürgen Klopp att göra sig hemmastadd på Anfield. Han kommer in som lite av en räddare och det är ingen lokal hjälte han i så fall skulle efterträda. Och räcker inte detta så charmar man lätt kepsen av infödingarna med enkla knep som att påtala att Liverpool är en av världens största klubbar, den största och mest framgångsrika klubben i England och med världens mest kunniga fans.

Annons

Tilltalande är också att det spelsätt som låg till grund för Liverpools dramatiska säsong 2013-14, Rodgers enda riktigt lyckade säsong då man var en grästuva från sin första ligatitel på 24 år, i mångt och mycket ligger i linje med det spel som Jürgen Klopp gjorde så framgångsrikt i och med Dortmund. Det borde sitta i benen på Liverpoolspelarna, även om Rodgers har varit oförmögen att replikera det hela.

För Liverpool finns dock även ytterligare en aspekt. Nämligen att det vore en riktig kupp för dem att kunna rekrytera ett namn som Klopp, något som skulle visa att Liverpool fortfarande var att räkna med när så många istället verkar vilja räkna ut dem. Det har flera sidor. Bland annat att de bästa spelarna i världen vore mer intresserade av att komma till Liverpool än med ett lag som stagnerat under Rodgers.

Annons

Man kan tillåta sig att drömma en fredag som denna.

Publicerad 2015-09-25 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto