Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gästblogg: Premier Leagues starkaste årgångar - 1991

Tänk dig att du är tränare och att du i din startelva kan mönstra offensiva spelare i form av Eden Hazard, Oscar, Kevin De Bruyne och Riyad Mahrez. En ganska ok start, trots Eden Hazards mediokra säsong så här långt. Att det i samma lag saknas (!) en renodlad anfallare samt att målvakten är hämtad från Norwich bänk gör att fortsättningen kanske inte blir lika exalterande. 1991-laget har höga toppar och djupa dalar. Låt oss gå igenom laget lagdel för lagdel och börja med målvakten.

ANNONS

Fotbollsspelare som är födda 1991 fyller 24 år i år. Det är en ganska ung ålder för en målvakt, men att det skulle vara ett hinder för att ha hunnit bli riktigt bra är ett argument som faller platt när vi ser att burväktare som bland annat Thibaut Courtois och Jack Butland är yngre än så. Ändå ekar målvaktsposten tom när jag sonderar utbudet i Premier League. Först när jag börjar snegla mot avbytarbänken på Carrow Road inser jag att det faktiskt finns någon att placera i mål över huvud taget.

Eller två stycken rättare och sagt. Den bättre av dem heter Declan Rudd och han är den som närmast utmanar John Ruddy om platsen som förstamålvakt i Norwich City. Eller ja, utmanar och utmanar, i ärlighetens namn finns han nog mer på plats i det fall Ruddy skulle bli skadad eller avstängd. I annat fall lär han bli kvar på bänken. Det är lätt att göra sig lustig över målvakternas liknande namn (Rudd och Ruddy, det låter som tecknad serie) men jag nöjer mig med att konstatera att målvaktsposten är en av de svagaste i hittills i hela bloggserien, inte minst eftersom Rudds enda utmanare om platsen i startelvan är lagkamraten Jake Kean.

ANNONS

Backlinjen däremot är aningen mer namnkunnig. Enda orosmolnet är bristen på PL-erfarenhet då tre av fyra spelare är relativt nya i leken. Samtliga fyra är dock duktiga och har imponerat på olika sätt under säsongen. Nathaniel Clyne får i denna elva agera vänsterback då jag tror att han är mer lämpad att byta kant än Cedric Soares. Bland bubblarna hittar vi i alla fall två riktigt intressanta namn, båda för närvarande i Southampton. Steven Caulker och Virgil van Dijk är båda duktiga mittbackar, men den ene har passerat karriärens topp och den andre har inte riktigt nått dit än.

Mittfältet känns otroligt bollsäkert och stabilt. Enda svagheten skulle kunna vara att Victor Wanyama och Francis Coquelin är lite för lika varandra, samt att de båda inte är tillräckligt kreativa i det offensiva spelet. Kreativitet finns dock i deras mittfältskompanjon Oscar, och i detta lag skulle han kunna få en fri roll att opera i på det centrala mittfältet. På bubblarbänken noterar vi i första hand namn som Xherdan Shaqiri, Ryan Mason och Roberto Firmino.

ANNONS

Anfallarna från detta år är, ja hur ska man säga, rent ut sagt usla (och då är jag snäll). Ändå är anfallslinjen en av de absolut bästa i hela bloggserien. Varken Riyad Mahrez, Eden Hazard eller Kevin De Bruyne är egentligen anfallare, men de tillhör alla tre några av Premier Leagues absolut bästa spelare. Bland bubblarna hittar vi Fabio Borini som aldrig lyckades övertyga i Liverpool och även om han får spela till och från i Sunderland så var varken han eller Leicesters Andrej Kramaric ens aktuella för startelvan. Att det inte finns fler bra renodlade Premier League-anfallare som fyller 24 år i år är märkligt, men att det inte ens finns fler halvbra eller ens mediokra sådana är högst anmärkningsvärt.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att 1991-laget består av inte mindre än sex spelare från Southampton, varav två tar plats i min elva. En elva som är lika bra på vissa positioner som den är dålig på andra. Ett starkt mittfält och en solid backlinje ackompanjeras av en målvaktsuppsättning som i det närmaste är skrattretande dålig. Detta samtidigt som anfallet i brist på anfallare fylls ut av offensiva mittfältare. Höga toppar och djupa dalar var det.

ANNONS

Hur ser din 1991-elva ut?

IMG_0372

Bubblare:

Målvakter: Jake Kean, Norwich.

Backar: Steven Caulker, Southampton; Virgil van Dijk, Southampton; Paul Dummett, Newcastle; Leandro Bacuna, Aston Villa; Steve Cook, Bournemouth; Adam Smith, Bournemouth; Kyle Bartley, Swansea.

Mittfältare: Andros Townsend, Tottenham; Ryan Mason, Tottenham; Callum McManaman, WBA; Jordon Mutch, Crystal Palace; Jack Rodwell, Sunderland; Oriol Romeu, Southampton; Jordy Clasie, Southampton; Steven Berghuis, Watford; Roberto Firmino, Liverpool.

Anfallare: Fabio Borini, Sunderland; Andrej Kramaric, Leicester.

/Fredrik Norrström

Publicerad 2016-01-11 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto