POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Remi Garde har 100 dagar på sig att rädda Aston Villa kvar i Premier League

Nyheten började bekräftas under söndagen men under kvällen blev det alltså officiellt att Remi Garde blir Aston Villas nye manager. Garde var ett namn som förekom väldigt tidigt i diskussionen, men som kunde lösas först sedan det säkerställdes att Garde fick med sig en av sina önskade assisterande coacher från Frankrike.

Det är ett spännande val. Remi Garde är en av den europeiska fotbollens mer spännande yngre managers, med tre framgångsrika år i Lyon bakom sig där han nådde framgång genom offensivt spel och en satsning på unga talanger från de egna leden och omnejd. Garde var en av arkitekterna bakom ett nytt Lyon som reste sig ur ruinerna av det Lyon som dominerade fransk fotboll under 2000-talet.

Det är också ett riskabelt val. Aston Villa befinner sig rock bottom i Premier League med endast en vinst på de första tio matcherna, och endast en poäng på sina nio senaste. De grundläggande förutsättningarna för Aston Villa har inte förändrats, även om en ny manager förhoppningsvis kan göra mer med dem än vad Tim Sherwood mäktade med. Men i ett sådant utsatt läge är det en rejäl chansning att satsa på en manager utan någon som helst tidigare Premier League-erfarenhet.

Man måste dock respektera Aston Villas mod i att välja ett långsiktigt alternativ i linje med klubbens övriga arbete. Klubben vill uppenbart helst satsa på att utveckla unga och billiga spelare, och de har tämligen tydigt valt att fokusera på den franska fotbollsmarknaden. I Remi Garde väljer de en beprövad manager i det avseendet. Risken är emellertid att de har valt en långsiktig lösning för att lösa ett kortsiktigt problem.

Pröva tankeexperimentet att Aston Villa åker ur Premier League och hamnar i The Championship från och med nästa säsong. Det är kanske inte önskvärt men skulle inte behöva vara helt negativt om Aston Villa har räknat in den risken i anställningen av Garde, en möjlighet att bygga upp klubben och laget från grunden igen. Men har Aston Villa räknat med den risken eller räknar man med att Garde löser uppgiften? Är en omstart i The Championship något som Remi Garde själv skulle kunna tänka sig att vara med om?

Remi Gardes första stora uppgift måste bli att formulera en tydlig taktik och spelidé för Aston Villa. En stor förklaring till Aston Villas tunga svacka var Tim Sherwoods ständiga pusslande med både uppställningar och spelare. Garde måste ha gjort sin hemläxa, hitta en taktik som fungerar med tillgängliga spelare, sälja in spelarna på denna taktik, organisera försvarsspelet och framför allt hitta en fungerande offensiv – där laget är bland ligans sämsta.

Remi Garde var alltid en offensivt lagd coach med Lyon så mycket talar för att han har idéer på den fronten. Det är dock en väsentlig skillnad i att vara offensiv med ett Lyon i toppen av Ligue 1 än vad det är att vara offensiv med Aston Villa i botten av Premier League. Defensiven måste fungera om man vill hålla sig kvar i Premier League. Men Gardes offensiva ansats kan ändå bidra med hans andra stora uppgift.

Som är att få fart på Villa Park igen. Villa Park har varit en av de tuffaste och mest högljudda arenorna i Premier League, en arena även de största klubbarna kunde falla samman på under trycket. Holte End piskade upp en livfull atmosfär. Men under flera år har stämningen på arenan gradvis sjunkit och det har märkts i resultaten. På sina 80 senaste hemmamatcher har Aston Villa bara tagit 81 poäng, det vill säga i snitt oavgjort. Hittills den här säsongen har Aston Villa inte vunnit en enda match på hemmaplan.

Klubbens negativa spiral med ett antal märkliga managertillsättningar sedan 2010 – Gerard Houllier, Alex McLeish, Paul Lambert och Tim Sherwood – och en många gånger andefattig fotboll, inte minst offensivt, har påverkat stämningen runt klubben. En offensiv ansats från Remi Garde kan å ena sidan motivera och ingjuta mod i spelartruppen men å andra sidan också återföra energin och glädjen till Villa Park. En viktig faktor som kan bidra med ett antal bonuspoäng och kompensera för spelartruppens brister.

Det finns en något floskelbetonad ledarskapsmyt att en ny ledare har de första 100 dagarna på sig om han verkligen vill åstadkomma och genomföra positiv och varaktig förändring. I många fall är det i bästa fall en halvsanning men för Remi Garde och för Aston Villa kan det nog vara en trolig uppskattning. Remi Garde har 100 dagar på sig att få ordning på Aston Villa. Lyckas han spelar Aston Villa kvar i Premier League. Misslyckas han spelar Aston Villa i The Championship nästa säsong.

Ingen press.

Publicerad 2015-11-02 kl 18:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto