Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tre engelska lag till slutspel i Champions League, och i Europa League?

Mödorna fortsätter för de engelska lagen i Champions League. Ända in i onsdagens slutminuter såg det ut som om det enda laget som skulle gå vinna en match den här omgången var Arsenal, men Man City och Kevin De Bruyne ville till sist annorlunda hemma mot Sevilla.

I slutänden visade det sig ändå bli bra resultat för samtliga inblandade engelska lag. Arsenal och Man City vann sina matcher på hemmaplan, och att döma av spelet så var oavgjort resultat som både Chelsea och Man Utd var ganska nöjda med på bortaplan, även om chanserna naturligtvis fanns att vinna. Oavgjort ger i alla fall en bra plattform inför det fortsatta gruppspelet.

ANNONS

Det var tämligen uppenbart att de engelska lagen i den här omgången var betydligt mer fokuserade på just resultatet. Disciplin och säkerhet kom alldeles tydligt överst på agendan. Det europeiska cupspelet går i hög utsträckning ut på att vinna på hemmaplan och inte förlora på bortaplan, något som anammades fullt ut.

Halvvägs in i gruppspelet kan det vara läge att inventera läget för de engelska lagen i Champions League, och utvärdera förutsättningarna för dem att ta sig vidare från gruppen:

Grupp B – Man Utd
Efter tre matcher ligger Man Utd delad tvåa, med fyra poäng exakt samma tabellsiffror som CSKA Moskva. Därmed ligger man två poäng efter Wolfsburg, och en poäng före PSV. Man Utd har dock två hemmamatcher i rad efter detta mot först CSKA och sedan PSV, där det bör finnas mycket goda chanser att ta sex poäng. Lyckas man med detta bör chanserna till avancemang vara mycket goda och den sista matchen mot Wolfsburg bör i så fall gälla att sluta etta eller tvåa i gruppen. Nyckelmatchen i gruppen blir matchen mellan CSKA Moskva och Wolfsburg.

ANNONS

Grupp D – Man City
Slutminuterna har varit Man Citys vän hittills i gruppspelet. Utan två avgörande mål på tilläggstid så hade Man City haft blott två poäng istället för de sex poäng man nu har. Det betyder att om man kan undvika förlust borta mot Sevilla i nästa omgång så har man allting i helt egna händer inför den sista omgången på hemmaplan mot Mönchengladbach, även om man förlorar på bortaplan mot Juventus omgången innan. Vinner man någon av dessa bortamatcher så bör Man City även ha en bra chans på förstaplatsen.

Grupp F – Arsenal
Oavsett tisdagens heroism så har Arsenal försatt sig själva i ett mäktigt brydsamt läge i den här gruppen. Utgångspunkten är rimligtvis att Arsenal förlorar returmatchen mot Bayern, och att Olympiakos samtidigt vinner sin hemmamatch mot Dinamo Zagreb. Det skulle ge Olympiakos ett försprång om sex poäng inför de två sista omgångarna. Lika rimligt är att detta försprång är tre poäng inför den sista omgången när Arsenal och Olympiakos möts i Grekland i den sista omgången. En match Arsenal i så fall måste vinna med två mål för att ta sig till slutspel. Både Arsenal och Olympiakos har dock chansen att rubba detta utgångsläge genom att ta poäng i München. Om Olympiakos gör det så blir sista matchen meningslös. Arsenal har fortfarande chansen att nå slutspel, men oddsen talar ändå för Europa League.

ANNONS

Grupp G – Chelsea
Chelsea har fyra poäng efter tre matcher, en poäng efter Dynamo Kiev och tre poäng efter Porto. Givet att Chelsea har klarat av de två tuffaste bortamatcherna, och kvar på programmet har hemmamatcher mot Dynamo Kiev och Porto, samt en bortamatch mot Maccabi Tel Aviv, så är intrycket att Chelsea och José Mourinho har byggt upp något slags smashläge i den här gruppen. Vinst mot först Dynamo Kiev och därefter Maccabi Tel Aviv bör säkra avancemanget i gruppen, och därefter spelar Chelsea och Porto om gruppsegern på Stamford Bridge.

När krutröken skingrar sig tror jag vi kommer att ha tre engelska lag i slutspel i Champions League, och tre engelska lag i slutspel i Europa League.

:::

Tottenham bör ha goda möjligheter att ta sig till detta slutspel. Fyra poäng på de två första matcherna, och den svåra bortamatchen mot Monaco avklarad, ger ett bra läge inför fortsättningen.

ANNONS

Nu väntar ett dubbelmöte med belgiska Anderlecht, med början ikväll på bortaplan, som bör kunna betyda två vinster för Tottenham. I så fall bör slutspelsplatsen vara säkrad med två matcher tillgodo – något Mauricio Pochettino säkert hoppas på.

Tottenham är en av de mest meriterade engelska klubbarna när det gäller europeiskt cupspel. Man var faktiskt den första engelska klubb som vann en europeisk cupturnering när man vann Cupvinnarcupen 1962-63.

Men det är inte minst i UEFA-cupen, det vill säga Europa League, som Tottenham faktiskt har en stolt historia. Tottenham var turneringens allra första vinnare när den blev officiell säsongen 1971-72, och 1983-84 vann man turneringen en andra gång.

Motståndare i den andra finalen, som då spelades i form av ett dubbelmöte, var just Anderlecht för övrigt. De båda matcherna slutade då 1-1, men Tottenham vann till sist efter straffar på White Hart Lane med 4-3.

ANNONS

Det blev för övrigt även 1-1 senast lagen möttes, också då i UEFA-cupen, i gruppspelet säsongen 2007-08.

:::

Hemmapremiär för JK ikväll. Nej, inte Jesus Kristus. Precis som John Lennon en gång vanvördigt uttryckte sig så är förmodligen Jürgen Klopp större än Jesus i Liverpool just nu.

Normalt sett hade man väl kunnat förvänta sig en rätt avslagen affär på Anfield, en gruppmatch i Europa League mot Rubin Kazan. Knappast något som får The Kop att börja sjunga alltför högt om Kenny som kunde spela boll.

Men nu lär stämningen kunna bli något extra. Dels vill man väl hälsa Klopp välkommen så klart. Dels tror jag Liverpoolfansen kanske har börjat se lite annorlunda på Europa League med Klopps ankomst.

Från ett onödigt ont till en pot worth winning.

Och Liverpool behöver nog lyfta sig i Europa League. De två första matcherna har slutat i tämligen andefattiga 1-1-matcher, först mot Bordeaux och sedan mot Sion.

ANNONS

Vinner man dessa båda matcher mot Rubin Kazan så har man dock satt sig i en bra situation inför de två avslutande matcherna.

Publicerad 2015-10-22 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto