Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Varför befinner sig Premier Leagues främsta anfallare i målbrottet?

Peter Hyllman

På tröskeln till den sjunde omgången av den här säsongens Premier League så kan man notera några rätt intressanta allmänna saker. Dels att det har blivit så framgångsrikt att ligga på kontring. Dels att flertalet av ligans absolut största och bästa anfallare, för att inte tala om de bäst betalda anfallarna, helt enkelt verkar ha förtvivlat svårt att göra mål.

Om någon inför säsongen skulle ha ombetts försöka gissa på skytteligans utseende efter sex omgångar så hade nog få gissat på de sex främsta varandes Riyad Mahrez, Callum Wilson, Bafetimbi Gomis, Odion Ighalo, Graziano Pelle och Jamie Vardy. Leicester, Bournemouth, Swansea, Watford och Southampton är inte klubbarna i vilka man först och främst brukar leta efter Premier Leagues skyttekungar.

Men det spelar ingen roll om man utökar skytteligan till de tio eller de tjugo bästa anfallarna. Det går inte att hitta någon av Diego Costa, Sergio Agüero, Harry Kane, Eden Hazard, Wayne Rooney eller Alexis Sanchez där. Vad som kanske är mest anmärkningsvärt är att tre av dessa hittills är helt mållösa, och övriga tre har bara gjort varsitt enda mål.

Annons

Costa, Agüero, Kane, Rooney, Hazard och Sanchez. Sex spelare som alltså har gjort endast tre mål tillsammans. Händelsevis lyckas de därmed tillsammans skrapa ihop lika många mål, på dubbelt så många matcher, som Anthony Martial har producerat. Det där med att köpa färdiga anfallare som kan producera mål på en gång är kanske inte helt självklart alla gånger.

Till och med den så förtalade Olivier Giroud har gjort fler mål i ligan den här säsongen än alla dessa sex förmodade toppanfallare.

Orsakerna går så klart att spekulera i. Naturligtvis är det så att motståndarna och försvararna studerar ligans framstående anfallare och försöker lära sig deras knep och hitta medel mot dem. Att en anfallare har gjort många mål betyder alltså inte att han kommer fortsätta göra det, utan som anfallare måste man anpassa sig och hitta nya lösningar.

Annons

För åtminstone fyra av dessa sex anfallare kan man på sätt och vis prata om en slags andrasäsong. Diego Costa, Harry Kane och Alexis Sanchez slog samtliga igenom i Premier League förra säsongen, Costa och Sanchez spelade inte ens i England säsongen innan. Eden Hazard har förvisso gjort fler säsonger i Premier League men det var förra säsongen som han slog igenom på allvar som en av ligans främsta spelare.

För dessa spelare handlar det därför inte minst om att anpassa sig. Den frihet de måhända kunde utnyttja förra säsongen finns inte där längre, motståndarna är inlästa och de ges mindre tid och mindre utrymme. För Costa, Hazard och Kane är det också så att deras understöd från sina respektive mittfält heller inte har varit på par med förra säsongen.

Det kan föras ett liknande resonemang för Wayne Rooney som inte alls har kommit till sin rätt i sin position som framskjuten anfallare i Louis van Gaals systemfotboll. Med Anthony Martial i laget kan Rooney falla tillbaka till en roll som mer bär prägeln av anfallare bakom anfallaren, vilket är en roll han är mer van vid.

Annons

Två av dessa anfallare, Harry Kane och Sergio Agüero, stöter på varandra idag när Tottenham och Man City drabbar samman på White Hart Lane i dagens första match. Viktigt möte för båda lagen. Tottenham som måste börja visa att de kan vinna sådana här matcher, som måste börja ta obudgeterade poäng för att kompensera för de redan tappade. Man City som behöver studsa tillbaka i ligan efter West Ham-fadäsen förra veckan.

Tottenhams grundläggande problem har varit just målskyttet. Det märktes inte minst i veckan mot Arsenal för övrigt. Det vore löjligt att påstå att Man City över huvud taget har haft några problem den här säsongen. De förlorade en match, som de i allt annat än målkolumnen dominerade. Det kan lika gärna avskrivas som en one-off.

För dem. Vilket inte ska uppfattas som att det var en tillfällighet för West Ham. Det var ju liksom inte första gången de utförde det där tricket den här säsongen. Jag har väldigt svårt att se att Tottenham kommer kunna vara lika defensivt stringenta som West Ham, så de måste helt enkelt producera framåt om de vill få ut något från den här matchen.

Annons

Man ska inte dra för stora växlar av det nuvarande utseendet på skytteligan, eller på den relativa måltorkan för de sex anfallare som figurerar i den här bloggen. Vi kan vara ganska säkra på att skytteligan närmare säsongens slut kommer ha ett betydligt mer förväntat utseende. Det är ändå en intressant omständighet att samtliga dessa spelare har haft en trög säsongsinledning samtidigt.

Vågar man gissa att om någon av Sergio Agüero eller Harry Kane hittar ut ur frysboxen idag så vinner det laget den här matchen?

Publicerad 2015-09-26 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto