POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Gör Tottenham eller West Ham ligans tätklunga sällskap?

Det är en fascinerande match som väntar oss på White Hart Lane mellan Tottenham och West Ham, två lag som båda ligger strax under toppen av Premier League och med en vinst ikväll kan ta ett väldigt sjumilakliv uppåt i tabellen och göra övriga lag där sällskap. Tabellraden visar på det udda och jämna läget:

(5) Tottenham … … … 12 — 5-6-1 — 20-10 — 21p
(6) West Ham … … … 12 — 6-3-3 — 23-16 — 21p

Bakom dem jagar Everton, Southampton och Liverpool i en klunga med 20 poäng, tätt följda av Crystal Palace och Stoke. Direkt ovanför dem hittar vi Arsenal och Man City, båda på 26 poäng. Om det här hade varit ett cykellopp så hade vi alltså sett kvällens match som en fråga om vilket lag som kommer att rycka fram och göra tätklungan sällskap, och vilket lag som faller tillbaka till huvudklungan.

Tottenhams säsong så här långt ger ett blandat intryck. Å ena sidan har laget bara förlorat en enda match, och därtill inte förlorat någon match sedan ligapremiären. Å andra sidan har laget inte vunnit ens hälften av sina matcher den här säsongen. Tottenham har samtidigt stadigt blivit bättre i ligan, inte minst behjälpta av att Erik Lamela till sist verkar ha hittat formen i Tottenhams tröja.

Tottenhams långsamma och ospektakulära säsongsinledning har gett dem något av en sleeperprägel den här säsongen. De har samtidigt mött samtliga tänkta toppkonkurrenter den här säsongen, utom Chelsea som de drabbar samman med nästa omgång. De har hugg på tabelltoppen och visade senast borta mot Arsenal att de inte på något sätt kan räknas bort i Champions League-fajten eller ens titelstriden.

Hemma mot West Ham ska Tottenham självklart vara favoriter. Men tre faktorer talar till deras nackdel. Ett, deras viktiga spelare som Harry Kane och Dele Alli kan vara trötta sedan landslagsuppehållet. Två, de riskerar ha tankarna mer i nästa helgs match mot Chelsea än i dagens match mot West Ham. Tre, de har under senare år haft förtvivlat svårt mot just West Ham, med några uppseendeväckande förluster som facit.

Den här säsongen har dock fler än Tottenham haft det besvärligt med West Ham. Talar vi tabellrader så är inte minst följande tabellrad rätt imponerande läsning för en klubb som West Ham:

(6) West Ham … … … 4 — 4-0-0 — 9-2 — 12p

Tabellraden visar West Hams facit mot så kallade Sky Six-klubbar den här säsongen, det vill säga de sex storklubbarna i ligan. West Ham har alltså tagit mer än hälften av sina poäng i dessa fyra matcher, och imponerande har tre av dessa matcher spelats på bortaplan. Arsenal, Liverpool och Man City har samtliga fallit mot West Ham på hemmaplan, och Chelsea tog stryk på bortaplan.

Någon promenad i parken blir det således inte för Tottenham. West Ham har varit defensivt väldigt välorganiserade under Slaven Bilic, men har samtidigt blivit rejält försvagade av en längre tids skada på Dimitri Payet, lagets diminutive spelfördelare som hittills under säsongen har varit en av ligans mest imponerande spelare. Utan honom kan West Ham få det svårt att översätta samlad defensiv till något konkret offensivt hot.

Erik Lamela är avstängd för Tottenham idag. Det öppnar upp för Heung-Min Son att komma in i startelvan. Dessa två tillsammans med Harry Kane och Christian Eriksen har onekligen lagt en grund till ett spännande anfallsspel, vilket vi inte minst såg mot Arsenal senast. Offensiven har varit Tottenhams akilleshäl under säsongsinledningen, får de igång den på allvar kan de bli ett riktigt hot den här säsongen.

Andra Londonderbyt i en svit om tre Londonderbyn i rad för Tottenham. Det här är om något det derby de faktiskt ska vinna. Ett Tottenham av förr hade då kanske sett till att istället förlora just det derbyt. Men med Mauricio Pochettino så är inte Tottenham riktigt som förr. Vinst ikväll, och vilket derby det sedan blir på söndag hemma mot Chelsea!

Publicerad 2015-11-22 kl 14:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto