Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fem vinstlotter och en nitlott för de engelska lagen i den europeiska cuplottningen

Så var det alltså dags att dra det sista strecket över det europeiska gruppspelet för hösten och blicka framåt mot vårens slutspel. Det görs genom att slutspelet i Champions League och i Europa League lottas, och vi får se vilka som möter vilka i åttondelsfinaler respektive sextondelsfinaler.

Fem av sex engelska klubbar är seedade inför slutspelets första rundor, vilket i teorin borde betyda att dessa fem lag har goda möjligheter att ta sig vidare till kvartsfinal eller åttondelsfinal. Framför allt har man fördelen att få avsluta på hemmaplan.

Det har varit en minst sagt skakig säsong hittills i Europa för de engelska lagen, där en del bra insatser har varvats med antingen svaga eller till och med katastrofala insatser, både i Champions League och Europa League. Men för en liga där lagen för närvarande befinner sig på botten av sin förmåga så är det ändå bra resultat som visats upp med fyra gruppsegrare och en grupptvåa. Ett enda lag har resultatmässigt presterat under förväntningarna hittills den här säsongen.

ANNONS

Det där gör självfallet slutspelet ganska ovisst för de engelska lagen. Känslan är att nästan oavsett motstånd så kan det gå lite hur som helst, de engelska lagen kan vinna mot nästan vilket motstånd som helst men kan även gå på en mina mot vilket motstånd som helst. I Europa League tillkommer även frågan hur intresserade de engelska lagen över huvud taget kommer vara.

:::

CHAMPIONS LEAGUE

PSG v Chelsea. Bäst av tre möten? Chelsea vann i kvartsfinalen 2013-14 och PSG tog revansch förra säsongen i åttondelsfinalen. Nu möts PSG och Chelsea en tredje gång. Chelsea har haft övertaget i de båda tidigare mötena men nu känns PSG starkare än förut samtidigt som Chelsea befinner sig i en djup och svårfrånkomlig svacka. Chelsea har dock visat förut att de kan samla ihop sig och lyfta sig till viktiga cupmöten, inte minst i Champions League. Chelsea har dessutom två månader på sig att slipa formen, samt har fördelen att få avsluta på hemmaplan. (50%)

ANNONS

Arsenal v Barcelona. Mardrömslottning för Arsenal naturligtvis som drar på sig tuffast möjliga motstånd i åttondelsfinalen. Det blir en åttondelsfinal som kommer handla om att bekänna färg för Arsenal, hur nära den europeiska toppen befinner man sig egentligen? Om Arsenal hade haft med sig ett 2-0-resultat från hemmaplan mot Bayern i ett slutspel så hade de haft en väldigt god chans att ta sig vidare. Arsenal måste se möjligheten i den vinsten och tro på att de kan åstadkomma samma sak mot Barcelona. Men mot Barcelona ställs man inför ett betydligt mer oförutsägbart briljant anfall. (15%)

Dynamo Kiev v Man City. Förra gången Man City mötte Dynamo Kiev i europeiskt cupspel så blev man 2010-11 utslagna ur Europa League. Mycket har så klart hänt sedan dess. Första matchen kommer spelas på tomma läktare vilket bör ge matchen en udda inramning. Att få avsluta hemma på Etihad bör vara en klar fördel för Man City. Dynamo Kiev ska inte underskattas men Man City måste betraktas som stora favoriter i den här åttondelsfinalen och bör ta sig vidare till kvartsfinal. (85%)

ANNONS

:::

EUROPA LEAGUE

Fiorentina v Tottenham. För andra säsongen i rad ställs Tottenham mot Fiorentina i sextondelsfinalen, med den inte betydelselösa skillnaden att man den här gången avslutar på White Hart Lane. Det är ett tufft möte mellan två bra och hyfsat jämna lag. Tottenham känns dock stabilare defensivt den här säsongen och kan man få med sig ett spelbart resultat från första mötet så är man favoriter att ta sig vidare. (55%)

Midtjylland v Man Utd. En på pappret bekväm lottning för Man Utd kan tyckas, men Midtjylland visade mot Southampton i kvalspelet att de är välorganiserade och svåra att bryta ner. Och Man Utd har knappast visat upp några större förmågor att bryta ner sitt motstånd den här säsongen. Man Utd får ändå betraktas som favoriter i den här sextondelsfinalen, inte minst eftersom de får avsluta på hemmaplan. (70%)

ANNONS

Augsburg v Liverpool. Augsburg har hittills haft en betydligt svagare säsong hittills än deras succébetonade fjolårssäsong och mycket talar för att deras nuvarande nivå är deras normala. Var bara några minuter från att åka ur Europa League redan i gruppspelet. Jürgen Klopp återvänder således till tysk fotboll och Augsburg bör inte innebära några stora överraskningar för honom, och avslutningen på Anfield bör ge Liverpool en stor fördel. (80%)

:::

Underbart möte på King Power stadium ikväll. Leicester har chansen att återta ligaledningen med en vinst mot ett ständigt oförutsägbart Chelsea.

Det pratades mycket om mötet mellan José Mourinho och Claudio Ranieri inför säsongen, de båda har ju knappast varit såta vänner tidigare. Vem hade i sina vildaste fantasier kunnat föreställa sig ett möte dem emellan där Ranieri ligger i toppen av tabellen och Mourinho i botten?

ANNONS

Det måste kännas för José Mourinho. Och oavsett om han har låtit storsint inför matchen så kan jag inte föreställa mig att en förlust mot Leicester och Claudio Ranieri ikväll inte skulle svida rejält för honom.

Intressant värdemätare för Leicester, som är ett dokumenterat bra kontringslag men som mot Chelsea kan förvänta sig att behöva visa att de också kan mala ner ett lågt liggande försvar av hög kvalitet. Spelare som Riyad Mahrez och Jamie Vardy måste visa sin nivå också mot lag som Chelsea.

Chelsea å andra sidan har haft en säsong fylld av motgångar, vissa tecken på återhämtning men lika många plötsliga och återkommande motorstopp. Kan man följa upp vinsten mot Porto med en viktig seger ikväll?

Eller blir man genom en förlust kvar i sitt snart permanenta kristillstånd?

Publicerad 2015-12-14 kl 13:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto