Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

LINHEM: 13 spelare att hålla koll på under januarifönstret

Januarifönstret är här! Göm era fruar och unga yttrar, för Premier League-klubbarna är på köphumör! Deras fickor är fulla av tv-avtals guld och nerflyttningsrädsla.

ANNONS

De lägre divisionerna är inte längre Premier Leagues mest åtråvärda shoppingcenter men det finns fortfarande chans för gamla och hederliga (nåja) engelska (utlandsägda) klubbar att tjäna sina nötter i januari. Kanske är det dags för Blackburn att sälja Jordan Rhodes eller någon av sina unga mittbackar innan kycklingarna kommer hem för att rosta (det är svårt att översätta ordspråk) eller kommer Bolton sätta upp utförsäljningskylten och hoppas man åtminstone kan konkurrera i League One nästa säsong?

I vanlig men oregelbunden ordning tänkte jag nämna ett gäng attraktiva transfermål från The (English) Football League som kan hjälpa Premier League-klubbar under våren när de försöker hålla sig kvar eller värva något fint till reservlaget. Några av spelarna är dock snarare tilltänkta till de uppflyttningsjagande lagen i Championship eller helt enkelt någon från League One/League Two/National League som är så åtråvärd att han måste nämnas.

ANNONS

Som Jamie Vardy bevisat denna säsongen kan även något så litet som en miljonvärvning från Fleetwood påverka toppen av Premier League.

:::

NOTERBARA TRANSFERS HITTILLS:

Demarai Gray är bara 19 år men kan kanske redan denna säsongen göra ett litet avtryck i Leicester som inhoppare då han är en svårstoppad spelare som leder Championship i lyckade dribblingar även om han ännu är långt ifrån produktiv med mål eller assist. Nick Blackman var i Steve Clarkes Reading en sensation i höstas men de har sedan fallit i tabellen och ligatvåan Derby har därför tillåtits köpa honom för under £3m för ersätta en närmast mållös Darren Bent samtidigt som han också kan spela på en kant.

Tidigare Leicesteryttern Anthony Knockaert klar för Brighton vilket känns som en väldigt passande ersättare för långtidsskadade Solomon March; Det är också lite roligt att han ersätter March efter ha blivit ersatt av Mahrez i Leicester. Ganska nyblivna Doncaster-managern Darren Ferguson har värvat en av sina gamla spelare från Peterboroughtiden i Craig Alcock då ett av hans nyårslöften är att tacka ja till Alcock som erbjuds. Gary Gardner har återvänt till Nottingham Forest och förhoppningsvis fortsätter han göra väldigt snygga mål där. Derby har värvat Abdoul Camara från Angers som enligt Derby Telegraph hävdas vara ansedd som den snabbaste spelaren i fransk fotboll.

ANNONS

Det är också värt att nämna att följande klubbar inte får värva spelare på grund av ett transferembargo: Bolton, Nottingham, Fulham. Vilket dock inte hindrar dem från att låna in spelare men uppmuntrar dem att sälja sina bästa spelare. Leeds och Blackburn å andra sidan är inte längre embargoade och QPR håller fortfarande på att överklaga den böter (och möjligt embargo) de ådrog sig från säsongen 2013-14 då de gick till PL via playoff.

Likaså kan Bournemouth, Millwall, och Leicester komma att få böta/embargo om de någonsin vågar visa sig i The Championships kvarter igen.

SPELARE ATT HÅLLA KOLL PÅ UNDER JANUARIFÖNSTRET:

Ha i åtanke att alla nämnda “intressanta klubbar”, ryktade bud, eller vad som helst kommer från opålitliga källor likt allting som har med transfers att göra. Men jag försöker i alla fall sålla bort den värsta “sillyblogg”-skiten och klubbar som inte behöver förstärka den position ifråga, även om det sällan stoppar klubbarna själva.

ANNONS

Charlie Austin, 26 år, QPR.

Det som gör Charlie Austin så attraktiv för målkåta PL-klubbar är de 18 Premier League-mål han gjorde för QPR ifjol. Tillsammans med de övriga drygt 200 målen han gjort sedan han började ösa in mål i tionde divisionen som 17-åring.

Han behöver inte alltför många chanser för att göra mål. Han kan göra mål lite hursomhelst och behöver inte spela med en anfallspartner nödvändigtvis. Det som talar mot honom är att han inte är fantastisk utanför straffområdet och frågetecken ifall han har något fel på knäna eller överhuvudtaget är tillräckligt vältränad för en spelare på toppnivå.

Hittills har han dock inte haft några återkommande eller ens längre skadeproblem och det är en besvikelse ifall han inte gör minst 20 mål varje säsong oavsett nivå.

Intressanta klubbar: Crystal Palace, Newcastle, Bournemouth, Norwich.

ANNONS

:::

Jordan Rhodes, 26 år i februari, Blackburn.

Om Charlie Austin skulle visa sig vara envis och motstå lockropen från nedflyttningshotade Premier League-klubbar eller misslyckats under en läkarundersökning finns det ett fullgott om än lite mer skotskt alternativ i form av Jordan Rhodes. Han skulle till och med kunna ses som mer folklig då fler britter antagligen varit på Rhodos än i Austin. Conor Washington vore också ett acceptabelt tredjeval.

Rhodes borde spela i Premier League. Han hade otur med sitt beslut att välja Blackburn när han lämnade Huddersfield men har ändå sedan dess gjort 25 mål per säsong för ett lag som inte direkt hotat toppen av tabellen. Han gör garanterat mål, han har gjort fler mål än Charlie Austin under samma period men liksom han blev kvar för länge i League One har han varit för länge i en trist situation i Blackburn.

ANNONS

Hans målskytte-CV bör dock komma med en asterisk då alla hans mål gjorts utan mållinje-teknologi och i vissa fall framför åskådare på ståplats. Jag kan dock konstatera efter noggrann research att han gjort flertal mål med icke-brittiska (eller irländska) försvarare i närheten.

Intressanta klubbar: Aston Villa, Middlesbrough, Bournemouth, Norwich.

:::

Sam Byram, 22 år, Leeds

Kanske är det namnet som gör Sam Byram så eftertraktad eller så beror det på att han spelar i Leeds vilket mångdubblar både rykten och hype. För att förutom hans två mål mot Wolves, då han dessutom spelade högerytter, har han haft en ganska dålig säsong. Han är dock fortsatt den mest eftertraktade högerbacken i Championship och han verkar ovillig att förlänga sitt kontrakt som går ut i sommar.

Kanske är han bättre i en mindre giftig miljö än Leeds men jag ser i alla fall inte honom som nästa stora framgångsrika ytterbacksexport från The Championship i stil med Nathaniel Clyne, Aaron Cresswell, Kyle Walker eller Kieran Trippier.

ANNONS

Intressanta klubbar: Everton, West Ham, Norwich.

:::

Moussa Dembele, 19 år, Fulham

Undrar om jag undersäljer detta unga franska anfallslöfte när jag inte nämner att flera rykten hävdar att italienska och franska storklubbar också är intresserade. Samtidigt är jag inte lika övertygad att Dembele visat tillräckligt för att större klubbar ska vara intresserade redan nu i januari, isåfall lär de värva honom men låta honom bli kvar i Fulham säsongen ut.

Jag tror han spelar i en större klubb i framtiden. Han är en väldigt bra mångsidig anfallare som kan dribbla sig in och ur problem samtidigt som hans avslut sitter bra denna säsongen. Samtidigt spelar han också med Ross McCormack som är en färdig anfallare (och bra framspelare) som gör Dembeles jobb mycket enklare. Dessutom är han bara 19 år och det syns i hans ojämna prestationer.

ANNONS

Intressanta klubbar: Manchester United, Tottenham, Everton, Crystal Palace.

:::

Lewis Dunk, 24 år, Brighton

En länge beryktad mittback som delvis på grund av sin bekvämhet med bollen gjort honom uppskattad. Han gjorde trots allt sin debut för snart sex år sedan och var en startspelare nästan hela säsongen 2011-12 innan han hade två tuffare säsonger av starkare konkurrens och vissa skador.

Ifjol levde han upp till alla förväntningarna och var en starkt bidragande anledning till att Brighton höll sig kvar i The Championship. Bakåt stoppade han belägringar och offensivt stod han för fem mål och två assist. Han spelar också i ett Brighton som uppmuntrar sina mittbackar att bidra i passningspelet men är inte en mittback som bara kan hyllas för sitt passningspel.

Intressanta klubbar: West Ham, Newcastle, Bournemouth, Everton, Norwich.

ANNONS

:::

Curtis Davies, 31 år i mars, Hull och Shane Duffy, 24 år, Blackburn.

Curtis Davies är visserligen till åren och Hull lär vara väldigt ovilliga att släppa honom då de slåss om uppflyttning. Samtidigt vore han en förstärkning för många lag. Han får också symbolisera att många lag också är intresserade av Steven Caulker som är utlånad från QPR till Southampton men där måste Saints avsluta lånet för att han ska vara tillgänglig.

Personligen skulle jag rekommendera Shane Duffy eller hans mittbackspartner Grant Hanley från Blackburn då de både är blott 24-25 år och har en bra säsong för ett mediokert Blackburn. Duffy i synnerhet som är lång men rörlig och kommer från Evertons akademi. Han leder dessutom hela Championship i vunna höjddueller med viss marginal.

Intressanta klubbar: Newcastle, Sunderland, Bournemouth, Crystal Palace.

ANNONS

:::

Bradley Dack, 22 år, Gillingham och Romaine Sawyers, 24 år, Walsall

Jag har inte med Dack här tillsammans med Romaine Saywers enbart för att vi är födda på samma dag (31 december 1993) utan de är båda här snarare på grund av Dele Alli.

En fluga gör inget transferfönster men Dele Alli gick rakt ifrån att dominera League One till att imponera i Premier League med Tottenham och i landslaget. Jag skulle inte säga att någon av dessa spelare är lika bra som Alli men båda dessa bör och kommer antagligen spela åtminstone i Championship till nästa säsong. För Sawyers del finns det dessutom en del Premier League-buzz medan Dack snarare nämnts som exempel på de potentiella “Dele Allis” som finns i League One.

Sawyers som började sin karriär i West Bromwichs akademi har varit starkt bidragande till Walsalls framgångar med sina tio assist och sex mål. Han har kommit till sin rätta i en offensivare mittfältsposition där hans framspelningar, fallenhet för långskott, och sena löpningar in i straffområdet gör honom svårstoppad.

ANNONS

Bradley Dack är liknande en offensiv mittfältare som gärna gör snygga mål och han har gjort tolv mål denna säsongen tillsammans med sju assist för ett imponerande Gillingham. Kan tycka han är för egoistisk på planen ibland och att han ser ut som han snarare borde spela i ett band talar väl inte till hans fördel.

Intressanta klubbar Stoke, Celtic, Brentford, Sunderland, Aston Villa.

:::

Zach Clough, 20 år, Bolton

En spelare med väldigt stor potential som haft sin karriär hittills störd av skador och Boltons kollaps. Att han spelat så få matcher och hans skador och ringa fysik gör att han antagligen inte lär gå direkt till en Premier League-klubb i nuläget. Bournemouth har det ryktats om lite och han är nämnvärd här för att han vore antagligen väldigt billig och ifall en klubb likt Bournemouth skulle vara intressanta skulle han säkerligen lämna Bolton.

ANNONS

Osäkert ifall han är en anfallare eller offensiv mittfältare men varje gång jag sett honom blir jag imponerad av hans avslut, hans spelförståelse, och teknik.

Intressanta klubbar: Bournemouth, Sheffield Wednesday, Birmingham, Bristol City.

:::

Benik Afobe, 23 år i februari, Wolverhampton

(Gästbloggen skriven innan Afobe faktiskt blev klar för Bournemouth, så det var allt en förskräcklig tur för Linhem att Bournemouth var en av de intressanta klubbarna. /PH)

Afobe lämnades utanför matchtruppen när Wolves spelade mot West Ham i helgens FA-cup möte och anledningen sägs vara ett bud på £10m från Bournemouth.

Vilket vore passande då Afobe är till spelstil och målproduktion lik om inte bättre än Bournemouths skadade skarpskytt Callum Wilson. Han gjorde ifjol 32 mål på 51 matcher spelandes först för Milton Keynes (19 mål på 30 matcher, nio i cupspel) i League One och under våren för Wolverhampton (13 mål, alla i ligan) i The Championship.

ANNONS

Denna säsongen har han “bara” gjort tio mål på 24 matcher men det i ett sämre Wolveslag som saknar både Bakary Sako och Nouha Dicko från ifjol. Han skulle passa lysande i Bournemouth då han är otroligt bra i djupled, han behöver få chanser för att göra mål, och han kan både hålla bort anfallare samt avsluta med huvudet. Även i Palace vore han intressant.

Intressanta klubbar: Bournemouth, Newcastle, Crystal Palace, Norwich.

:::

Kemar Roofe, 23 år, Oxford

Roofe har tillsammans med lagkamraten Liam Sercombe gjort 19 av Oxfords 40 mål denna säsongen och har tilldragit sig intresse från större klubbar. Likt Saywers ovan är han en kreativ offensiv mittfältare som började i West Broms akademi men WBA:s förändringar i organisationen tvingade dem att söka sig ner i seriesystemet för att få en skymt av seniorfotboll.

ANNONS

Hans namn är passande då han ofta hittar nättaket och lämnar påverkade försvarare eller målvakt i dåligt skick. Enligt rykten har han framför allt scoutats av Newcastles mästerscout Graham Carr.

Intressanta klubbar: Newcastle, Hull, Brighton, Burnley.

:::

David Marshall, 30 år, Cardiff

Ett hetare namn innan Cardiffs nedflyttning men 30 år är ingen ålder för en målvakt och Marshall har länge varit en klassmålvakt för Cardiff. Frågan är om han vill lämna för ett mindre säkert jobb där han inte är garanterat första val. Cardiff som fortfarande hyser uppflyttningsambitioner säger att det kommer krävas £10m för att köpa loss honom vilket säkerligen lär vara för mycket för sparsamma Everton eller West Brom att betala.

Intressanta klubbar: Everton, West Bromwich.

Precis utanför listan: Tom Ince, Andre Gray, Ademola Lookman, Lewis Cook & Alex Mowatt, Ross McCormack, Che Adams, Alan Judge.

ANNONS

:::

/Peter A. Linhem, @Linhem på twitter

Publicerad 2016-01-14 kl 16:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto