Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Arsenal och Man City slåss om pole position i titelstriden

Sista ligamatchen innan jul blir en riktig godbit, en tidig seriefinal mellan de två lag som trots allt fortfarande får ses som favoriterna till ligatiteln den här säsongen, Arsenal mot Man City på Emirates. En tuff och oviss match mellan två lag som båda har offensiven som sina relativa styrkor, men som samtidigt brottas med en del defensiva besvär.

Joe Hart verkade se fram mot kvällens match men skickade kanske ut märkliga signaler när han menade att Man City-spelarna var tvungna att dra fram den ”lilla draken” redan från start i den här matchen. Jag är inte helt säker på vad regelverket egentligen säger om detta, men om Wayne Rooney en gång i tiden fick tre matchers avstängning för en grov svordom så hänger Man City löst.

Det är självklart inte en match som kommer att avgöra ligan. Det största poängavståndet som är möjligt efter kvällens match är fyra poäng för Arsenal, om de vinner matchen. Att plocka in fyra poäng på 21 omgångar är så klart inte någon omöjlighet. Men en säsong handlar ofta om att vinna eller inte vinna särskilda matcher, och det här är en sådan match för både Arsenal och Man City.

Men kanske framför allt ändå Arsenal. Det är trots allt de som har hemmaplan och på hemmaplan förväntas man som titelaspirant alltid vinna. Arsenal har ett varierat facit på hemmaplan mot toppmotstånd den här säsongen. Både Liverpool och Tottenham har ställt till stora besvär för Arsenal. Samtidigt gjorde Arsenal processen kort med både Man Utd och Bayern München på Emirates, och borde anse sig ha bra chanser också mot Man City.

En avgörande fråga för Arsenal kommer vara hur de håller defensivt mot det kanske tuffaste motståndet i Premier League. Skadorna på Francis Coquelin och Santi Cazorla har gjort Arsenals backlinje mer sårbar och är det ett lag, med spelare som David Silva, Yaya Touré, Kevin De Bruyne och Sergio Agüero, som ska kunna utnyttja detta mer effektivt än vad till exempel Tottenham lyckades med så är det just Man City.

Frågan är så klart hur ambitiösa Man City egentligen kommer vara. De visade på Old Trafford att de är mer än nöjda att åka på sådana här bortamatcher och spela för oavgjort. En slags resultatcynism som inte har varit helt självklar tidigare från Man City och Manuel Pellegrini. Men det har visat sig effektivt för Man City som fick sin poäng på Old Trafford, och som krigade till sig en viktig seger borta mot Sevilla med en liknande taktik.

Att inte förlora mot en titelkonkurrent på bortaplan brukar kunna vara ett fullt acceptabelt utfall. Så är även fallet för Man City i den här matchen, men de vill helt säkert också hitta tillbaka till det spel de hade i början av säsongen. Lagets form för närvarande är blek med blott tre segrar på sina sju senaste ligamatcher, och med tveksamma insatser mot såväl Stoke som senast hemma mot Swansea.

Även för Man City är det i huvudsak defensivt huvudbry som oroar. Vincent Kompany är fortsatt skadad och hans betydelse har visat sig vara enorm för effektiviteten i Man Citys försvarsspel. Eliaquim Mangala och Nicolas Otamendi är båda skickliga spelare, men organisationen i Man Citys försvarsspel är inte vad den kan vara när Kompany spelar.

Offensivt råder något av en gamblingsituation både för Arsenal och Man City. I Arsenals fall är det huruvida man vågar chansa på att Alexis Sanchez är tillräckligt frisk och kry från sin skada. Det troliga verkar vara att han i alla fall får en bänkplats. Man City är ett helt annat lag offensivt när Sergio Agüero spelar, och han sägs vara klar för spel, men det är osannolikt att han orkar hela matchen även om han skulle hålla hela vägen.

Statistiskt får vi inga vettiga ledtrådar om hur matchen kan tänkas gå. Historiskt har Man City haft det väldigt besvärligt på bortaplan mot Arsenal, med endast en vinst på 20 år innan 2010. Men sedan 2011, mer precist sedan Man City blev det Man City vi känner till idag, så har Arsenal å andra sidan bara vunnit en av sex matcher på Emirates. En seger för Arsenal bekräftar vad som varit ett återkommande tema det senaste året, att laget nu har mognat och lärt sig vinna sådana här matcher.

Det är alltså en match som i huvudsak får oss att se framåt. Det är höstens sista match och båda laget vill säkert göra en markering inför den kommande vintersäsongen och vårsäsongen därefter. Både Arsenal och Man City förväntas samla ihop sig under säsongens andra halva, frågan är vilket lag som går in i denna andra halva med viktigt momentum och självförtroende.

Kvällens match på Emirates handlar kanske inte om vilket lag som kommer vinna Premier League. Men den handlar tveklöst om vilket lag som kommer ta pole position i titelstriden.

Publicerad 2015-12-21 kl 10:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons