Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gästblogg: Money Can’t Buy You Stones, Or Berahino

De 20 Premier League-lagen spenderade den här sommaren tillsammans 870 miljoner pund på spelarköp. 585 av dessa miljoner exporterades till andra ligor. Premier Leagues relativa köpkraft är enorm. Men trots alla spelarköp och försäljningar är det kanske mer intressant att diskutera betydelsen av två spelaraffärer som inte blev av.

ANNONS

När både Chelsea och Tottenham kom och viftade med stora sedelbuntarna var det många som trodde att både John Stones och Saido Berahino skulle lämna sina respektive klubbar Everton FC och West Bromwich Albions. Det hade dem förmodligen gjort för några år sedan. Nu är det en annan situation. Mycket tack vare ett nytt tv-avtal. Ett tv-avtal som gör att pengasummorna i den engelska högsta ligan inte blir lika relevanta i sammanhanget.

När Sky Sports och BT Sports i runda slängar tvingas betala 60 miljarder svenska kronor för att få rätten att sända fotboll från Premier League ritas kartan om. De stora elefanterna i ligan får inte samma makt och effekten för de lite mindre klubbarna blir verkligen påtaglig. För dem öppnas nya dörrar, nya möjligheter. Effekten av allt det här har redan börjat synas. Inte minst i de två fallen jag valt att belysa, Stones och Berahino.

ANNONS

Hade vi tagit resan ett par år tillbaka i tiden hade vi som jag redan nämnt förmodligen sett John Stones i en annan blå tröja hemmahörande på Stamford Bridge. Saido Berahino hade förmodligen bytt ut det randiga stället som förknippas med The Hawthorns och istället dragit på sig en helvit hemmatröja och tillhört Tottenham Hotspurs. Nu är det inte verkligheten vi befinner oss i. Den verkligheten som istället är vår verklighet är den där de mindre klubbarna av ekonomiska krafter har möjligheten att säga nej till stora summor av klubbar som Chelsea. Klubbar som Tottenham.

När varumärket Premier League är så starkt som det är har det gett oss en samtid där toppklubbarna inte bara kan peka på en spelare, casha upp och hämta hem honom. Ska dem köpa från lag längre ner i tabellen kommer det kosta. Orimligt mycket. Bayern München-symtomet, där de bara väljer, vrakar och plundrar sina konkurrenter är som bortblåst i den engelska ligan. Det tack vare att nästan samtliga klubbar i Premier League numera har råd att säga nej till stora belopp. Dem är inte i behov av att sälja längre, dem säljer bara om dem vill. Lagen jag syftar på, det vill säga de utanför topp 6, har också möjlighet att rekrytera bättre spelare tack vare de nya inkomstkällorna. Vi såg West Ham United köpa en av Ligue 1:s främsta aktörer i Dimitri Payet. Den typen av värvningar fanns bara i dessa klubbars periferi för några år sedan, nu är det verklighet. Nya dörrar har öppnats. Nya möjligheter.

ANNONS

Spekulativt tror jag att effekten av det kommer bli att den engelska ligans tävlingsbalans kommer jämnas ut. Inte över en hel säsong, då det fortfarande är för stor skillnad mellan topp 6 och resten av lagen sett till kvalité på bredd, men oftare i enstaka matcher.

Det faktum att makten i Premier League har spridit ut sig över fler deltagare ritar även om kartan för toppklubbarna. När dem inte längre kan köpa John Stones eller Saido Berahino lika enkelt som tidigare ändras deras situation. Dem tillåts inte längre vara lata. Vad kan det resultera i? Jo, att klubbarna så småningom uppfyller sitt syfte. Nämligen att bli bra på att vara fotbollsklubbar. När dem inte längre kan plundra sina ligakonkurrenter på spelare som anses vara ”säkra kort” för att de kan och har presterat i ligan så måste dem agera annorlunda. Dem tvingas blicka ut mot andra kontinenter. Klubbarna tvingas lägga mer energi, resurser och intresse på sina scoutingverksamheter och sin egen spelarutveckling. Helt enkelt måste dem bli bättre på att bli fotbollsklubbar.

ANNONS

Förstår Premier League att detta är vägen dem måste vandra för att utvecklas så har dem all möjlighet att återigen konkurrera med de bästa klubbarna i Europa. Om Premier League-lagen börjar effektivisera det kapital som finns så kan det vara ligans väg tillbaka till den sportsliga toppen. Däremot kan det vara förödande för den europeiska tävlingsbalansen.

Vi kan få ett fotbollseuropa som ser annorlunda ut. Toppskiktet kommer förmodligen vara intakt. Barcelona kommer givetvis fortsätta vara det Barcelona, Real Madrid kommer fortsätta vara Real Madrid och Bayern München kommer fortsätta vara Bayern München. Men det är där bakom vi kan få en stor förändring. Kanske har vi en topp 30-tabell i Europa som består av 20 Premier League lag. Jag vet inte om det kommer utveckla sig på det sättet, men sett till Premier Leagues ekonomiska situation så är det inte ett orimligt antagande att göra.

ANNONS

John Stones och Saido Berahino är två transferfenomen som kan komma att bli viktig för engelsk fotboll. Dem två fallen visar tydligt var Premier League är på väg. När man inte kan längre kan sno rivalens guldkorn får man leta på andra ställen. Utveckla sitt eget löfte. Bli en bra fotbollsklubb.

Just nu är inte Premier League världens bästa liga. Men får dem utslag på sin ekonomiska dominans lär vi får en framtid där dem är just det. Världens bästa liga. Frågan är hur omgivningen i Europa reagerar på den utvecklingen.

Av: Calle Sjögren (@Calle_sjogren)

Publicerad 2015-10-10 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto