Anthony Martial, Man Utd
Graziano Pellè, Southampton

:::

OMGÅNGENS VINNARE

Tottenham. Säsongen har varit stapplande så här långt för Tottenham som tog fyra matcher på sig innan de vann sin första match. Två 1-0-segrar och en Ligacuptorsk mot Arsenal kändes dock inte särskilt tryggt inför ett möte med Man City. Tottenhams kvittering precis innan halvtidsvilan visade sig vara väldigt viktig då man var det betydligt bättre laget på planen i andra halvlek och väl förtjänade segern. Att Harry Kane hittade målet är en god bonus.

Arsenal. Att Arsenal skulle kunna vinna borta mot Leicester var knappast något långskott på förhand. Leicesters energifyllda men stundtals naiva offensiv skulle alltid ge Arsenal öppningar de visste att utnyttja. Men sättet Arsenal vinner på, efter att ha hamnat i underläge med 0-1, och att Alexis Sanchez bröt måltorkan med tre mål på ett bräde måste kännas som balsam för sårade Arsenalsjälar.

Man Utd. Sju omgångar avklarade och Man Utd leder ligan för första gången efter hel omgång sedan Alex Ferguson gick i pension. Förvisso har Man Utd haft en hyfsat bekväm säsongsinledning och det är de kommande två månaderna som kommer ge en bättre indikation på lagets ligastatus. Det är dock ändå en positiv känsla för Man Utd vars offensiva spel har tillförts viktiga dimensioner med Anthony Martials närvaro, och då inte bara i termer av mål utan rörelse i laget, skapade chanser och Wayne Rooneys roll på planen.

OMGÅNGENS CLIFF BARNES

Swansea. Obesegrade i augusti, och med några riktigt fina skalper mot såväl Chelsea som Man Utd. Då gick Swansea som tåget och det pratades till och med om Champions League-platser för dem. Men detta har Swansea följt upp med tre matcher utan vinst och endast en poäng i september, därtill utslagna ur Ligacupen av Hull. September har varit en svart månad för Swansea som avslutades med en tam förlust med 1-3 borta mot Southampton.

:::

TRE PUNKTER

Kompany. Med Vincent Kompany på planen har Man City släppt in ett mål på 535 minuter och med Nicolas Otamendi på planen har Man City släppt in åtta mål på 285 minuter. En statistik som i mina ögon säger mindre om Otamendi men desto mer om frånvaron av Kompany och betydelsen av hans ledarskap för Man City. Det pratas om David Silva, om Sergio Agüero och om Yaya Touré men Kompanys betydelse för lagets prestation, sammanhållning och energinivå ska inte underskattas.

Enemies without. Det blev en seger till sist för Liverpool och Brendan Rodgers, även om det satt ganska långt inne och blev onödigt ångestladdat mot Aston Villa. Väldigt glädjande dock att Daniel Sturridge hittar målet tämligen omgående för Liverpool, förhoppningen är att han håller sig hel. Huruvida en skakig 3-2-seger mot Aston Villa var rätt läge för Rodgers att slå på trumman inför verkliga eller inbillade fiender utanför klubben är oklart, men kanske är det hans enda läge.

Spinal Mou. Men den här volymknappen går till elva. José Mourinho hittade sin egen vridning på det klassiska Spinal Tap-citatet och på frågan om var mellan ett och tio han värderade Chelseas insats mot Newcastle så svarade han minus ett. Helt fel att ställa höga krav på sina spelare är det självklart inte och i 75 minuter var hans beskrivning även mitt i prick. Men Chelsea visade trots allt vid 0-2-underläge i slutet av matchen prov på rejäl kampvilja och borde kunna hitta något positivt i detta.

:::

FÖR ÖVRIGT

”We need to stay in the division and that’s the goal for the season.” – Det tog inte lång tid för Tim Sherwood att ganska kraftfullt revidera ambitionerna för Aston Villa.

Newcastle såg ut som ett helt nytt lag i 75 minuter. Men sista kvarten kom det gamla laget tillbaka och hälsade på. Tungt.

Dick Advocaat ser verkligen skitless ut.

Svårt för mig att förstå varför man spelar åtta matcher på lördagen men bara en match på söndagen. Det hade varit ett utmärkt tillfälle att ge fler lag än de gamla vanliga spotlights under tidiga söndagsmatchen.

Otäck skada på Callum Wilson i matchen mot Stoke. Han är Bournemouths bäste målskytt så här långt, tungt avbräck.

Jag bloggar om Watford under söndagen och Watford inkasserar första förlusten i september och första förlusten på hemmaplan för säsongen mot Crystal Palace. Finns pengar att tjäna här.

Publicerad 2015-09-27 19:49