POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Defensiv och offensiv analys av Premier League 2015-16 efter tio matcher

Ben Mayhew, personen bakom sajten och bloggen Experimental 3-6-1, är den som kanske på bäst sätt av alla bidrar med matnyttig statistisk analys och visualisering över samtliga nationella engelska ligor, och för all del även en hel del andra ligor. Den som är intresserad av sådant har en guldgruva att hitta hos honom.

Jag brukar själv med jämna mellanrum under säsongen försöka analysera vad som har skett rent statistiskt i termer av offensiv och defensiv effektivitet, för att få några generella ledtrådar om vad som hänt, varför det har hänt, och vad som kan tänkas hända fortsättningsvis. Detta med utgångspunkt i Mayhews metod. Mayhew har dock utvecklat sin produkt i sådan utsträckning att det nu rimligtvis ger mer att bara utgå från hans resultat.

Det har alltså hunnit gå tio omgångar av Premier League den här säsongen. Det har hittills inte varit någon särskilt spektakulär eller spännande säsong, men det har ändå skett en hel del överraskande saker. Såsom naturligtvis Chelseas sällsamma vandring längs den gröna milen. Men även positiva överraskningar såsom West Hams stoism och Leicesters crazy shit.

Men hur skickliga har de 20 Premier League-lagen faktiskt varit hittills under i defensiva såväl som offensiva termer – och i vilket avseende har de framför allt varit skickliga eller oskickliga? Följande två diagram ger en överblick över detta som tål att funderas på. Bilderna är Mayhews, kommentarerna är mina.

Defence

Den defensiva effektiviteten mäts i två avseenden, hur många skott ett lag släpper mot det egna målet (i mina ord effectiveness) respektive hur många skott det krävs per insläppt mål (i mina ord efficiency). De grova linjerna är ligans genomsnitt och man vill vara i så gröna områden som möjligt, det vill säga högst upp till vänster.

(1) Newcastle och Sunderland har båda startat säsongen bedrövligt, även om Sunderland kanske är på väg att lyfta med Sam Allardyce. Men anledningen är smärtsamt uppenbar för båda lagen. Båda lagen släpper till mängder med chanser och saknar därtill den defensiva kompetensen att ta hand om dessa chanser på ett effektivt sätt.

(2) Chelseas kris hittills under säsongen sammanfattas i detta diagram. Förra säsongens defensivt absolut bästa lag är hittills den här säsongen ett av de allra sämsta, och det är framför allt en oförmåga att ta hand om de chanser som uppstår som kännetecknar dem, vilket antyder en bristfällig och förmodligen alltför oskyddad backlinje.

(3) Bournemouth kommer få det svårt att överleva den här säsongen och det huvudsakliga skälet är defensiven. Om det krävs ett effektivt anfall för att vinna Premier League så krävs det å andra sidan ett hållbart försvar för att hålla sig kvar i Premier League. Bournemouth är skickliga på att hålla motståndarna borta från chanser, men är defensivt för svaga för att hantera de chanser som oundvikligen uppstår.

(4) Man City, Man Utd, Arsenal och Tottenham uppvisar samtliga en jämförbar defensiv skicklighet, vilket förstärker bilden av att samtliga lag i toppen av tabellen är bra men knappast enastående defensivt, och framför allt att inget lag i toppen av tabellen har någon markant fördel gentemot övriga sett till defensiven. Arsenal och Tottenham släpper till fler chanser än de båda Manchesterklubbarna, men har å andra sidan varit bättre på att hantera dessa chanser.

Attack

Också den offensiva effektiviteten mäts på motsvarande sätt i två avseenden, hur många skott ett lag producerar mot motståndarnas mål (effectiveness) samt hur många skott som krävs per mål (efficiency). De grova linjerna är ligans genomsnitt och grönt är skönt, men här vill man hellre befinna sig längst ned till höger.

(5) Man City dominerar ligan rent offensivt. De skapar många chanser och skjuter många skott på mål och är samtidigt förhållandevis effektiva när det kommer till att ta vara på dessa chanser. En tongivande offensiv brukar kunna vara en avgörande fördel i en titelstrid, vilket talar för Man City.

(6) Arsenal skapar mängder av chanser, flest av alla lag i ligan. De är samtidigt också förhållandevis slösaktiga. Det tyder på en kombination av faktorer, att de har svårt att nå fram till de riktigt öppna lägena, samt att lagets anfallare brister i effektivitet när lägena väl uppstår.

(7) Leicester och West Ham är båda två av de stora positiva överraskningarna hittills den här säsongen. Det framgår tydligt av diagrammet att offensiven är den främsta anledningen bakom detta. De båda lagen skjuter inte överdrivet mycket men är båda effektiva i att ta tillvara de chanser som uppstår. Jamie Vardys betydelse för Leicester är uppenbar.

(8) Man Utds dilemma den här säsongen behöver inte något färgglatt diagram för att förklaras. Laget är förhållandevis effektiva på att ta tillvara chanser som faktiskt uppstår, men laget skapar knappt några chanser. Bara fem lag i ligan skapar färre chanser per match, och det handlar samtliga om bottenlag.

(9) Liverpools problem är det rakt motsatta. Laget skapar mängder av chanser och tar massor av skott, men borta är den tiden när anfallare som Luis Suarez och Daniel Sturridge gjorde mål på allt som rörde sig. Det är frestande att tänka att detta bara beror på oskickliga anfallare, men det kan likaväl vara en produkt av en något otydlig offensiv spelidé.

Publicerad 2015-10-30 kl 03:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto