Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gary Neville gör sig redo för sin spanska inkvisition med Valencia

Nyheten landade under gårdagen att Gary Neville tar över som head coach i den spanska storklubben Valencia. Detta sedan ett ungt och lovande Valencia inlett säsongen tämligen skakigt, på nionde plats i La Liga efter 13 omgångar och med risk att åka ur Champions League redan i gruppspelet. Ett riktigt tufft jobb för Neville.

Jaha, så är det en spansk nyhet eller en engelsk nyhet kan man fråga sig?! I viss mening är det förmodligen mer av ett ämne för en La Liga-blogg men det är även en fråga med engelska dimensioner. För man kan fråga sig vad det egentligen säger om klimatet inom engelsk fotboll när en person som Gary Neville väljer att ta sitt första jobb utomlands.

ANNONS

Inte för att det på något sätt är något fel att Gary Neville, eller vilken som helst brittisk manager, testar sina vingar utomlands. Engelsk fotboll liksom engelska tränare skulle förmodligen vara bättre om fler tänkte på det sättet. Men det är samtidigt ofrånkomligt att språk- och kulturskillnader gör ett redan svårt jobb ännu mer besvärligt. På sitt andra eller tredje jobb möjligen, men varför ta på sig den ryggsäcken redan på sitt allra första jobb?

Kanske för att ett jobb inom den engelska fotbollen bär med sig ett ännu tyngre bagage av förväntningar. Det är inte svårt att föreställa sig vilken hysteri som hade uppstått runt Gary Neville om han hade tagit ett jobb i en engelsk klubb, allra helst i Premier League. Neville har en hög profil och förväntningarna hade varit höga i ett väldigt tufft sammanhang.

ANNONS

I det avseendet är det förmodligen inte konstigt att Gary Neville väljer att ta sitt första jobb i La Liga. Sammanhanget är inte mindre tufft i den spanska ligan och kraven är inte lägre ställda i en storklubb som Valencia, men ett misslyckande där behöver inte stå Neville lika dyrt i England som ett misslyckande på sitt första jobb i en engelsk klubb hade varit.

Det är självklart engelsk fotbolls förlust att misslyckande, inom fotbollen att få sparken som manager, är så stigmatiserat. Det finns ett rätt klokt uttryck att goda erfarenheter kommer från dåliga erfarenheter som i sin tur kommer från inga erfarenheter. Ett uttryck som ser på misslyckanden som en naturlig del av lärandeprocessen. Men i England är det inte ovanligt att bli mer eller mindre försatt i exil eller social karantän.

”I Believe In Miracles”, dokumentärfilmen om Nottingham Forests makalösa resa från Division 2 till dubbla Europacupsegrare, belyser fenomenet. Brian Clough var en ung, karismatisk och framgångsrik manager. Men efter att ha fått sparken från Leeds ville ingen ta i honom med tång. Han tvingades söka sig nedåt i det engelska seriesystemet. Vad han åstadkom med Nottingham var naturligtvis fenomenalt, men man kan undra hur många större klubbar i England vid den tiden som förbannade sin egen dumhet.

ANNONS

Något förbryllande var så klart nyheten. Det var förmodligen inte många som visste att Gary Neville hade några omedelbara och konkreta planer på att påbörja en managerbana. Han verkade så hemtam i Skys studio. Och Valencia är så klart ett överraskande val, även om finns en personlig koppling till klubben med Phil Neville som assistent och Peter Lim som ägare och tillika affärspartner till Neville.

Frågetecknen är många i Spanien. Valencia är en klubb som ständigt störs av politiska slitigheter och misstänksamheten mot Peter Lims förvaltande av klubben är utbredd. För Gary Neville, direkt luftlandsatt av Lim själv, blir det ett drygt jobb att inte framstå som Lims handgångne man. Han borde vara behjälpt i det avseendet av sitt eget grundmurade rykte inom den europeiska toppfotbollen, han har ett eget namn.

ANNONS

Någon större säkerhetsmarginal erbjuder dock inte namnet. Många är av naturliga skäl tveksamma till om han verkligen har erfarenheten som krävs för att kunna hantera en klubb som Valencia. Andra ifrågasätter just hur han kommer att hantera språkliga och kulturella faktorer. Neville är präglad på en brittisk klubbkultur, kommer han kunna anpassa sig till ett nytt sammanhang och samtidigt få spelare och ledare i Valencia att anpassa sig efter hans egna idéer?

En bra relation till spelartruppen kommer bli väsentlig och där har Gary Neville ett försprång av två skäl. Dels att spelarnas relation till den förre head coachen Nuno Espírito Santo var rejält saboterad och flera viktiga spelare kommer se positivt på en ny chans. Dels att Phil Neville redan finns i klubben som en uppskattad medlem av tränarstaben. Gary Nevilles drivkraft och ledaregenskaper går heller inte att betvivla.

ANNONS

För Gary Neville innebär Valenciajobbet inte enbart en minskad risk utan också en rejäl möjlighet. Skulle han lyckas återföra ett underpresterande Valencia till sin rätta position och bli framgångsrik i La Liga så har han onekligen krattat manegen mycket väl för ett ännu större managerjobb i en engelsk storklubb inom en inte alltför avlägsen framtid.

Där finns några alternativ, även om kanske inte alla fans i alla klubbar vore odelat förtjusta i tanken på Red Nev som deras manager.

Publicerad 2015-12-03 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto