Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Är matchen mot Liverpool Steve McClarens sista strid i Newcastle?

Han är inte den ende managern i Premier League som har resultaten emot sig. Både José Mourinho och Louis van Gaal borde sett enbart till sina lags resultat ligga ganska risigt till. Men Steve McClaren är den manager som de flesta menar har absolut lägst chans av dem alla som är kvar att behålla sitt jobb fram till och med årsskiftet.

ANNONS

Newcastle har inlett säsongen ytterst svagt och befinner sig fast förankrade under nedflyttningsstrecket. Förra omgångens 1-5 i baken mot Crystal Palace, händelsevis också mot Newcastles tidigare manager Alan Pardew, var en sammanklappning av just ett sådant slag som brukar förebåda slutet för vilken manager som helst.

De omen som cirkulerar kring Newcastle och Steve McClaren inför kvällens match mot Liverpool är inte särskilt mycket bättre. Liverpool befinner sig i sin bästa form på åtminstone ett år och har på senaste tiden gjort processen kort både med Man City och Southampton. De är dessutom inte ett lag som har någon direkt nackdel av att spela på bortaplan.

Där finns också mer personliga omen för Steve McClaren. För ganska snart fem år sedan, som tränare i Wolfsburg, mötte han för senaste gången Jürgen Klopp i match. Den förlusten mot Dortmund skulle visa sig bli McClarens sista match som tränare för Wolfsburg innan han fick sparken. Man kan undra om Klopp ska bli McClarens baneman även i England.

ANNONS

Det finns tydliga tecken på att McClaren känner sig pressad även internt. Hans alltmer frekventa och offentliga kritik av den egna spelartruppen kan knappast tjäna något annat syfte än att antingen fördela bort ansvaret eller demonstrera att han förstått situationens allvar. Särskilda ingrepp som att beordra extra söndagsträning framstår först och främst som sätt att visa egen handlingskraft än åtgärder med någon konkret funktion.

Omständigheterna har knappast talat till McClarens fördel. Kulturen inom spelartruppen framstår som förklenad med alldeles för många spelare som är att betrakta som passagerare som i bästa fall betraktar Newcastle som ett slags skyltfönster för sig själva. Viktiga egenskaper som erfarenhet, ledarförmåga och vinnarvilja fattas laget.

En sådan spelarkultur kan lättare frodas i den miljö av missnöje som präglar Newcastles närmaste omgivning. Supportrarna är sedan länge trötta på och missnöjda med svaga resultat men först och främst klubbledningens märkliga beslut och prioriteringar. Missnöjet med ägaren och klubbledningen ger spelarna större utrymme att gömma sina egna dåliga prestationer.

ANNONS

Den kritiska invändning man skulle kunna göra mot Steve McClaren är just att han har en tendens att bli omständigheternas fånge. Något som kännetecknar en framstående manager är förmågan att åtminstone i någon utsträckning kontrollera och forma sina egna omständigheter, att skapa utrymme och resurser åt sig själv och påtvinga världen sin vilja. Alldeles för ofta framstår McClaren som en manager som flyger dit vinden blåser honom, oförmögen att påtvinga sin egen vilja ens på sin egen spegelbild.

Den håglösa snällheten var förmodligen en del av hans fall som Englands förbundskapten också. Förgrunden var naturligtvis Englands misslyckande i kvalet till EM 2008 men nidbilden som förmedlades av honom som en klen och svag förlorare, föraktfullt dokumenterad i bilden av honom under paraplyet vid Wembleys sidlinje, var ingen tillfällighet utan snarare ett välregisserat karaktärsmord.

ANNONS

Nu var det bara ett halvår sedan som Mike Ashley och Newcastle faktiskt tillsatte Steve McClaren som ny manager, och för all kritik som riktats mot Newcastles klubbledning så kan inte en benägenhet att snabbt vilja sparka managers vara en del av en sådan kritik. Men det ligger sannerligen inte i Newcastles målsättning att åka ur Premier League och just nu befinner de sig i högsta grad i farozonen för detta.

Situationen kompliceras något av att det finns stora managernamn som David Moyes och Brendan Rodgers tillgängliga. Det ger Newcastle om de så önskar några självklara alternativ att arbeta med om de skulle besluta sig för att ge McClaren sparken. Att andra klubbar, inte minst då Swansea, även de kan vara intresserade av dessa managernamn kan påverka åt båda håll. Å ena sidan kan McClaren bli av med sina konkurrenter. Å andra sidan kan Swanseas intresse skynda på Newcastles beslut.

ANNONS

Till viss del kan dock Steve McClaren fortfarande styra över sitt eget öde. En vinst på hemmaplan mot Liverpool skulle förmodligen rädda kvar honom i jobbet för stunden. Newcastle har varvat undermåliga prestationer med några bra den här säsongen, så ikväll mer än kanske någon gång tidigare gäller det att McClaren lyckas motivera och organisera sina spelare.

Om det så är det sista han gör.

Publicerad 2015-12-06 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto