Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

En vit vecka - som ett landslagsuppehåll utan någon landslagsfotboll

Inte en enda match under veckan mitt i brinnande säsong. Inte precis något bra argument för klagomålen om ett fullspäckat spelschema. Nästan som ett landslagsuppehåll i miniformat, utan någon faktisk landslagsfotboll. Vilket kanske är enda sättet att göra ett landslagsuppehåll mer intressant.

Ungefär som vanligt runt den här tiden på året så höjs röster för att det ska införas ett vinteruppehåll också inom engelsk fotboll. Kanske har dessa röster tilltagit i styrka under senare säsonger när engelska lag samtidigt har haft allt svårare att hävda sig i Europa.

Någon dålig ursäkt är det å andra sidan inte bara. Till och med motståndarspelare lyfter fram som en fördel när de lottas mot engelska lag i Champions League att de förmodligen är piggare just för att de har haft ett vinteruppehåll.

Samtidigt har England aldrig haft något vinteruppehåll, och det har inte förhindrat engelska lag från att lyckas i europeiskt cupspel tidigare. Men det har blivit ett större problem på senare år. Dels kanske för att motståndet har blivit bättre.

Dels kanske för att den egna kompetensen har förfallit. En styrka engelska lag hade för fem-tio år sedan var förmågan att rotera spelare och på så vis kunna hantera en lång säsong. Den förmågan har försvunnit eller omvärderats där samma klubbar nu försöker jobba med mindre trupper.

Det känns feltänkt ur ett större perspektiv. Men kanske är det förståeligt i det mindre perspektivet. En manager som måste prestera resultat på kort sikt för att behålla jobbet kommer alltid vara mer benägen att hålla fast vid ett fåtal spelare han litar på.

Allt tidigare på säsongen börjar de engelska klubbarna klaga på trötta spelare. Vi har inte ens hunnit fram till jul och redan för två månader sedan började de första synpunkterna på detta tema göra sig hörda.

Obefintlig rotation i spelartruppen. En dålig balans mellan antal matcher och mängd och typ av träning. Två tunga faktorer hos engelska klubbar som kan leda till både slitage och skador. Det är nog ingen tillfällighet att de engelska klubbarna dras med flest skador på sina spelare.

Man ges lätt intrycket att säsongen är helt fullproppad som det är, att det helt enkelt inte går att trycka in mer fotboll. Men förslag som ett vinteruppehåll, en 39:e ligaomgång, att utöka VM till 40 lag, och för all del att utöka EM till 24 lag, antyder att nog går det att hitta utrymme för mer fotboll.

Själv kan jag tycka att det borde vara fullt möjligt för unga, friska män i sina bästa år att nio månader av året spela två fotbollsmatcher i veckan utan att detta ska fysiskt göra slut på dem.

Det vanliga pratet går normalt sett ut på att korta ner säsongen eller minska antalet matcher. En favorit brukar vara att lägga ner Ligacupen. Nyligen lyfte någon idén att minska antalet lag i Premier League. Personligen går jag hellre åt andra hållet, jag skulle gärna se en utökning av Premier League till 24 lag.

Ekonomiska intressen innebär att antalet lag i Premier League aldrig kommer att sänkas, det skulle innebära att färre klubbar får ta del av kakan. Omvänt finns tydliga ekonomiska intressen för att utöka antalet lag, fler ges plats i finrummet.

Mot en utökning av antalet lag talar istället rent praktiska skäl, att en redan krävande ligasäsong utökas från 38 omgångar till 46 omgångar. Det vill säga, åtta matcher mer per säsong.

Hur skulle det gå till, undrar då vissa. Genom att spela en omgång sådana här veckor till att börja med, vilket är två-tre matcher. Förläng säsongens båda ändar med en-två veckor. Något av de mer meningslösa landslagsuppehållen kan tas bort. Problemet löst.

Jag ser estetiska skäl i en utökning. Det stör min känsla för symmetri, ordning och reda att övriga engelska divisioner består av 24 lag, men Premier League av någon outgrundlig anledning endast av 20 lag. Rättning i ledet, fyra divisioner med 24 lag i Premier League och English Football League.

Dessutom, om nu Leeds inte klarar av att ta sig tillbaka till Premier League på egen hand, så får man väl skicka dem alla livlinor som finns.

Det handlar också om image. En stor del av Premier Leagues attraktivitet består i att det anses vara den hårdaste och tuffaste ligan. En liga med 24 lag och 46 omgångar och det kommer inte råda någon tvekan om att en engelsk fotbollssäsong är det jävligaste man kan göra som fotbollsspelare.

Machostatus är inte utan betydelse inom fotbollen. De bästa spelarna vill klättra upp för de högsta bergen.

:::

Marcelo Bielsa till Swansea? Det är osäkert hur sannolikt det egentligen är men det hade onekligen varit en väldigt spännande tillsättning som onekligen skulle sätta ytterligare färg på den här Premier League-säsongen.

Publicerad 2015-12-16 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER