Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mindre är inte mer när FA-cupens tredje omgång blåser igång

Peter Hyllman

Ungefär samtidigt som övriga ligor börja komma igång igen med sitt ligaspel efter ett slött och slappt ligauppehåll så kör alltså England, efter att ha klarat av fyra ligaomgångar under julveckorna, fullfjädrad tredje omgång av FA-cupen. 64 lag återstår fördelade på 32 matcher från fredag kväll fram till och med söndag, en både hektisk och traditionsfylld helg.

Redan igår spelades alltså den första matchen. Exeter tog emot Liverpool hemma på St James Park. Inte konstigt att TV-bolagen ville sända den matchen så klart; dels Liverpool som ett av lagen, dels den klassiska skrällchansen. Nu blev det kanske som mest en halvskräll, Exeter klarade oavgjort och därmed ett för dem lukrativt omspel på Anfield.

Med en match redan avklarad, och fem matcher att spelas under söndagen, så räknar den snabbtänkte ut att vi kommer att kunna följa hela 26 matcher i FA-cupen under denna späckade lördag. Det finns självklart inte en chans att hinna eller kunna se alla dessa matcher, men här kommer i alla fall en liten förhandsguide till dem.

Annons

Wycombe v Aston Villa (13:45). Det inte Exeter lyckades med får Wycombe försöka göra bättre. En match med rejäl skrällpotential. Wycombe befinner sig i toppskiktet i League Two. På hemmaplan ska de ha goda chanser att kunna störa ett demoraliserat Aston Villa, avhängda och i praktiken mer eller mindre nedflyttade från Premier League. Wycombe.

Watford v Newcastle. Riktigt jobbiga tider för Watford på senaste tiden med två demoraliserande förluster i matchernas slutskeden, först mot Tottenham och därefter Man City. De ges emellertid en chans till återhämtning hemma mot ett notoriskt ojämnt Newcastle som även de har visat upp en viss förmåga att plocka förluster ut ur vinstens käftar. Watford.

West Brom v Bristol City. Inte precis en lottning man avundas stackars Bristol City, som härjar långt ned i The Championship. Bortalottning mot Premier League-motstånd och då mot ett snålt spelande lag som West Brom. Bristol City saknar hårdheten att knäcka West Broms försvarsspel såväl som tuffheten att stå emot defensivt. West Brom.

Annons

West Ham v Wolves. En på förhand spännande match. West Ham tuffar på i Premier League och har två raka vinster på hemmaplan. Wolves ligger och lurpassar i bakdraget i The Championship, har tre raka vinster och skulle kunna vara en playoff-kandidat vad tiden lider. West Ham har det normalt sett lite svårare när de måste föra spelet. Omspel.

Colchester v Charlton. Två lag i fullständigt fritt fall. Colchester i League One, Charlton i The Championship. Väldigt mycket oroligheter just nu i Charlton med ilska mot klubbens ägare som man menar är på väg att sabotera klubben. Inget av lagen lär vara överdrivet mentalt redo för FA-cupspel men lär få två chanser på sig. Omspel.

Peterborough v Preston. Kinkigt möte för Preston som på bortaplan tvingas möta ett ganska bra League One-lag. Lite sin vana trogna så öser Peterborough in mål, överlägset flest i hela divisionen, men släpper också in klart flest mål av samtliga lag på övre halvan. Vilket Preston borde kunna utnyttja. Preston.

Annons

Northampton v MK Dons. Northampton svävar högt i League Two, på andra plats och med god chans på uppflyttning den här säsongen. MK Dons parkerar å andra sidan i botten av The Championship och är ett av fem lag som just nu ser ut att försöka undvika tre nedflyttningsplatser. Form och psykologi kan ta hem det här för Northampton. Northampton.

Arsenal v Sunderland. Dubbla titelförsvararna Arsenal ger sig in i ett försök att vinna för en tredje raka gång. De inleder med en match som förmodligen är avgjord redan på förhand. Sam Allardyce är legendariskt avog mot allt cupspel och har redan aviserat att han kommer ställa upp med ett svagt lag, vilket säger något när det handlar om Sunderland. Arsenal.

Newport v Blackburn. Tvärusel form för Blackburn just nu med tre raka förluster i The Championship. Newport har det inte precis särskilt lätt de heller i botten av League Two, dit de flyttades upp för två och ett halvt år sedan. Ingen helt lätt match för Blackburn men ändå en match de förmodligen klarar av till sist. Blackburn.

Annons

Ipswich v Portsmouth. Mycket har hänt i Portsmouth sedan de befann sig i Premier League. Ekonomisk härdsmälta, supporterövertagande, nu positivt topplag i League Two. Vann FA-cupen för åtta år sedan. Det gör man inte nu, men till fjärde omgången kan man ta sig. Portsmouth.

Birmingham v Bournemouth. Intressant möte mellan ett jagande lag i The Championship och en nykomling i Premier League. Birmingham har fördelen av hemmaplan och jag tror det blir svårt för Bournemouth att spela med pressen på sig som favoriter, ovant läge för dem. Birmingham.

Sheffield Wednesday v Fulham. Sheffield Wednesday går bra den här säsongen. Jagar playoff-plats i The Championship samtidigt som man slog ut Arsenal på ett imponerande sätt i Ligacupen. Fulham å andra sidan kämpar för att undvika nedflyttningsstrid i The Championship, och har det jobbigt med formen. Sheffield Wednesday.

Annons

Bury v Bradford. Ungefär så jämn matchning som går att få. Båda lagen ligger inom en poäng från varandra i mitten av League One. Bury dock med en miserabel ligaform som håller på att begrava alla chanser till playoff-spel. Bradfords form är marginellt bättre, båda lagen har emellertid förlorat båda sina två senaste matcher. Omspel.

Southampton v Crystal Palace. Ytterst oviss match mellan två på pappret likvärdiga lag. Southampton befinner sig i en sällsynt dålig period i vilken de bara verkar kapabla att mosa Arsenal. Crystal Palace å sin sida har svårt att avgöra matcher. Inget av lagen vill ha något omspel här, men båda två får det. Omspel.

Eastleigh v Bolton. Eastleigh är det lägst rankade kvarvarande laget i FA-cupen, för närvarande på fjärdeplats i The National League. På hemmaplan möter man krislaget Bolton, tvärsist i The Championship och med skenande ekonomiska problem. Det är inte ofta som nonleague-lag tar sig vidare från tredje omgången, men här finns goda chanser. Omspel.

Annons

Nottingham v QPR. Två klassiska engelska lag. Två lag som samtidigt verkar vara mer eller mindre oförmögna att vinna fotbollsmatcher för närvarande, men samtidigt också ganska duktiga på att undvika förlust. I cupsammanhang borde det bara kunna betyda en sak, men Nottinham borde kunna utnyttja QPR:s slappa försvar. Nottingham.

Doncaster v Stoke. Doncaster gör mål men släpper in desto fler och befinner sig i League Ones ingenmansland. Stoke ångar på i Premier League men har haft två tröttare matcher i rad på slutet. Mark Hughes kommer nog spara på krutet i den här matchen, men det kommer förmodligen räcka ändå. Kanske får Peter Crouch en start?! Stoke.

Leeds v Rotherham. Omständigheternas spel ville att Leeds skulle stöta på Rotherham igen. Säsongen har sett en kontroversiell managerrockad mellan de båda klubbarna där Steve Evans flyttade till Leeds samtidigt som Rotherham blev hemvist till den av Massimo Cellino utfryste Neil Redfearn. Evans har gjort Leeds svårslagna och på uppgång. Leeds.

Annons

Huddersfield v Reading. Möte mellan två lag i mitten av The Championship, Huddersfield sämre placerade men med bättre form. Det tillsammans med hemmaplan avgör till Huddersfields fördel. Huddersfield.

Middlesbrough v Burnley. Riktigt prestigemöte. Båda klubbarna slåss i toppen av The Championship och båda satsar på att återvända till Premier League. Den ene hoppas kunna skapa ett övertag på den andre. Middlesbrough vann motsvarande ligamöte för en knapp månad sedan med 1-0, är otroligt svåra att göra mål på. Omspel.

Norwich v Man City. Jobbigt spelschema för Man City just nu, dessutom med semifinaler i Ligacupen att tänka på. Ett bortamöte mot annat Premier League-motstånd i form av Norwich är kanske inte vad man allra helst önskar då. Man City har haft det svårt på bortaplan, hade det svårt mot Watford i ligan och förlorade cupmötet med Everton. Norwich taggade. Norwich.

Annons

Hull v Brighton. Ett andra möte mellan två topplag i The Championship där en seger riskerar bli något pyrrhusbetonad då man ger en ligakonkurrent ett mildare spelschema. Sådant kan man dock inte fästa för stor vikt vid. Hull har bra form samtidigt som Brighton är på rejäl nedåtsväng med tre förluster på sina fyra senaste. Hull.

Hartlepool v Derby. Hartlepool ägnade övertid i andra omgången åt att slå ut babyface-laget Salford City men ställs nu mot betydligt tuffare motstånd. Derby är topplag i The Championship med chans på uppflyttning samtidigt som Hartlepool harvar i botten av League Two. Derby.

Brentford v Walsall. Förra säsongens överraskning i The Championship, Brentford, håller formen. Sniffar i bakvattnet runt playoff-platserna hittills den här säsongen, men ställs nu inför toppmotstånd från League One som vunnit fem av sina sex senaste matcher, huvudsakligen med bra defensiv. Omspel.

Annons

Everton v Dag & Red. Från att härja i den absoluta botten av The Football League till cupmöte på Goodison Park. Lång resa för Dag & Red som dock vunnit sina två senaste möten. Everton kommer helt säkert spela ett roterat lag men ska ändå bekvämt gå vidare här. Everton.

Man Utd v Sheffield United (18:30). Det är något i stil med den femtielfte raka TV-sända matchen i FA-cupen för Man Utd. Sheffield United sniffar på playoff i League One. Middlesbrough slog tidigare ut Man Utd på Old Trafford den här säsongen, men har en oändligt bättre defensiv. Bör bara kunna sluta med favoritseger. Man Utd.

26 rätt är respekt!

Publicerad 2016-01-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto