Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Kvartsfinal men knappast längre för England

”England kan vinna EM”, säger Greg Dyke, FA:s ordförande med det mycket passande namnet, strax innan EM-lottningen, eftersom den typen av uttalanden har ju verkligen fungerat så väldigt bra förut för England. Ännu mer uppseendeväckande var kanske när Gareth Bale menade att Wales minsann kunde göra detsamma.

ANNONS

Lite typiskt brittiskt det där kanske. Det vore naturligtvis inte mindre korkat att säga motsatsen, att man inte kan vinna EM, men det finns också alla möjligheter i världen att inte alls uttala sig om frågan på det viset och på så vis bidra till en mer realistisk målbild. Inte minst för Wales som trots allt gör sitt första mästerskap sedan 1958.

Roy Hodgson väljer den lugnare vägen. Han väljer istället att se det positiva i att England är seedade i den främsta gruppen, och på så vis slipper de fem tuffaste motståndarna redan i gruppspelet. Han betonar å andra sidan att det redan i den lägsta seedningsgruppen finns tuffa motståndare; inte minst då de övriga öländerna.

EM är ju lite förändrat. Formatet med 24 lag betyder att man även som grupptrea har goda chanser att avancera till slutspel. Det öppnar naturligtvis upp gruppspelet en aning. England har emellertid blivit gradvis sämre under mästerskap, så för deras del går det knappast att tala om några lätta lottningar, däremot olika grader av svårhet.

ANNONS

GRUPP B – Bra lottning för England

RYSSLAND (11/6) – Lurigt hanterbar
Inte den lättaste möjliga lottningen från den andra seedningsgruppen men heller inte den svåraste. Ett varningens finger skall dock ändå höjas för Ryssland som höjt sig markant sedan Fabio Capello lämnat posten som förbundskapten. Ryssland saknar inte spetskvalitet offensivt men så länge England förmår vara disciplinerade och koncentrerade så ska de kunna hantera det ryska hotet. Oavgjort är utgångsbudet men om England får ordning på sin offensiv så ska en seger och tre poäng vara fullt realistisk.

WALES (16/6) – Explosivt oförutsägbar
En värre lottning var knappast möjlig för England från den fjärde seedningsgruppen. Wales är ett mycket bra fotbollslag för tillfället kryddat med spetskvalitet i Aaron Ramsey och stjärnkvalitet i Gareth Bale. Ett redan taggat Wales som gör sitt första mästerskap på nästan 60 år kommer naturligtvis absolut maxtaggat när motståndet är England. Englands kanske främsta förhoppning är att Wales är överladdat och går bort sig, orutinerade som de trots allt är vid mästerskapsfotboll. Oavgjort känns dock som en seger både för England och för Wales.

ANNONS

SLOVAKIEN (20/6) – Upplägg på matchbollen
Kanske hade Ungern varit att föredra men Slovakien var ändå en av de lättare motståndarna att dras från den tredje seedningsgruppen. Vilket inte betyder att det bara är att köra över dem då de är ett lag som gjort några mästerskap nu. Dock är det inte fel att möta Slovakien som sista lag i gruppen, England bör då veta vilket resultat de måste spela för och är inne i turneringen efter två matcher, poängtapp mot svagare nationer är mer sannolika i början av turneringen. England bör ha god chans att säkra gruppsegern med vinst mot Slovakien.

ENGLANDS PROGNOS: 1:a
England kommer gå vidare från gruppen. Med två lag vidare från gruppen samt de fyra bästa treorna så vore det ett närmast obeskrivligt fiasko om England skulle misslyckas gå vidare från den här gruppen. Matchen mot Wales framstår som avgörande för den slutliga placeringen, undviker man förlust där bör chanserna vara goda att bärga gruppsegern. Mot Ryssland bör England kunna vinna om det offensiva spelet fungerar och en trepoängare mot Slovakien i en sista gruppspelsmatch måste betraktas som sannolik. Gruppvinst innebär att man i åttondelsfinalen möter tvåan i Grupp F, vilket borde betyda en god möjlighet att nå kvartsfinal.

ANNONS

:::

WALES PROGNOS: 2:a
Wales sista gruppspelsmatch mot Ryssland borde egentligen kunna bli helt avgörande. Hur de lyckas mot Slovakien i öppningsmatchen beror mycket på hur Wales lyckas hantera nerver, mental press och sina egna förväntningar. Ett oavgjort resultat där, liksom mot England, vore knappast osannolikt. En vinst mot Ryssland för i så fall troligtvis upp Wales till andraplatsen.

IRLANDS PROGNOS: 3:a
Öppningsmatchen mot Sverige är med all sannolikhet den som kommer att forma Irlands turnering. Tre poäng där och Irland har lagt ett starkt fundament för att gå vidare från gruppen. Förlust och det blir väldigt svårt att reparera skadan mot tufft motstånd mot först Belgien och därefter Italien i den sista matchen. Ett snabbt och direkt irländskt anfallsspel har dock alla förutsättningar att passa Sverige riktigt illa.

ANNONS

NORDIRLANDS PROGNOS: 4:a
Mja, det blir en tuff turnering för Nordirland som gör sitt allra första mästerskap sedan 1986. Öppningsmatchen sker mot Polen vilket förmodligen var svårast möjliga motståndare från den tredje seedningsgruppen. Någon poäng mot Tyskland i avslutningsmatchen går inte att räkna med. Matchen mot Ukraina blir således helt avgörande för Nordirlands EM-drömmar, men man saknar förmodligen kvaliteten att vinna den matchen. En eller två poäng räcker inte för att gå vidare.

SVERIGES PROGNOS: 4:a
Samma grundresonemang för Sverige som för Irland, öppningsmatchen kommer bli väldigt viktig. Där är jag skeptisk till Sveriges möjligheter då jag har svårt att se det svenska försvaret kunna hantera Irlands snabba offensiv. Irland kommer söka utnyttja svenska misstag, vilket ett svenskt försvar massproducerar. Dock har Sverige poängchans både mot Italien, som ofta kan vara lacklustra i gruppspelet, och mot Belgien i sista matchen.

ANNONS
Publicerad 2015-12-12 kl 19:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto