POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Är Daniel Sturridges återkommande skadeproblem ett fysiskt eller psykiskt tillstånd?

Jobbet är gjort i Europa League för både Tottenham och Liverpool som båda vann sina respektive matcher under gårdagen, säkrade sina respektive slutspelsplatser, och som båda behöver endast en poäng i sina sista matcher för att även säkra gruppsegern. Christian Benteke gav Jürgen Klopp värdefullt huvudbry genom att ligga bakom Liverpools båda mål mot Bordeaux.

Huvudbry kan man även mena att Daniel Sturridge, ännu en av Liverpools anfallare, ger Jürgen Klopp, men i det fallet är det kanske mer på sin plats att prata om huvudvärk. Sturridge har spelat ytterst sporadiskt under de senaste två säsongerna och absolut ingen blev nog förvånad av nyheten igår att han var skadad och inte var spelklar mot Bordeaux.

Daniel Sturridge är en otroligt talangfull anfallare, vi såg det inte minst under säsongen 2013-14 då han bildade ett otroligt dynamiskt anfallspar tillsammans med Luis Suarez. Men läget har börjat bli sådant med hans skadesituation att hur talangfull han än är så är det snart inte längre mödan värd för Liverpool att hålla kvar vid honom.

Vi har sett liknande situationer förut med spelare som helt enkelt alltid är skadade. Nära till hands på min hjärnbark ligger självklart såväl Louis Saha som Owen Hargreaves. Inte minst Saha utgör en intressant parallell till Sturridge, han sken verkligen under en dryg halvsäsong i Man Utd och var viktig för titelvinsten 2006-07, men skadade sig under senvintern och kom därefter aldrig riktigt tillbaka.

Berodde det på faktiska och rent fysiska skadeproblem eller blev det till sist ett psykiskt tillstånd? Alex Ferguson skriver i sina böcker om hur läkarna många gånger gav Saha klartecken för spel, och Saha var tänkt att spela, men mest hela tiden menade sig börja känna av en skada under sista träningen inför match eller ibland till och med på uppvärmningen innan matchen.

Det kanske vanligaste problemet vad gäller spelare och skador är att spelarna inte lyssnar på sin kropp, att de vill spela oavsett om det fysiskt och på längre sikt är bättre för dem att vila och rehabilitera sig. Där finns emellertid också ett problem av motsatt karaktär, nämligen spelare som för att uttrycka det enkelt känner efter lite för mycket.

För vissa kan det handla om en genuin rädsla för att slå upp en gammal skada, inte minst kanske en risk för spelare som drabbats av allvarliga och traumatiska benbrott eller liknande skador. För andra kan det vara en sorts psykologisk flyktmekanism genom vilken man hanterar stressen och de krav som kommer med att vara professionell spelare, inte minst kanske i ett storlag.

Louis Saha var den ledande anfallaren i Man Utd under säsongen 2006-07, i en av världens största klubbar som dock inte hade vunnit ligan på tre-fyra år men som nu var på väg att göra det igen. Uppmärksamheten på honom är självklart väldigt hög och kraven därefter. Med det följer en hård press, inte minst kanske den man ställer på sig själv, och att vara skadad och därmed satt ur spel blir ett sätt att hantera den pressen.

Riktigt så enkelt som att en spelare fejkar skador är det naturligtvis inte. Den mänskliga hjärnan fungerar på de mest märkliga sätt och rent psykologiskt kan man som spelare verkligen vara helt övertygad om att man verkligen känner av en skada. Det är inget att skratta åt och inget att förlöjliga, särskilt inte för de som inte gått några mil i spelarens skor.

Den avgörande frågan för Daniel Sturridge framtid är självklart vad som är sant i hans fall? Är det faktiskt frågan om genuint fysiska skador eller är det ett psykologiskt fenomen och något som handlar mer om svårigheter att hantera pressen att vara anfallare i en engelsk storklubb?

Louis Saha hann få ett värdigt avslut på sin karriär i Everton, och kanske är det en liknande flytt till en något mindre klubb som kommer visa sig bli nödvändig för Sturridge för att i första hand börja spela fotboll igen och därefter återstarta sin karriär. I nuläget ser inte en framtid i Liverpool särskilt sannolik ut för Sturridge.

Liverpool har dessutom, sett till inköpen av spelare, klart och tydligt planerat för en framtid utan Sturridge. Naturligtvis, något annat vore direkt oansvarigt sett till Sturridges skadehistorik. Men det finns mängder av något mindre klubbar i Premier League för vilka Daniel Sturridge vore en kanonförstärkning på anfallssidan.

Aston Villa vore ett spännande alternativ – bland många andra. Crystal Palace är i stort behov av en anfallare. Jag var på väg att säga Arsenal, men de kanske har fått nog av att värva lite för skadedrabbade anfallare från rivalklubbar i nordväst.

Publicerad 2015-11-27 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto