Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

LINHEM: The Mouths Will Rise Again

Det är en ovanligt framgångsrik tid för lag på den engelska sydkusten. Southampton och Bournemouth spelar i Premier League, Brighton leder The Championship (en annan bra story), och Plymouth leder League Two med Portsmouth hack i häl. Som man säger kan flera uppflyttningar lyfta en hel sydkust. Inklusive Plymouth som snarare ligger i sydvästra England men deras tabellposition, mouth-namn, och att jag är mer intresserad av dem än Portsmouth gör dem relevanta i sammanhanget.

ANNONS

Taste of what Paul is Cooking

Förra säsongen var Paul Cook manager för Chesterfield som tog sig till playoff i League One trots att man var nykomlingar och förlorade Eoin Doyle, 25 mål på 33 matcher, till Cardiff i januarifönstret. Såg man Chesterfields playoff-matcher såg man ett lovande och välspelande lag som med en ny anfallare skulle kunna bli ännu bättre. Men istället tappade Chesterfield ytterligare spelare (Clucas till Hull, Darikwa till Burnley) och manager Paul Cook som , tillsammans med Gary Roberts, droppade ner en division till Portsmouth.

Detta är inte den första säsongen som många trodde på Portsmouth inför säsongen. En del trodde de skulle studsa tillbaka direkt, trots konkurs-hot och en papperstunn trupp, och ännu fler trodde på dem inför förra säsongen efter att tillfälliga managern Andy Awford räddat dem kvar med en obesegrad säsongsavslutning. Detta är den första säsongen de känns som att de faktiskt utmanar ifrån någon form av stabil grund. Inget ägarstrul, en meriterad manager, och fina värvningar.

ANNONS

Hittills har de infriat de förväntningar och ligger som sagt tvåa i tabellen. Matt Tubbs, som vann skytteligan ifjol, har fortsatt att göra mål, Gary Roberts är lysande, och 18-årige Conor Chaplin är bara en pojke som har redan gjort fyra mål denna säsongen.

Plymouth är hungriga tack vare Ross County

De slutade sjua och gick till playoff ifjol så det är ingen enorm överraskning att de leder ligan efter tolv omgångar. Det är dock imponerande och nämnvärt att man gjort det med en ny manager hämtad från Ross County och med två tongivande spelare, också från Ross County.

Ross County är väl inte intressant i sig men Plymouths manager Derek Adams var manager där från 2007 till 2010 och sedan från 2011 till 2015 med en säsongs mellanrum som han spenderade assisterande manager i Hibernian. Adams tog Ross County från skotska tredjedivisionen till skotska Premier League på tre säsonger sammanlagt och till final i skotska cupen 2010. Därefter tog han Ross Co till en sjundeplats i Premier League, ovanför bland annat Hibernian. En kul grej är också att han under en match började bråka med Terry Butcher, vilket inte rekommenderas.

ANNONS

Detta är en verkligen imponerande bedrift och flera större skotska klubbar var ute efter Adams och man kan fråga sig varför inte fler engelska klubbar var intresserade. Men efter fyra matcher in på deras andra säsong i Premier League fick Adams sparken. Han hade tagit Ross County från tredjedivisionen till Premier League och fick sparken i augusti. Det är verkligen imponerande respektlöst och utan alltför mycket bevis låter det bara korkat. Läser man vad Adams sagt om situationen verkar de handlat om en maktkamp i klubben där Adams pappa också var sportchef och ägare/direktörer som tror att de var ansvariga för klubbens framgångar på plan.

Adams var arbetslös förra säsongen och verkar ha haft svårt att få jobb för att ingen bryr sig om vad som händer i Skottland (vilket är förståeligt) och för att han trots allt var framgångsrik i bara en klubb, där hans pappa var sportchef.

ANNONS

Plymouth förlorade i playoff förra säsongen och förlorade sedan sin manager John Sheridan som av familjeskäl ville tillbaka till norra England; John Sheridan tog nyligen över Newport County (från Terry Butcher!) som ligger i södra Wales och sist i League Two.

En viktig komponent i Plymouths starka inledningar är två spelare som Derek Adams tog med sig från Ross County: Jake Jervis och Graham Carey. Jervis var en stor anfallstalang i Birmingham en gång i tiden men spenderade mest tiden utlånade till sju olika klubbar i League One och League Two. Innan han tog det oväntade steget till Elazigspor(Darius Vassell-effekten?) där han på några månader bröt foten, slutade få betalt, och bröt sitt kontrakt först i september vilket innebar att han fick vänta tills nästa transferfönster innan han kunde återvände till England. Han spelade i Portsmouth en halv säsong innan Derek Adams värvade honom till Ross County. Adams lämnade kort efteråt och Jervis gjorde bara fyra ligamål men de verkar ha etablerat någon slags kontakt och Jervis skrev på för Plymouth denna sommaren. Jervis är hittills lagets bästa målskytt med sex mål och två assist på elva matcher.

ANNONS

Graham Carey är en liten vänsterfotad ytter/offensiv mittfältare, en Matt Ritchie-typ, som Adams värvade till Ross County från St Mirren. Carey är en av många spelare som en gång tillhört Celtic men som sedan släppts till någon mindre klubb. Det mest nämnvärda från Graham Careys Skottland-karriär är att han gjort flera väldigt snygga mål. Han har i Plymouth redan gjort fem mål denna säsongen, mer än han gjort någon tidigare säsong, och leder också Plymouth i assist.

Plymouth har också försvaret som släppte in nästfärst mål (37) ifjol och har nyligen fått tillbaka Reuben Reid från skada. Reid som gjorde 20 ligamål ifjol har redan gjort fem mål denna säsongen, och två av dem gjorde han i helgens tv-sända match mot Notts County. Det ser väldigt lovande ut för Plymouth och Derek Adams vet redan hur man klättrar divisioner.

ANNONS

:::

Övrigt

Detta är den första säsongen som PL-innehåller fler före detta Milton Keynes-spelare (7) än före detta Wimbledon-spelare(4). Delvis på grund av att flera spelare (Andros Townsend, Bamford, Adam Smith) varit i Milton Keynes på lån men också tack vare nykomlingar som Dele Alli, Brendan Galloway, och Lloyd Dyer. Vill någon gissa vilka fyra nuvarande PL-spelare som tidigare tillhört Wimbledon FC?

The Championship

Brighton leder The Championship. Det är vad man skulle kunna kalla en förväntad överraskning. De har trots allt Chris Hughton, de spelade väldigt bra ifjol och var ett topplag säsongen innan, och det är alltid något lag från nedre halvan i The Championship som plötsligt är en juggernaut. Jag skämtade inför säsongen att Brighton värvade Tomer Hemed från Almeria enbart på grund av att deras förra skyttekung Leonardo Ulloa också värvades från Almeria och Brighton har otroligt nog gjort -24 mål sedan han lämnade. Hemed har hittills gjort fem mål på nio matcher och som en bonus var också bortglömda lillebror Kazenga Lualua månadens spelare i augusti.

ANNONS

Jag vill inte prata om Brentford och det har skrivits alldeles för mycket dumheter om statistik den senaste tiden så jag nöjer mig med att hänvisa till Sean Ingles fina artikel.

Allt är som vanligt i The Championship: Charlie Austin & Jordan Rhodes ligger i delad ledning i skytteligan; Derby leder publikligan men inte tabellen; Middlesbrough är bra; Leeds ligger på nedre halvan; och många lag är antingen jättebra eller egentligen dåliga

Allt är ovanligt i The Championship: Nick Blackman ligger i delad skytteligaledning; En anfallare värvad från Frankrike har varit en bra värvning; Clayton Donaldson leder ligan i assist; Birmingham är bra; och Steve Evans borde inte ha fått sparken.

League 1

Fyra League One-managers fick sparken i september. Dickov i Doncaster, Darren Kelly i Oldham, Dave Robertson i Peterborough, och Graham Alexander i Fleetwood. Alla de besluten är tveksamma. Kelly var bara i Oldham i några månader och det var hans första managerjobb, vad förändras på ett par månader av försäsong och förutsägbara resultat? Dickovs lag spelar bra men gör inte de bästa resultaten så det var inte oväntat. Hans ersättare är tillfälligt Rob Jones som är så lång att han i allt annat än matchkläder ser ut som en Tom Noonan-karaktär.

ANNONS

Peterborough är alltid bisarra för att ägaren Darragh MacAnthony är eccentrisk och spenderar mycket av sin tid på att argumentera på Twitter. Han anställde nyligen Graham Westley, vars spelstil med Stevenage skulle ge Tony Pulis blåmärken, som lovat att hans lag ska slå 600 lyckade passningar varje match och skjuta 25 skott på mål. Graham Alexander var bra i Fleetwood och hans ersättare är Steven Pressley som inte imponerat utanför Skottland.

Passande nog leds League One av Walsall som har haft Dean Smith som manager sedan januari 2011. De spelade också lysande i helgen mot Burton. Romaine Saywers är en fantastisk spelare.

Leon Clarke öser in mål igen, det lär inte ta lång tid innan en större klubb i Championship värvar honom och sedan säljer han till en klubb likt Bury där han öser in mål igen.

ANNONS

Blackpool ligger under strecket men åtminstone uppvisat vissa livstecken.

League Two

Oxford ligger trea men jag har lagt ner för mycket tid på att kalla Michael Appleton för en usel manager för att hoppas det fortsätter. Josh Windass hedrar sitt roliga efternamn med sex mål hittills.

Jay Simpson leder skytteligan med nio mål hittills på tolv matcher. För att alla gamla Arsenal-talanger hamnar i League Two till slut, bland alla Hoytes och Mark Randall. Mest imponerad inledningsvis av hans anfallspartner Paul McCallum men han blir borta i sex månader framåt.

Ett indiskt konsortium försökte köpa Northampton men drog sig ur när de insåg att de försökte köpa Northampton.

/Peter A Linhem, @Linhem på twitter

Publicerad 2015-10-13 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto