Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Everton nere för räkning efter två poängtapp men går för knock mot Norwich

”It ain’t about how hard you hit. It’s about how hard you can get hit and keep moving forward.” Det där säger Rocky Balboa till sin vuxne son Rocky Jr i seriens sjätte film, i vad som sammanfattar hela Rockyserien till sin kärna mitt i gränslandet mellan boxningen och livet i största allmänhet. Ge aldrig upp, kämpa, jobba hårt, gör ditt bästa!

ANNONS

Det är väl egentligen ingen klubb i Premier League som tvingats leva upp till Rockys ord lika ofta och lika tydligt som Everton. Livet i den engelska fotbollens högsta division har onekligen gett Everton några rejäla käftsmällar, men Everton vägrar samtidigt att ligga kvar på mattan, utan reser sig alltid upp och kämpar vidare.

Rocky var ursprungligen berättelsen om outsidern som hållits tillbaka av livet men som till sist mer eller mindre av en slump fick chansen på mästartiteln, och som kom mycket närmare, men trots allt bara nära, än vad någon gav honom chansen till på förhand. Berättelsen drog lite av sin inspiration från Chuck Wepners match mot Muhammad Ali 1975.

Everton, precis som Rocky Balboa, är lite av outsidern inom engelsk fotboll som sluggar mot betydligt större klubbar. Likt Rocky visar sig Everton ofta betydligt tuffare att besegra än vad man kan tro på förhand, och de förmår ofta rubba och störa de riktiga tungviktarna. Men liksom Rocky i sin ursprungsvariant så kommer Everton heller aldrig riktigt närmare än nära.

ANNONS

Helt oberoende av min kanske något tillkämpade analogi har Everton nu själva tämligen bokstavligen skrivit in sig i Rockymytologin. I den senaste filmen i serien, Creed (2015), är Everton tungt exponerade. Filmens slutmatch, där Apollo Creeds son Adonis, tränad av en bräcklig Rocky, äger rum i Liverpool, på Goodison Park, mot ”Pretty” Ricky Conlan.

Det brukar sägas att sammanhang är allt. Och även om alla nog omedelbart skulle känna igen Evertons blå Chang-tröja under vilken som helst TV-sändning, så tar det ändå ett tag att registrera att Conlan faktiskt, av oklar anledning, har på sig en Evertontröja när han gör sin första scen i filmen. Det är verkligen inte det sammanhang man förväntar sig att se en Evertontröja.

I samband med själva matchmontaget är Everton synnerligen framträdande, vilket känns lite malplacé i en boxningsfilm. Evertonloggan exponeras flitigt och närmast övertydligt. Goodison Parks läktare anas i bakgrunden inför och under matchen och publikljudet under matchen för tanken närmare engelsk fotbollssång än normal boxningspublik.

ANNONS

Jaha, hur gick det här till? Undrar man kanske då. Hur många miljoner valde Everton att finansiera Rockysagans sjunde film med, och hoppas man med detta öka styrkan i klubbens varumärke och dess igenkännande på den så attraktiva amerikanska marknaden?! Det är definitivt ett både udda och unikt marknadsföringsgrepp av en engelsk fotbollsklubb.

Å andra sidan, eller snarare dessutom, sägs det ju att Sylvester Stallone är en engagerad Evertonsupporter, det pratades till och med om att han skulle köpa klubben för snart tio år sedan. Så om nu han är med i produktionen av en sjunde Rockyfilm vars grand final ska genomföras mot engelsk boxare i England, spelad av Evertonsupportern Tony Bellew, så är kanske inte valet av Everton och Goodison Park något långskott.

Det nödvändiga filmandet på Goodison Park ägde rum i januari, under halvtid i matchen mellan Everton och West Brom. För Everton kan det självklart ha varit en i huvudsak kul grej, och är man supporter som Stallone så varför inte lyfta fram sin klubb om möjligheten ges, men Everton har nog definitivt ingenting emot att kopplas samman vare sig med Stallone eller Rocky, och identifierar sig nog gärna med vad Rocky symboliserar.

ANNONS

Everton har tagit två tunga smällar i rad i ligaspelet. De tappade både en tvåmålsledning och en ledning på tilläggstid mot Bournemouth. Därefter fick de trots stor dominans bara 1-1 med sig hemma mot Crystal Palace. Där försvann fyra poäng som hade kunnat vara skillnaden mellan dagens niondeplats och en femteplats samt europeiskt cupspel.

Premier League handlar däremot inte bara om hur hårt du klarar av att slå, utan hur du kan bli slagen och ändå fortsätta röra dig framåt. Everton har ett starkt lag med hög potential för tillfället, och just den här säsongen känns vare sig europeiska cupplatser eller ens Champions League som någon total omöjlighet. Everton måste dock resa sig upp efter dessa två smällar, och visa att man fortfarande har fajten i sig.

Norwich på Carrow Road står för dagens motstånd. Inte någon helt enkel match men heller inte någon omöjlig. Några omöjliga matcher existerar så klart inte för Everton, lika lite som för Rocky Balboa.

ANNONS

“Let me tell you something you already know. The world ain’t all sunshine and rainbows. It is a very mean and nasty place and it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain’t how hard you’re hit; it’s about how hard you can get hit, and keep moving forward. How much you can take, and keep moving forward. That’s how winning is done. Now, if you know what you’re worth, then go out and get what you’re worth. But you gotta be willing to take the hit, and not pointing fingers saying you ain’t where you are because of him, or her, or anybody. Cowards do that and that ain’t you. You’re better than that!”

Publicerad 2015-12-12 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto